onsdag 13 juli 2011

Bjud på änglamat!Änglamat är en av de där klassiska efterrätterna från förr - sällsynt god och ovanligt lättgjord. Man skulle nästan kunna kalla den "nöd-dessert" eftersom den är så enkel att åstadkomma och också för att man oftast har ingredienserna hemma. I den händelse man skulle få oväntat besök är "Änglamat" en perfekt räddningsplanka att ta till om man vill glädja gästerna med något gott. Egentligen skulle man också kunna säga att den här desserten är bra restmat eftersom den innehåller kaksmulor, men jag får väl i ärlighetens namn säga att överblivna kakor inte är något stort problem i vårt hem;) Det skulle möjligen vara en och annan pepparkaka som blir kvar efter jul - och pepparkakor gör sig förövrigt väldigt bra i "Änglamat".

Igår bjöd jag familjen på Änglamat. Nu kan man ju vara frikostig med den resterande lingonsylten eftersom bärtiderna närmar sig. Av min lilla dotter fick desserten omdömet: "Godast i världen"! Så skynda er nu att göra det ni också - vem vill inte smaka det godaste i världen:)

Jag garnerade "Änglamaten" med en kvist chokladmynta - väldigt gott!

Änglamat

3 dl vispgrädde
1/2-1 tsk vaniljsocker
2 dl lingonsylt
3 dl skorpsmulor eller kaksmulor

Vispa grädden och smasätt den med vaniljsocker. Varva kaksmulor med lingonsylt och vispad grädde i en skål. Ställ kallt i kylen en stund innan servering.

Änglamat är också mitt bidrag till "Månadens sötsak" - en bakutmaning som anordnads av bloggen Söta Saker. Den här månaden är temat "rosa" - vilket ju passar väl in på både efterrätten i sig och de rosa dessertskålarna som är antika och kommer från Eda glasbruk i Värmland.

8 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Dessvärre har vi varken lingonsylt eller kaksmulor hemma förjämnan, men bra att känna till denna lätta dessert.

  SvaraRadera
 2. Attans, den här rätten borde ju verkligen ha varit med i Fester med rester! Jag tänkte aldrig på den! Det finns visserligen en liknande grej med kaksmulor, mascarpone vispad med grädde och så körsbär, men den har inte det här fantastiska namnet. Nå, jag lägger en länk från Kyrkkaffebloggen i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Makena: Vad kul att du uppskattade tipset! I brist på lingonsylt kan man ju naturligtvis använda någon annan sylt man har hemma - det går precis lika bra! Fast själv är jag så svag för den syrliga och lite kärva smaken som lingonsylt har i kombination med grädden!

  Anna: Ja vet! Så knäppt att jag inte kom att tänka på det här när du samlade in recept til boken. Hade ju varit perfekt i Fester med rester! Änglamat har legat långt där bak i mitt medevtande som ett minne från barndomen. Mormor brukade servera det i strutar... Så kom jag att tänka på det igen för ett tag sedan och blev jag så glad för det är verkligen festligt och enkelt på en och samma gång:)

  Kul om du länkar!

  Hej från Maja

  SvaraRadera
 4. Anna: PS. Ja visst är namnet både poetiskt och vackert!

  SvaraRadera
 5. Måste erkänna att jag aldrig ätit det. Det är inte länge sedan jag och min man googlade det för att ta reda på vad det var...
  Har ätit Äppelgrädde som är finrivet äpple eller äppelmos blandat med grädde, väl kylt och med lite riven choklad på. Min mormor gjorde det en gång och sa att den kom på 50-talet om jag minns rätt.

  På ett annat tema: köpte en gammal reklambroschyr idag second hand och undrar om du Maja eller nån annan här inne hört talas om Tidstrand-filten. De måste ju varit lite populära med en så påkostad reklamhäfte!?

  SvaraRadera
 6. Alma: Vad lustigt att ni hade googlat på det! Det är verkligen en riktig höjdare:) Äppelgrädde låter supersmarrigt - det lustiga med är att jag plötsligt mindes att min mormor gjorde så också - rev choklad över äppelgrädde, tror jag?

  Jag har inte hört talas om Tidstrand-filten, men kolla om du hittar något om den på bloggen Femtiotalsjakten - jag vet att hon har skrivit flera inlägg just om filtar!

  Många hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Idag blev det änglamat till efterrätt :)
  Blandade sylten med grädden och smaksatte med vaniljsocker.
  Varvade digestivekross och syltgrädden, blev mums! Nästan som mjukglass :D

  SvaraRadera
 8. Johanna: Vad roligt att det blev gott! Jag brukar också köra med digestive - väldigt bra ihopp med bärgrädden:)

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera