tisdag 5 juli 2011

Symöte - En ros till Kongo!




Varmt välkomna till symöte i Husmorsskolans Nya Syförening - medlemmar och övriga läsare!

Det har varit en fröjd att följa rapporterna från insamlingen av babykläder till Panzisjukhuset i Kongo! Många handarbetare har slutit upp och bidragit med både babykläder, mönster och inspiration. Engagerade Kyrkkaffe-Anna har hållit oss andra ajour med insamlingsläget, delat med sig av lästips för den som vill veta mer om situationen i Kongo och till och med lagt upp ett videoklipp från Panzisjukhuset. Genom det kan man "hälsa på" hos de som så småningom ska få del av "våra" alster.

Det är lätt att överväldigas av den generositet och välvillighet som finns i handarbetsblogg-världen (och givetvis i husmorsblogg-världen också!). Mönster, tips och uppmuntran strömmar genom kablarna i så riklig mängd att det nog snart svämmar över;) Alltid har någon en minut över för att skriva en rad eller två till den som bett om hjälp eller visat upp något färdigt. Det är stort! Har samma upplevelse av vår cyber-syförening. Det kan kanske tyckas konstigt att ett virtuellt möte kan göra någon skillnad, när vi ändå inte träffas personligen. Men jag inbillar mig att det gör det! För i samma stund som vi delar med oss av våra arbeten, tips och idéer och i gengäld får hejarop och hjälpsamhet tillbaka, så gör vi något viktigt för varandra!

Igår kväll tog jag en paus från allt sommarvirkande för att istället brodera rosor på min åttonde "Värma liten-hätta". Jag spann vidare på idén om Kongo-kurbits men denna gång i form av fritt broderi på vit botten, istället för virkade applikationer på svart. När jag var liten sydde min mormor en gång en liten folkdräktsmössa till en av mina dockor. Det var den jag hade i tankarna när jag sydde rosen-broderiet på hättan.



Egentligen hade jag inte en aning om hur det skulle fungera att brodera på en virkad struktur, för jag har aldrig gjort det tidigare. Visst hade det sina svårigheter, men omöjligt var det inte och dessutom väldigt roligt! Jag gick tillväga så att jag gjorde en ungefärlig skiss över hur jag tänkte mig att rosen skulle se ut, sedan sydde jag fritt med skissen i ögonvrån. Även om jag ändrade en del under arbetets gång kändes det nödvändigt att ha något att utgå från. De gröna bladen som omger rosen uppfann jag i takt med att jag sydde.

Så med min åttonde hätta sänder jag en ros till Kongo!

Jag har idéer för ytterligare en hätta som jag ska göra i veckan, sedan tänker jag posta de jag gjort hittills. Förhoppningsvis blir det alltså nio hättor sammanlagt.



Hur går det för er övriga medlemmar så här mitt i sommaren? Blir det någon tid över till handarbete? Lämna gärna en länk till ert inlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

18 kommentarer:

 1. Den blev, precis som de andra du visat, väldigt fin!

  Jag arbetar på med min Hedda-kofta, men då sommaren alltid innebär mycket jobb för min del (och en massa annat skoj som man vill hinna med) har den ännu inte blivit klar. Istället för att visa det halvfärdiga alstret visar jag istället upp lördagens loppisfynd.

  SvaraRadera
 2. Aj aj aj, så söt att det gör ont.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Hittade din blogg för några dagar sedan och sen såg jag "symötet" också och tänkte... jag vill vara med!!! Har precis gått en textillinje på folkhögskola, längtar efter fortsatt inspiration nu när jag förlorat mina kreativa klasskompisar. Får man lov att vara med? Underbara mössor förrästen, själv håller jag på med min första, men fler ska det bli till Kongo.

  SvaraRadera
 4. Åh, vilka fantastiskt fina hättor du gjort och vilket fint inlägg du skrivit! Själv håller jag på att sticka Easy Peasy Beanies från boken Värma en liten. Jag har börjat testvirka på din hätta men var nog lite trött för jag kom inte riktigt vidare efter de första varven. Jag får prova igen. Hättorna blir ju helt bedårande med dina broderier.
  Visst är det härligt med alla dessa handarbetande vänner som ställer upp med hjälp när man kört fast, delar av sig med mönster osv. Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Den är jättesöt. Jag har gjort en hätta men utan dekorationer än så länge.

  SvaraRadera
 6. En väldigt fint hätta :) Ser vart du fått inspirationen från :)

  Till den här vecka har jag knåpat ihop två stycken grytlappar.

  SvaraRadera
 7. Jättesöt! Jag beundrar verkligen det arbete du lägger ner till barnen i Kongo!

  Själv är jag fortfarande jätteförkyld så det blev inte så spännande inlägg idag, men det blev nått i alla fall :)

  SvaraRadera
 8. Oj, så söt den hättan blev!
  Själv så stickar jag och samtidigt funderar på broderidekorationer!

  SvaraRadera
 9. Ännu en fin hätta. Vad flitig du är!

  Jag har äntligen fått sytt köksgardinerna som jag pratat om ett tag nu så idag får ni kika in lite i mitt kök.

  SvaraRadera
 10. Åh, vilken fin hätta...De kommer bli jätteglada därborta i Kongo. :)

  Själv har jag knepat ihop en tutorial på hur man gör dragkedjan i fickan på byxor...Jag hoppas den var upplysande, det är ju lite klurigt att förklara hur man gör saker....

  Mvh/ Olivia

  SvaraRadera
 11. Inget från mig idag, jag reser till Skåne på semester med min dotter hem till mamma! Nästa vecka har jag troligen hunnit med några små hättor eller andra mössor. Återkommer då! Jag uppskattar verkligen symötena för inspiration och feedback! Tack för det :)
  Kram från Alma

  SvaraRadera
 12. Så himla söt den blev den lilla hättan med broderad ros. Påminner om en jag hade som liten...
  Ja jag har ju egentligen tagit mig lite semester från handarbete då jag kom ihåg att det var tisdag idag och skulle ge mig iväg till postombudet med paketet med mina färdiga babyhjälmar till värma liten. Ja så det blev ett litet ilägg ändå idag :-)
  /Agneta

  SvaraRadera
 13. Underbar! Här väntar fortfarande bilder på min första mössa i kameran - har tappat bort sladden så jag lyckas inte överföra fotona! Men det ska nog gå... Nålbinder vidare på mössa nr 2 men känner att det är en aning tajt om tid, har så många andra saker att göra nu de närmaste tre veckorna så det kan hända att möss-makandet kommer gå lite långsamt. Men skam den som ger sig! =)

  SvaraRadera
 14. Vilka helt underbara alster du gör, vad inspirerande måste göra fler själv. Ha en fin kväll /Gela

  SvaraRadera
 15. syr klänning ät en vän, istället för att sy till mig själv ;-)

  SvaraRadera
 16. Maja, jag tror att du har slagit ditt eget rekord. Den här hättan är verkligen förfärligt söt! Och då var ändå de tidigare otroligt fina.

  SvaraRadera
 17. Till er alla: Tusen tack för fina, intressanta kommentarer! De värmer!

  SvaraRadera
 18. Tack för fin beskrivning till virkad hätta.
  Tips till den som har gott om tid och ont om pengar."RUSTA" säljer mjukt acrylgarn i fina färger för 100 kr för 10 st 50grams nystan. Det kan bli många stickade/virkade mössor till Kongo av det!
  "Tanten"

  SvaraRadera