onsdag 27 juli 2011

Baka vardagsmuffins!Häromdagen bakade jag och lillan muffins. Jag fann receptet under rubriken "vardagsmuffins" i en liten muffinsbok jag skaffade för en tid sedan. Vari det vardagliga bestod, eller på vilket sätt våra muffins skilde sig från de muffins som i sin tur kallades för fest- och lyxmuffins var lite svårt att urskilja. Men på något vis kändes det lite mindre syndigt att baka godsaker som kategorisertas som vardagliga;) Och kanske var det just så författarinnan Susannah Blake hade räknat ut det? För det enda vardagliga med de här muffinsen är såvitt jag kan förstå att de bakas på en vardag!

Vardagsmuffins eller ej - goda blev de i alla fall!Den guldgula smeten också...Och jag var imponerad av hur väl den räckte till exakt 12 formar - det antal som var angivet i boken. Annars brukar jag tycka att sådant där sällan stämmer...

Ett husmorsknep när det gäller muffinsbak är att ställa formarna i en muffinsplåt innan man klickar i smeten och sedan grädda muffinsen så. Då får de fin form och flyter inte ut. Men det visste ni säkert redan?Vardagsmuffins med passionsfrukt

12 muffins

3 passionsfrukter
115 g smör
1½ dl strösocker
2 ägg
2 dl Kungsörnens Extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering

6 passionsfrukter
150 g mascarpone

4 msk florsocker

muffinsplåt
12 pappersformar för muffins

Sätt först ugnen på 180 grader. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.

Halvera passionsfrukterna. Lägg fruktköttet i en sil över en skål. Pressa ur saften med baksidan av en sked.

Vispa ihop smör och socker till en vit och pösig smet. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör om. Rör sist ner passionsfruktsaften.

Skeda över smeten i pappersformarna. Grädda ca 17 minuter tills muffinsen är gyllenbruna och klarar stickprovet. Lägg över på galler för att svalna.

Halvera passionsfrukterna till glasyren och sila saften genom en sil över en skål. Pressa ut saften med hjälp av baksidan på en sked. Tillsätt mascarpone och florsocker. Blanda till en slät smet. Täck över skålen och låt stå kallt i 30 minuter så att glsyren tjocknar lite. Dekorera med kärnor från passionsfrukterna, strössel eller något annat fint!En annan rolig detalj när det gäller muffinsboken är att den från början publicerades i England under titeln "Cupcakes". Sedan har någon nitisk svensk översättare valt titeln "Muffins". Inget fel i det - i Sverige kan ordet muffins mycket riktigt användas både för söta kakor och matbrödsvarianter. (Cupcakes är ju en söt muffin med glasyr på.) Men med tanke på den rådande cupcake-trenden, kan jag inte låta bli att tänka att boken kanske sålt bättre om den fått behålla sin orginaltitel. Här kan man läsa mer om orden muffins och cupcake och skillnaderna dem emellan. Båda orden är ju låneord, men "muffins" har funnits med oss lilte längre än "cupcake"...

Trevlig vardagsbakning!

1 kommentar:

  1. Å vad dessa ser goda ut. Har faktiskt aldrig testat just mascarpone som glasyr. Vad är det för skillnad på den och philadelpiaosten? Kanske bara en smaksak??!!
    Ser väldigt gott och fräscht ut i alla fall.

    Själv har jag bakat bullar i dag på en av sommarens hetaste dagar, men det gick bra det också.Gott blev det . Det är en stor LYCKA att ha bullar i frysen, bara att ta upp när det kommer besök.
    kram//Tina i Falun

    SvaraRadera