torsdag 10 januari 2013

Så gör du Kerstins färskost!Ett par dagar före jul hade vi goda vänner på middag i form av ett litet julbord kombinerat med en del annat små och gott. Då bjöd bästa Kerstin på en alldeles väldigt god förrätt. Jag lärde mig den av henne och sedan gjorde jag den till nyårsmiddagen. 

Förrätten är en slags röra/färskost som passar fint att breda på rostat toastbröd och klicka lite rom ovanpå. Att göra den är lätt som en plätt!

Jag tycker att Kerstins färskost ser ut som något ur en kokbok från 1950-talet, eftersom den formas i en skål och sedan serveras på uppläggningsfat. Lite extra rolig av den anledningen!

Kerstin färskost

1 burk ekologisk creme fraiche
200 g naturell Philadelphia-ost
1 finhackad (och då menar jag verkligen finhackad!) gul lök 

Finhacka löken. Du ska hacka tills det bara är små, små bitar kvar - det ska bli mer som en slags lök-krisp, snarare än vanlig hackad lök. Då blir röran som godast! Blanda creme fraichen med osten och löken. Klä insidan av en lämplig skål med plastfolie. Lägg röran i skålen och jämna till ytan. Lägg plastfolie över. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar. Ta ut skålen och vänd upp färskosten på ett serveringsfat. Dekorera eventuell med avokado eller något annat grönt. Servera till rostat bröd och ha gärna rom som tillbehör!

8 kommentarer:

 1. Kärt barn har många namn. :) Vi kallar det philadelphiatårta. Men vi har röd lök istället. Det är väldigt gott till grillat på sommaren också.
  Att lägga upp det så där fint gör det extra festligt. Det gör aldrig jag men det ska jag göra nästa gång det bjuds på bordet.
  / HElla

  SvaraRadera
 2. Ostbomb kallar vi det för och vi har rödlök i stället.
  Supergott!

  SvaraRadera
 3. Vi brukar också göra den här röran med rödlök, breda ut den på ett fat och fördela en burk röd stenbitsrom ovanpå. Försvinnande gott att klicka på tunnbrödsbitar t,ex.

  SvaraRadera
 4. Den är även förföriskt god om man kryddar den med citronpeppar :-) och äter med rom.

  Maria

  SvaraRadera
 5. Låter så gott!
  Tänkte också grillat (eller vanligt stekt) kött som föreslås ovan.

  SvaraRadera
 6. Myrstack kallar vi den här, med röd lök och svart caviar som breds uppepå. Jättegott på kex :)

  SvaraRadera