torsdag 7 juli 2011

Inne-pyssel!

Svensk sommar är ju inte bara solsken utan också en hel del skurar och moln. Då behövs det lite inne-pyssel att ta till. Så här pysslade lillan och jag häromdagen:


Jag sydde kedjestygn på små vimplar jag virkat.


Lillan sydde sina livs första stygn med hjälp av en rosa barnvänlig plastnål. Sådana här enkla broderi-tavlor brukade min mamma göra till mig när jag var liten och nu tyckte jag att det var dags att tillverka en till min flicka. Så här gör man:

Rita med en blyertspenna upp önskat motiv på en bit kraftig kartong. Antingen designar du bilden själv eller så kalkerar du av en redan befintlig. Tänk på att motivet bör vara ganska enkelt med tydliga konturer! Fyll därefter i konturerna med färgpenna eller krita. Använd en grov, spetsig brodernål för att göra hål längs med linjerna. Nu är det dag för barnet sy! Trä valfritt garn på en grov, trubbig nål och gör en knut i garnets ena ände. Trä igenom nålen underifrån så att knuten hamnar på baksidan. Sy enkla stygn upp och ner i hålen längs bildens konturer. När det är färdigt kan en vuxen hjälpa till att fästa tråden. Om man vill kan man sedan rama in den fina tavlan!

Jag perforerade bara en liten bit av kossans konturer eftersom det här var min dotters "premiär-sömnad". Kämpigt nog med de där få stygnen... Mäkta stolt var hon i alla fall över sitt verk när hon var klar och det var så härligt att se!

Ha en fin dag, såväl inne som ute!

4 kommentarer:

 1. Vad fint! Det ska jag minnas till mitt framtida barn!

  SvaraRadera
 2. Vad bra tips, det skall jag också komma ihåg, och använda också. Hur gammalt är barnet som sydde? Jag frågar för mina barnbarn är 5 och 3½!

  kram//tina

  SvaraRadera
 3. Fanny: Vad roligt! Det är ju jättefint att samla på sig idéer till sitt framtida barn! Det gjorde jag också innan jag hade ett;)

  Tiol: Hej!

  Min dotter är 3½. Då är det ju på gränsen att man fixar ett sådant här broderi, men med mammas hjälp och hejarop så gick det ganska bra. För att inte tålamodet skulle tryta så perforerade jag bara en del av konturen. Är det ett större barn kan man ju också sy detaljer och använda olika färger på garnet och så. Det finns hur mycket som helst man kan göra utifrån den här idén! Lycka till med framtida pyssel!

  Kram fr Maja

  SvaraRadera
 4. oj oj väcker barndomsminne.fröknarna på dagis gjorde sådanna här som vi sydde.

  min yngsta flicka älskade göra dessa tavlor och gör fortfarande när hon skickar julkort

  ska din dotter bli lika duktig som du? smile

  SvaraRadera