måndag 25 juli 2011

Gör egna cocktailbär!Nu tror ni väl snart att Husmorsskolan har gått och blivit en körsbärsblogg... Men då kan jag lugna er med att så är inte falllet - snart ska jag skriva om annat än körsbär igen! Saken är bara den att jag som sagt var levt med körsbärsplockande som en del av vardagen de senaste veckorna. Och självklart vill jag dela med mig av mitt syltande och saftande till er!

Cocktailbär är intressanta för mig ungefär en gång om året - och det är när jag ska ska baka julens fruktkakor. Kan tyckas som en bagatell i sammanhanget, men just då då är de väldigt viktiga! En fruktkaka utan cocktailbär är ingen riktig fruktkaka. (I alla fall inte enligt min mening;) Just därför blev jag så glad när jag hittade en beskrivning på hur man kan lägga in sina egna cocktail-körsbär! Receptet var egentligen skrivet för en större sats där man bara gör röda bär, så jag har omarbetat det för en mindra mängd bär som man delar i två lika stora delar och färgar i grönt och rött. I en av mina gamla kokböcker (Husmoderns Konserveringsbok) finns en invecklad variant där man gör både röda, gröna och gula bär. Flera av ingredienserna som förelås där är sådana som vi inte skulle använda i dagens läge. (Läskiga färgämnen och annat i den stilen...)

Jag har ju tidigare skrivit om glädjen i att upptäcka att så mycket av det som vi lärt oss att vi ska köpa i affären, i själva verket går fin-fint att göra själv. Till exempel majonnäs, chokladpudding, ketchup och isglass. Också cocktilbär lägger jag till den här högen.

Röda och gröna cocktailbär

1 liter körsbär
2 dl vatten
5 dl socker

Till de röda bären:

½ dl konjak
röd karamellfärg
½ krm natriumbensoat

Till de gröna bären:

½ dl körsbärslikör (el annan likör, jag tog amaretto)
grön karamellfärg
½ krm natriumbensoat

Skölj och kärna ur bären. Dela upp dem i åtta små burkar. Koka socker och vatten till en lag och låt den kallna. Dela upp lagen i två kärl. Tillsätt konjak/likör, karamellfärg och konserveringsmedel i respektive kärl. Slå lagen över bären. Förvara burkarna svalt. (Bären måste frysas om man vill spara dem längre än tre månader!)Nu ligger åtta små burkar fulla med röda och gröna cocktailbär i min frys och väntar på att få hamna i kakor och desserter. Har redan hittat ett par recept som jag vill prova - förutom de självskrivna fruktkakorna då förstås...

Ha en fin veckostart!

10 kommentarer:

 1. Såå gott. Vi gjorde saft här om dagen och mums vad gott det är.

  ha en fin husmorsdag'

  kramar @nette

  SvaraRadera
 2. Så enkelt att göra! Det är inte dumt med cocktailbär i egna körsbärspraliner heller.Tyvärr har skatorna ätit upp körsbären i vårt lilla körsbärsträd i år. Måste komma ihåg sätta nät över bären nästa år. Dessutom har det varit mycket snö och trädet ser inte klokt ut med avbrutna grenar. Det p.g.a. att min man gjort en snöhög över halva trädet. Så nu får jag försöka rädda trädet med att staga upp en gren rätt upp för att få fason på trädets form. I-lands problem dock och skatorna behöver ju sig ett skrovmål ibland.
  /Hella

  SvaraRadera
 3. Vad kul,undra om jag hinner prova innan alla bär trillat av!?

  //Eva

  SvaraRadera
 4. Tack ska du ha! Funderade precis hur svårt det skulle vara att göra det själv. Skulle Googla på det men gick in här först - blev något överraskad av ditt inlägg :)
  Är på makens familjs sommarhus och det är sista chansen att plocka av bär nu. Har gjort en del sylt men hur mkt sylt äter man? Saft är inget vi dricker mycket av heller... Ska bli kul att pröva detta! /Alma

  SvaraRadera
 5. Haha! Har exakt likadana grytunderlägg som du men inte runda (?) utan rundat kvadratiska, om du förstår vad jag menar!

  SvaraRadera
 6. Jag önskar jag hade ett körbärsträd.... nångång i framtiden kanske =)

  SvaraRadera
 7. Anette: Javisst är körsbär underbart gott! Ha en fin dag du också!

  Hella: Skatorna har varit märkligt frånvarande här i år. Undrar var de har hållit till? Hos dig kanske;) Ja, man får pyssla om sina fruktträd så att de orkar hänga med genom kalla vintrar och varma somrar!

  Tapetserar Eva: Heja på! Du hinner säkert!

  Alma: Vilket lustigt och praktiskt sammanträffande! Det var nämligen ganska svårt att hitta något vettigt recept genom att googla - jag försökte också det innan jag hittade det här i en bok och sedan fixade till det lite... Kul att det kan komma til användning för dig med! Lycka till med Cocktailbären!

  Mångmamma: Vad roligt;) Jag hittade mitt på loppis för något år sedan. Är väldigt förtjust i det!

  Fru W: Vilken bra önskan - då kan du plantera ett körsbärsträd å snart du har någonstans att plantera det:)

  SvaraRadera
 8. Attans, hade massor av körsbär som nu ligger i frysen...Vad tror du, går det att göra dessa på redan frysta bär??
  Tjipp o hej! :)

  SvaraRadera
 9. Hur länge behöver dom ligga i laget för att bli klara för användning?

  SvaraRadera
 10. Hur länge behöver dom ligga i laget för att bli klara för användning?

  SvaraRadera