måndag 15 mars 2010

Symöte nr: 1!Hjärtligt välkomna!

Idag håller Husmorsskolans Nya Syförening sitt första symöte. Ett historiskt ögonblick, med andra ord...

Detta är syföreningens medlemmar så här långt:

- Entusiastisk nybörjare, stickintresserad

-Klädsömnad, mönsterkonstruktion, "gamla" tekniker och lite stickning/virkning

-Klädsömnad

-Klädsömnad, virkning och blivande stickerska

Vad roligt att ni vill vara med! Maila era adresser till karlssonmaja@hotmail.com så ska jag skicka er varsitt fint retro-nålbrev!

Och så jag då...

-Stickning, virkning, broderi och lite sömnad

För nytilkomna läsare finns mer information om syföreningen och instruktioner för hur man anmäler sig här! Vore fantastiskt att bli ännu fler...

Jag tänker ägna vårt första möte åt att visa er några av mina aktuella handarbetsprojekt. Det här gör jag just nu:

1. Filt av mormorsrutor till min lill-tös. Snart färdig...Kommer att ha tema: mormorsrutor om några veckor här på syföreningen. Så om någon av er är intresserad av att virka en liknande filt får ni lite tips och virkbeskrivning då.

2. Söt liten tehuva, i engelsk stil. Snart färdig...Mönstret finns att ladda ned gratis här. Där kan du också se en bild av den färdiga tehuvan. Garnet RYC Cashsoft DK, fann jag tillslut hos Wincent garner.

3. Mitt kommande stickprojekt som jag sätter igång med så fort jag är färdig med tehuvan är detta: Koftan Hedda, också den ett av Rowans gratismönster. (Observera att bilden du finner i länken är fel). Den ser ut så här:


Jag ska sticka den av Rowan´s garn: Alpaca Cotton i den ljust grå nyansen Raindrop. Är det inte det mest romantiska namn på en garnkulör man kan tänka sig! Garnet köpte jag hos Hemflit som har ett bra sortiment av Rowan-garner.Knapparna ska vara konstgjorda pärlor eller av pärlemor. Har inte hittat det jag söker än... Tips, någon?

Koftan ska bli min "ljumma sommarkvälls- kofta". Med den om axlarna ska jag trippa över trädgårdens grusgång i juninatten...

Den engelska firman, Rowan - garntillverkare och mönsterdesigners, är min stora favorit när det gäller stickning. De gör sååå fina mönster!!! Jag skulle vilja sticka allt de gjort, nästan... Om ni inte känner till Rowan och vill bekanta er med deras design kan ni börja med att titta i den av deras mönstersamlingar som är min absoluta favorit: Rowan Knitting and Crochet Magazine nr. 44 Den innehåller dels mönster i vintagestil, inspirerade av filmstjärnor som Ingrid Bergman och Marlene Dietrich och dels mönster som inspirerats av renässansmåleri. T.ex. dessa:Här finner du fria mönster från Rowan! Finns mängder med inspirerande mönster...

Ja, nu vet ni vad jag har på gång just nu. Vad gör ni andra?

12 kommentarer:

 1. Åh, vad roligt att du verkar ha fullt upp. Jag håller för tillfället på med att sticka ett par tumvantar. Det går framåt om än sakta.
  Men jag har lite svårt att förstå beskrivningen. Rena grekiskan. :P

  Ska försöka fota och visa på min blogg hur det går för mig, någon dag.

  /C

  SvaraRadera
 2. Hej, Cornelia!

  Vore jättekul att se hur dina vantar tar form! Hör bara av dig när du lagt upp dem på bloggen!

  Säg också till om du behöver hjälp att tyda beskrivningen. Någon av oss andra kanske kan hjälpa dig med det!

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Hej igen, jag bestämde mig för att lägga upp ett foto på mitt arbeta. Jag har inte hunnit så långt än men jag kämpar på.

  Jag har faktiskt en fråga också. Hur fäster man garnändarna som blir när man byter färg? Ska man fästa dem direkt eller vänta tills hela vanten är klar?

  Ska bli kul att få läsa om hur man virkar mormorsrutor också. Har tänkt att jag ska försöka mig på det någon gång i framtiden.

  Tack!
  /C

  SvaraRadera
 4. Hjälp...nu fick jag press på mig. Hittade faktiskt ett par "bambuhandtag" till en väska på loppis igår. Så planen är att sy en väska, stod å fingrade på ett tyg idag men som vanligt köpte jag det inte, ångrar mig nu. Får åka å köpta det helt enkelt. Jag vill också lära mig å sticka...Hur börjar man enklast?

