måndag 30 juni 2014

Hej Norge!


Under den senaste tiden har många norrmän hittat hit? Det känns förstås hemskt roligt och inte minst har det märkts i mailboxen, där en stor del av de mail och frågor som trillar in har varit på norska...

Därför vill jag nu ta i riktigt från tårna och säga: Hej Norge! Eller varför inte: Heja Norge!

Varmt välkomna ska ni vara, nya som gamla läsare från det vackra landet i väst! På bilderna ovan bär jag en kofta som tillhört min farfar. Han hade sin familj i Rjukan, och bodde där under sin uppväxt. Jag har fortfarande släkt kvar i Rjukan, och en vacker dag ska jag resa dit!

När man som jag, är bosatt i Arvika - ett stenkast från den norska gränsen, så blir grannskapet mellan svenskar och norrmän så tydligt. Det kulturella utbytet är stort! Till exempel genomförs ofta konserter, utställningar och andra former av kulturaktiviteter som samarbeten över gränsen... Förra sommaren när det var stor Stickstämma i Arvika, skedde det i samarbete med organisationen för Norsk husflid (heter det så?) och många av deltagarna kom från Norge. 

I de här trakterna lever också berättelserna från krigsåren vidare. Fortfarande minns folk var norska motståndsmän skidade över gränsen och ännu står stridsvagnshindren kvar i skogarna... Många Arvikabor talar norska som ingenting - och en hel del av de som bor i staden kommer ursprungligen från Norge.

Arvika är sedan gammalt en smältdegel där svensk och norsk kultur blandas lite huller om buller - man vet inte så noga vad som är vad till slut. Det är fantastiskt fint tycker jag!

När jag nu ändå talar om Norge vill jag avsluta med att vinka lite extra till allra bästa Carin i Oslo, som alltid följer och peppar mig! Tack för det snälla du! (Och snart ska jag skriva ett helt inlägg om provlappar och annat som du frågade om!)

Och till svenska stickare vill jag skicka med två tips på norska bloggar som fångat mitt intresse på sista tiden:

Livs Lyst - som ligger bakom "Den stora Koftejakten"! Ett spännande projekt där Liv Sandvik Jakobsen, samlar in mönster och beskrivningar till gamla norska koftor...

Med pinner - en väldigt fin och innehållsrik stickblogg som drivs av duktiga stickerskan Ann Myhre!

Missa inte dem!

Fler tips på norska bloggar som jag borde läsa mottages tacksamt!

3 kommentarer:

 1. Hej Maja och heja Norge! :-D
  Ett måste på norska-bloggar-listan är Fru Storlien (http://frustorlien.blogspot.no/). Fruen är sömmerska och specialist på bunader (norska folkdräkter) och det bloggas om vardagen som egen företagare, arbetsbeskrivningar på handarbetsprojekt, tips på hur man tvättar dräktskjortor och putsar sitt dräktsilver blandat med allt möjligt smått och gott!
  Mycket nöje hälsar allra bästa Carin som glatt vinkar tillbaka!

  SvaraRadera
 2. http://meretesmonstermonster.blogspot.no/ er en av de mest populære norske strikkebloggerene :)

  SvaraRadera
 3. Koftan är fantastisk!

  SvaraRadera