måndag 16 juni 2014

Trädgårdsläsning!

I sommar planerar jag att flytta på mina odlingsramar och skapa en helt ny köksträdgård i en annat del av trädgården. Jag är trött på skuggande björkar som står för nära och stjäl näring från odlingarna... Det innebär dessvärre att årets odlingsarbete kommer att handla mer om att gräva än att skörda. Men jag hoppas att det betalar sig nästa säsong. Dessutom har jag ju växthuset att glädjas åt!

Inspirationen till min nya odlingsplats hämtar jag dels från den underbart fina lilla köksträdgård som Arvika Kommuns trädgårdsmästare skapade i Stadsparken förra säsongen. Den var uppbyggd i en rundel, med olika små kvarter. När jag såg den gick det upp för mig vad mycket odling en liten yta kan rymma om man utnyttjar utrymmet på ett smart sätt, och också vad vackert det kan bli i en sådan här köksträdgård - om man tänker till lite extra.

Jag hittar också mycket inspiration i alla de fina trädgårdsböcker jag samlat på mig genom åren. En gemensam nämnare för de böcker som jag tycker allra mest om är att de har ett historiskt perspektiv på odling. På bilden syns några av favoriterna...

Fortsättning följer. Lovar att visa hur köksträdgården artar sig, framöver!

1 kommentar:

  1. Bra böcker. Har två av dem. Lycka till med grävandet.

    SvaraRadera