fredag 29 juli 2011

Bondbönor och sockerärtor!Vilken rikedom det är - en enkel trådkorg fylld med dagens skörd av sockerärtor och bondbönor.

I år har jag odlat bondbönor för första gången. Jag sådde dem i två stora krukor lite på försök och det har funkat bra. Gillar verkligen bondbönor! De robusta och pålitliga stänglarna blommar så vackert och ger de godaste bönor. Nästa år ska jag sätta många fler - helst en hel rad!

Bondbönor spritas innan tillagning (dvs fröna tas ur sina baljor). Bönorna bör alltid kokas innan man äter dem eftersom de innehåller det giftiga ämnet lektiner som försvínner vid kokning.

Bondbönor är bland annat goda i soppor, grytor och som tillbehör. Häromdagen berättade min mamma att hon hört att man kunde göra hummus av bondbönor. Det lät så spännande, tycker jag! Någon av er som provat det?

Sockerärtor kan man aldrig få för många av - barnens favorit och världen godaste sallads-och soppingrediens! Ett av mina egna tidigaste trädgårdsminnen är när jag plockade sockerärtor i mammas land... Jag vill alltid att mitt barn ska kunna göra detsamma!Just de här ärtorna och bönorna kokade jag i saltvatten, sedan tillsatte en klick smör innan vi åt dem till middagen.

Ha en fin dag!

9 kommentarer:

 1. Ja mums! Vi åt massor med goda ärtor från trädgården igår. Hur gott som helst. Det är så fantastiskt att kunna gå ut i sin egen trädgård och plocka med sig godsaker.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag har just lagt upp sidan Receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även länka till din egen matblogg (den här bloggen dvs) i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

  Receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

  Mvh,
  LeChef

  SvaraRadera
 3. Själv föredrar jag att skörda bondbönan lite tidigare, innan själva bönorna är färdigutvecklade. Då kan man nämligen koka och äta hela bönskidan. Skördade mina första bönor i går. Nykokta rosenbönor + smör + salt = himmelriket.

  SvaraRadera
 4. Bondbönor äter jag helst, efter att de har skalats två gånger (viktigt! först från skidan och sedan skalet runt själva bönan) stekt i olivolja och med lite vitlök tillsammans med t.ex. avioriris och parmesan. Mmmmm, gött.

  SvaraRadera
 5. Dorro: Javisst är det! Något av det bästa som finns att ha "maten" på så nära håll:)

  LeChef: Tack för infon!

  Annefia: Jag testade att ha ett gäng mindre hela bondbönor i grönskassoppa och det var jättegott! Men vad roligt att du använder rosenbönor i matlagningen. Har inte provat det än - bara läst en del engelska recept där de har med rosenbönor. Nu blev jag ännu mer nyfiken på att prova. Har ju rosenbönor ute i landet - men de är inte riktogt färdiga att skörda än... Tack för inspirationen!

  Kerstin: Tack för ytterligare ett bra tips! Jag har läst om att man kan/bör skala dem två gånger - men än så länge har jag som sagt var ätit dem antingen små med hela skidan eller spritade men inte dubbelskalade. Måste naturligtvis testa ditt favoritrecept också någongång framöver!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Åh, sockerärter! Big fan!

  Jag odlar i en blomlåda hemma hos mamma och pappa eftersom jag varken har trädgård eller balkong, så himla enkelt! Jag tycker att de är godast att bara äta så där, som snacks och efterrätt.

  Lycka till med rosenbönorna :)

  SvaraRadera
 7. Hummous på bondbönor var med i ett avsnitt av Det goda livet som går på svt. Tror det var när det handlade om lunch.

  SvaraRadera
 8. Oj vad jag rörde till det hela. LOL Ser ju nu att du skrev om bondbönor och inte rosenbönor i ditt inlägg och jag använde ju t.o.m ordet "bondbönor" i min fösta mening fast egentligen skulle det stå rosenbönor där också. För jo, det var rosenbönor jag tänkte på hela tiden och det är bara dom jag odlar och äter (jag har balkong så jag måste ju begräönsa mig lite). Jag kan verkligen rekommendera rosenbönor just som matbönor. Älskar!

  SvaraRadera
 9. Älskar bondbönor! Hemma i Småland äter vi "bönegröt" (bondbönor och potatis som mosas med smör och mjölk) med stekt fläsk. Igår testade vi att göra en röra med förvällda bonbdbönor som mixades med färsk mynta, färsk vitlök, citronsaft, olivolja, salt och peppar (inspiration från Jamie Oliver). Det blev fantastiskt! Ett plus i kanten var att allt var odlat på kolonilotten... /Mia

  SvaraRadera