söndag 24 juli 2011

En liten tvätthjälp!Vissa dagar kan det verka nästintill omöjligt att kombinera sina egna hushållsgöromål med någonting som håller en tre-och-ett-halvt-åring på gott humör. Så fort man vänder ryggen till är det något som går sönder, någon som gör illa sig, eller någon som befinner sig på en förbjuden plats... Andra dagar får man till en fullträff som gör att humöret hos samtliga familjemedlemmar stiger avsevärt.

Idag hade jag en sådan där lyckosam dag:) Eftersom det hällregnade var utomhusaktiviteter inget alternativ. Efter en lång skön frukoststund satte jag igång med tvätten i tvättstugan. Lillan var hos mig och gjorde småbus som att hälla ut handtvål över hela sin klänning, öppna en flaska pencilin, klättra upp på en förbjuden hylla efter en sax och så vidare...

Men då kom jag på den briljanta idén att lära lillan handtvätta. Det var nämligen ett par av henne klänningar som behövde tvättas. Jag hade själv dragit på det eftersom jag av någon anledning ofta gör det med sådant som behöver handtvättas.


Vi fyllde hennes babybadkar med ljummet vatten och handtvättmedel. Och så plockade jag fram den lilla tvättbrädan i plast som jag hittade på loppis förra året. Med stor entusiasm tvättade sedan lillan två klänningar och ett förkläde hur fint som helst - dessutom torkade hon upp utskvimapat vatten från golvet efteråt. Hon var så nöjd, glad och stolt över sin insats! En treåring säger ju aldrig nej till en chans att få plaska med vatten... Och jag hann med att dona en hel del i tvättstugan samtidigt som vi hade det trevligt tillsammans. Alla glada och nöjda, alltså!

Det känns så roligt när man lyckas involvera sitt barn i hemmets prktiska arbete på ett sätt som är både nyttigt och roligt!

Någon som har fler tips på liknande aktiviteter?

4 kommentarer:

 1. Jag brukar utrusta mina små med varsin urvriden disktrasa och beordra dem att vara "fläckletare", sen får de skrubba luckor, lister, fiktiva fläckar på golven medan jag hinner få fram dammsugaren och ta ett första varv.
  Innan det blir dragkamp om vem som ska dammsuga först ...

  SvaraRadera
 2. När jag hade mina barn små, så satt jag och sydde för fullt på maskinen. En ½ års bebis på golvet, låg nöjd på sin filt, och den 1 ½ år äldre storasystern, satt och plockade och sorterade i min sylåda, med knappar, trådrullar, band.mm.mm. Detta kunde hon göra hur länge som helst. Men hon var inte det barn som stoppade saker i munnen heller, skall tilläggas.
  Nu när hon blivit vuxen, har hon fått denna sylådan, som jag ärvde efter min egen farmor.Den ville hon absolut ha.

  Jag hade alltid mina barn med i dagliga göromål, när jag stökade och grejade i köket. Vi sjöng tillsammans, och de fick alltid en egen degbit att "dega "med vid bakning. Allt sådant kommer de ihåg med glädje.

  Det är väldigt viktigt för barnen att få känna sig delaktiga i hemmets sysslor. Alla mina 4 barn, 2 flickor och 2 pojkar har varit med i mina köksbestyr.

  Kram//tina i Falun

  SvaraRadera
 3. Mångmamma: Det där med "fläckletare" var smart! Brukar vara lyckat när man bygger in en liten utmaning i det hela;) Tack för tipset!

  Tiol: Vad roligt att läsa om dina erarenheter av detta! Mysigt med historien om syskrinet... Håller helt med om att det är viktigt att barn får känna sig delaktiga i hemmet sysslor! Barn vill ju göra som oss vuxna och lära sig att göra det som vi gör.

  Häromdagen bakade jag kanelbullar med min dotter - vi hade en härlig stund tillsammans! Lillan penslade för första gången bullarna med ägg alldeles själv. Bara man beväpnar sig med en stor portion tålamod och är beredd på att dammsuga köket efteråt så går det ju hur bra som helst att baka med barn:)

  Kram fr Maja!

  SvaraRadera
 4. hej... du efterlyser tips.. jag jobbar på en montessoriförskola med de minsta barnen och runt 2 års åldern å några år uppåt älskar barnen att göra precis som mamma och pappa.. vi har mycket praktiska aktiviteter som barnen kan göra som de sett vuxna göra. tex har vi ett litet bakbord med jäst mjöl lagomvarmt vatten salt och något extra tex havregryn eller pumpafrön att ha i degen. våra 1,5 åringar bakar eget bröd som de får ha med hem till mamma och pappa och de är så stolta när de visar upp det, även de som inte börjat prata än skiner av stolthet. en annan grej vi har är diskövning med två baljor som ser ut som en diskbänk där barnen kan diska sin disk. En montessori tanke är att allt ska vara anpassat efter barnens stl så alla leksaker är små och passar en barnhand. när mamma bakar sitt bröd kan barnen få blanda och göra sitt eget. barn kan mer än va man tror bara man låter om få träna och testa.. =)

  mvh Trixi

  SvaraRadera