  SvaraRadera
 5. Nu har jag tittat på din stickning! vad roligt att du lade upp ett foto av den. Härliga färger, tycker jag! Kommer att bli jättefina vantar!

  Du kan vänta med att fästa trådarna tills du är färdig med hela vantarna. Se bara till att lämna tillräckligt lång tråd så att det inte riskerar att repas upp.

  Kom på ett annat husmorsknep när det gäller vant/strumpstickning: Min mormor lärde mig att man ska ha två uppsättningar strumpstickor och så stickar man vantarna/strumporna parallellt. Dvs först mudden på båda, sedan en bit till, och så de sista... Detta är ett bra sätt att bli klar med arbetet. Båda vantarna blir ju färdiga nästan samtidigt. Annars är risken att man inte orkar börja från början på vante nr. 2.

  Ja, mormorsrutor är fint och roligt att göra:-)

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 6. Hej, Tjuettan!

  Kul att du också tittar in på symötet! Spännande med bambuhandtagen. Låter som ett roligt handarbete att sy en väska. Vänter med spänning på att få se en bild på den sedan...

  Kanske ska ha lite nybörjar-stickskola här på syföreningen. Går och funderar på att visa nåt litet nybörjarprojekt som alla kan klara av, van som ovan. Ska fundera lite till och sedan lovar jag att det kommer något.

  Det enklaste sättet att komma igång med stickning är att lära sig rätstickning och sticka bara det...

  Förresten, nu fick jag en ide´. Skulle kunna visa hur man stickar handledsvärmare bara med hjälp av rätstickning:-)

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 7. Åh,vilka fina koftmönster, nu känner jag verkligen att jag måste ta tag i det där med stickningen....Och jag har alltid velat lära mig virka mormorsrutor så jag ser med glädje fram emot det.
  Själv håller jag just nu på med att tillverka ett par byxor i 40-tals stil. Höga i midjan och hyfsat vida i benen, så hade jag tänkt sätta fast stora vita knappar ifram, lite "sailor-stil" sådär...Än så länge är byxorna enbart i mönsterform, har ritat mönstret själv och använt mig av boken "mönster och konstruktion" av Öberg och Ersman för grunden (som jag sedan ändrade om då för att få rätt siluett) Vi får se hur de blir,mycket spännande för jag har inte sytt byxor på väldigt länge...
  Jag ska försöka hinna lägga in ett inlägg om byxorna på min blogg ikväll annars blir det i morgon...som sagt, änsålänge är det bara mönster så det blir inte såå roliga bilder ;)

  Ha det bra/ Olivia

  SvaraRadera
 8. Hej, Olivia!

  Vad spännande det låter med byxorna! Skickligt att själv konstruera mönstret, tycker jag! ska bli jätteintressant att se bilderna.

  Kul att flera av er är intresserade av mormorsrutor! Det ger mig inspiration att fixa till ett innehållsrikt inlägg!

  Ha det bra du också!

  P.S. Vilket bra första symöte det blev:-) Kul att ni är med!

  SvaraRadera
 9. Fint att jag kommer inflåsandes såhär i sista sekunden, men ja det kan inte hjälpas. Och lite avundsjuk blir jag ju när ni haft det så trevligt :D Oh well, jag la iaf upp en liten bild på mitt senaste projekt som jag segat med ett tag, en blus som jag har fastnat på.. Ja ni ser ju själva här http://mjolkochlingon.blogspot.com/2010/03/syjunta.html

  SvaraRadera
 10. Hej, mjölk och lingon! Vad skoj att du kom förbi! Jag tycker att vi har haft en supermysig liten virtuell-syjunta. Spännande att se vad alla har på gång! Ser fram mot att se blusen i färdigt skick nästa gång:-) Färgen är jättevacker! Vad ska du ha för typ av ärmar? Korta, långa, puff...? Nu har du ju chans att använda några av alla dina söta knappar...

  /Maja

  SvaraRadera
 11. Hej

  Jag vill gärna gå med.

  Syr och handarbetar allt möjligt men läser just nu design och syr kläder till tjejer med kurvigare och större kroppar i vintagestil.

  Mvh
  Cathla/Camilla

  SvaraRadera
 12. Hej, Camilla!

  Vad roligt att du vill hänga på! Du är hjärtligt välkommen!

  Låter jättespännande med din klädsömnad i vintagestil! Nästa symöte är på tisdag här på Husmorsskolan. Blir roligt att se mer av ditt handarbetande då!

  Vi ses!

  Mvh Maja

  SvaraRadera