fredag 10 december 2010

Baka världens godaste saffransbullar!



Så här ser världens godaste saffransbulle ut! Jo, det är sant, den är faktiskt VÄRLDENS godaste;) I alla fall tycker jag det...
Så därför tänkte jag dela med mig av receptet. Fann det i ett sådant där litet recepthäfte som de delar ut gratis i matbutiker ibland. De där häftena har ju en benägenhet att först falla i glömska och så småningom i soporna. Men med det här blev det annorlunda. Den oansenliga lilla receptsamlingen har istället blivit en riktig dyrgrip som jag vårdar ömt. Häftet visade sig nämligen innehålla några av de bästa julbak-recept jag någonsin stött på! Som de här saftiga saffransbullarna med vaniljkryddad mandelmassefyllning:
Mandelfyllda saffransbullar
ca 35 st

Deg:
1 påse Dr. Oetker Quick jäsblandning
1 1/2 l vetemjöl
2 dl strösocker
2 påsar saffran, 1 g
1 msk nystött kardemumma
1 tsk salt
100 g smör, mjukt
250 g Kesella lätt
5 dl mjölk

Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g smör, mjukt
1/2 dl rårörsocker
1 tsk kanel
1 msk Dr. Oetker äkta vaniljarom

Topping:
Mandelspån

1. Blanda Quickjäsblandning med mjöl, socker, saffran, kardemumma och salt.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl. Mjölk och smör behöver inte värmas.
3. Riv mandelmassan och blanda smör, socker, kanel och vaniljarom.
4. Forma runda bullar och lägg på bakplåtspapper att jäsa 15 minuter. Gör ett hål varje bulle med mjölad tumme.
5. Fördela fyllningen i hålen och pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med mandel.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter.

5 kommentarer:

  1. Åh! Denne oppskriften så bare helt vidunderlig ut! Denne skal jeg ta vare på og prøve en dag.

    Klemmer fra meg.

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut! men vetebröd ger jag mig inte på, de kräver att man är betydligt helare än vad jag är...

    Vi prövade din bryssekål häromdagen, supergott! jag som altid varit skeptisk till brysselkål blev positivt överraskad =)

    SvaraRadera
  3. Romantisk Retro: Ja, det är faktiskt ett riktigt favorit recept:) Hoppas att du får glädje av det framöver!
    Kram!

    Mylla: Åh, vad roligt att ni gillade brysselkålen och att du t o m gick från skeptisk inställning till gillande:)

    Det här vetebrödet är ju lite fusk, eftersom man använder jäsblandningen och inte behöver värma degvätskan. Superenkelt m a o. SÅ du kanske kan våga dig på det ändå;)

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  4. Hej Maja! Bakar just nu dina lussebullar:) men ska där inte vara mjölk i också? Jag tog i 3dl mjölk i mina och 50 gram mer smör eftersom jag inte fick rätt på degen.
    Tack för receptet & God Jul! :)
    Sofie

    SvaraRadera
  5. Sofie: Å, vad klantigt av mig - 5 dl mjölk ska det ju vara! Hade missat att skriva in det. Ledsen för det! Tack för att du påpekade och hoppas att dina bullar blev bra ändå!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera