fredag 11 maj 2012

Baka Sophie´s chokladkaka!



















Ibland när jag behöver matlagningsinspiration söker jag efter intressanta klipp på You Tube. Oftast är det något med Jamie, Camilla eller Sophie jag ser... För tillfället, till exempel serien "Jamie at Home" där Jamie Oliver lagar mat med utgångspunkt från sin egen köksträdgård. Det är verkligen fina program och oj vad man blir odlingsinspirerad!

Sophie Dahls matlagningsprogram och böcker upptäckte jag ganska nyligen. Hon är modellen som sadlade om och blev kokboksförfattare. Lite kuriosa för den som är intresserad är att hon också är barnbarn till Roald Dahl, den fantastiske barnboksförfattaren!

I samband med att jag upptäckte Sophie, fann jag receptet till den godaste chokladkaka jag någonsin bakat. "Flourless Chocolate Cake" är inte bara en chokladkaka i mängden - den är chokladkakan med stort C!

Föreställ er en smet bestående av en massa fin choklad, smör, äggulor, vatten, lite kaffe och vanilj - men utan en enda gnutta mjöl! Tänk er sedan äggvitor som vispas till fluff och försiktigt rörs ner i den här smeten. Vad tror ni? Jo, det blir vansinnigt läckert!

Tillvägagångssättet är väldigt smidigt. Man lägger alla ingredienser i en mixer utan att smälta vare sig smör eller choklad innan. Sedan kokar man upp vatttnet och häller över, därefter är det bara att mixa. Hur lätt som helst! Flytande vaniljextrakt, som ingår i kakan, finns att få tag på i svenska butiker.

Jag serverade min kaka med grädde och körsbärssylt - istället för med creme fraiche-täcke som Sophie gjorde. Det där är ju en smaksak... Förresten är ju den här kakan perfekt för glutenallergiker också!

Här hittar ni receptet. Och här kan ni se när Sophie bakar kakan.

Kanske något för fredagsmyset?

7 kommentarer:

  1. åhhh för en chokladälskare som försöker hålla sig borta från sötsaker ser den mer än juvlig ut.. mmmmmmm =)

    SvaraRadera
  2. Oj den såg himla härlig ut! Såg du förresten Julie & Julia igår? Så otroligt inspirerande film, jag fick sån inspiration till matlagning!

    Och tack för din fina kommentar, så roligt att du blev inspirerad av min trädgård. Jag känner mig som en extrem nybörjare när det kommer till trädgård, jag har helt enkelt ingen aning om vad jag gör. Jag bara lyssnar på råd och hoppas på det bästa! :-D

    SvaraRadera
  3. Grattis -- vilket recept!

    SvaraRadera
  4. Ser otroligt lovande gott ut, säger jag också som är väldigt svag för chokladkakor i denna form och konsistens. Måste absolut testas.
    Ha en fin helg//
    kram
    Tina i Falun

    SvaraRadera
  5. Vad gott! Och choklad är ju alltid rätt!

    SvaraRadera
  6. Mmm, den ser fantastiskt mumsig ut!! Måste provas!=0)

    SvaraRadera
  7. Du har säkert sett det men jag måste tipsa om världens bästa matlagningsprogram, River Cottage. Visas inte så ofta i Sverige men när det gör det kallas det för Det goda livet. Jag har länkar till det på youtube om du vill ha :)

    /// Emma Svensson, www.thedustland.blogg.se

    SvaraRadera