fredag 8 juli 2011

Gör egen majonäs!Häromdagen lärde min mamma mig att göra egen majonäs. Jag hade fått för mig att det var så väldigt svårt och säkert skulle skära sig om jag försökte, men så var det inte alls! Det var snarare enkelt och snabbt gjort:)

Hemmagjord majonäs är ytterligare en anrättning att lägga till högen av alla dessa saker som vi fått lära oss att man ska köpa i affären, men som i själva verket går jättebra att göra själv. Jag skrev om fler sådana saker här.

Majonäs

ca 2 dl, en ganska liten sats som räcker som tillbehör till en måltid

2 äggulor
½ msk vinäger
1 kryddmått salt
½ msk senap
½ kryddmått vitpeppar
2 dl olja

Jag gjorde majonäsen i skål med handvisp. Vet att man kan använda mixer eller elvisp om man vill.

Så här gjorde jag: Rör först äggulorna med vinäger, salt, senap och peppar. Sedan ska oljan tillsättas. Först droppvis ytterst försiktig - vispa hela tiden kraftigt! När blandningen börjar tjockna kan man tillsätta oljan i en fin stråle - medan man fortsätter att vispa kraftigt.

Vill man förvandla sin färdiga majonäs til aioli är det bara att pressa i en vitlöksklyfta.

Majonäsen är bland annat god som grilltillbehör, till sallad, att doppa bröd i, i soppa eller till någon fiskrätt.

Trevlig fredag!

9 kommentarer:

 1. du glömde det viktigaste; alla ingredienser ska ha samma temperatur, då kommer majonäsen i princip aldrig att skära sig! =)

  SvaraRadera
 2. Ett litet tips som hör hemma hos isglassen egentligen!
  Om man kokar vattnet innan man blandar saften, blir det inte lika lätt att suga ur den goda söta saften och lämna en trist frostig isklump kvar.
  Lärde mig det när jag sålde Tupperwareburkar för länge sedan av en kvinna som just köpte sådana glasspinneformar till sina barn-barn.
  Går att hitta nytillverkade glassformar lite här och var, nuförtiden!

  SvaraRadera
 3. Mylla: Javisst, Mylla! Helt riktigt. Naturligtvis borde jag nämnt det, en eftersom jag missade det var det tura att du fyllde i:) tack för det!

  Mångmamma: Jaha, det låter intressant. Hade inte hört det tidigare... kokar man vattnet och blandar stark saft så bör det ju bli en alldeles lysande isglass då! Tack för att du delade med dig av det tipset!

  Har också sett glassformar på ett par ställen den senaste tiden.

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Heja Maja! Har du provat att göra egen ketchup eller blir det nästa projekt? Kram från Anna

  SvaraRadera
 5. Hej, Anna!

  Hi, hi, det har jag faktiskt redan provat: http://husmorsskolan.blogspot.com/2010/03/koka-din-egen-ketchup-och-lar-dig.html

  Men igår såg jag ett jättebra danskt matlagningsprogram på tv, med en tant (Plum heter hon i efternamn) som lade in tomater och kokade ketchup med en väldig snits, och hon föreslog en del variationer på hemkokt ketchup som lät spännande. Bland annat att ha i svamp! Så jag ska nog ta och koka en ny sats någon gång framöver, och samtidigt testa hennes recept.

  Just nu håller jag på att sätta två satser med flädersaft:)

  Ha en fin dag!
  Kram fr Maja

  SvaraRadera
 6. Ha, det borde jag ju ha förstått. Att du redan kan koka ketchup, alltså. Det receptet ska provas!

  SvaraRadera
 7. Hittade faktiskt ett recept på hemmalagad majonäs idag,där använder man ett helt ägg (tas direkt ur kylen)och ner i bunken där man lägger i ALLA ingridienser t.o.m oljan och sedan kör man på med t.ex stavmixer.
  Första gången jag lyckades efter ett antal försök = )

  SvaraRadera
 8. Jag hade curry och äpple i min. :-) Sååå gott!

  SvaraRadera