fredag 26 mars 2010

Ta hand om dina tulpaner!Än är det tid att njuta av vårfina tulpanbuketter. Eller varför inte göra som Libby på Femtiotalsjakten föreslår: Placera en ensam blomma i din vackraste vas. På så sätt räcker en bukett till många mindre blomsterarrangemang! Så här i påsktider kan man exempelvis göra arrangenmang av tulpaner och späda kvistar. Det är vackert!

Min absoluta favorit-tulpanvas är Alvar Aalto vasen du ser på bilderna. En tidlös klassiker som lyfter fram blommornas skönhet på bästa sätt.Här kommer Husmoderns bästa tulpantips:

1. Kolla stjälkarna på din bukett. Ser de brunaktiga ut i butiken har de redan stått där ett par dagar och du får en kortare blomningstid. En tulpanbukett bör hålla sig en vecka i blom.

2. Skär av ca 1 centimeter av stjälkarna innan du sätter tulpanerna i vasen. Låt dem stå och dra i kallt vatten någon timme med plasten på.

3. Ställ gärna tulpanerna svalt nattetid och inte alltför soligt på dagen. (Detta gör att buketten står sig mycket längre!)

4. Undvik fruktfat i närheten. Gasen som exempelvis äpplen avger, gör att buketten blommar över tidigare.

5. Byt vatten då och då, under veckan.Ha en fin dag!

3 kommentarer:

 1. Vad fint med vita tulpaner, och alvar aalto vasen, sååå tjusig!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det fina! Både tulpanerna och vasen... Kul att du också tycker det!
  /M

  SvaraRadera
 3. hejsan. ville bara säga att om du vill ha fina raka tulpaner som inte slokar så vira in buketten i tidningspapper under natten och vips! dagen efter så har du en fin spikrak bukett.
  tada!

  SvaraRadera