måndag 22 mars 2010

Symöte nr 2!Hej, syförenings-flickor och övriga läsare!

Idag är det alltså dags för symöte nr 2. Känns så roligt! Nytillkomna läsare kan hitta information om "Husmorsskolans Nya Syförening" här. Alla som vill är välkomna att gå med!Rowan Yarn: 4ply Soft, Kulör: Tea Rose

Tack vare garnet ni ser ovan har mina handarbetsplaner ändrats lite sedan förra veckan. Av en slump upptäckte jag den lilla butiken "Trend - tyg och garn" när jag besökte Örebro i fredags. De sålde just det Rowan-garn jag suktat efter jättelänge! Inte nog med att de sålde det... De reade det!!!

Jag blev smått salig, och stannade hur länge som helst i butiken för att välja färg och mönster. Lyckan var fullkomlig när den kunniga damen i butiken dessutom erbjöd sig att kopiera stickmönstren till modellerna i svensköversättning. Bingo! Nu ska här retro-stickas:-)Köpte garn till tre urfina modeller! Här ovan ser ni den första jag gett mig på - söta slipovern "Garbo" ur Rowan Knitting Magazine 44 (där alla modeller har namn efter filmstjärnor).Glad i hågen lämnade jag affären för att snubbla över nästa fynd. Den här underbara väskan från Noa Noa som kommer att matcha min slipover exakt! Nedtill ska "Garbo" nämligen kantas med silvergarn.Och väskan är fodrad med ett blekrosa tyg i samma nyans som mitt garn:-)Här ser ni hur mönstret växer fram:Mönsterstickningen var ganska svår till att börja med. Fick repa upp två gånger innan det blev rätt, men nu går det fin-fint! Nog om mitt eget handarbetande. Hur går det för er med vantar, väskor, blusar och byxor?

Nybörjarstickning

Under förra veckans symöte kom det önskemål om lite nybörjarstickningstips. Har hittat en jättebra stickskolaHemmets Journal:s sajt. Där kan den som vill få instruktioner för att komma igång. Om man är nybörjare behöver man till att börja med att lära sig lägga upp maskor , sticka räta maskor (rm)och maska av. Med den kunskapen kommer man en bra bit. Här är förslag på nybörjarprojekt som man kan klara bara med hjälp av rätstickning:
 • Grytlapp
 • Tvättlapp (Gulligt att hänga pastelliga tvättlappar på gästtoan!)
 • Handledsmuddar
 • Mobilfodral
 • Ipod-fodral
 • Halsduk

För alla dessa projekt gäller att du stickar en lapp med lämpliga mått. Mobilfodralet och Ipodfodralet syr du sedan ihop i sidorna. Handledsvärmarna görs genom att du stickar en rektangel som du syr ihop när den räcker runt din handled. Antalet maskor du lägger upp, avgör hur breda dina handledsvärmare blir. Prova dig fram till önskat mått. Ju grövre garn/stickor du har, desto fortare går det att sticka, men resultatet blir också lite större och "klumpigare". Om du är ovan kan du rådfråga garnförsäljaren om lämpligt garn/stickor för ditt projekt!

När du bemästrar rätstickning kan du sedan gå vidare och lära dig sticka avigamaskor (am). Om man stickar varannat varv räta maskor och varannat varv aviga maskor får man det som kallas för slätstickning - den vanligaste formen av stickning.De här handledsvärmarna har min moster stickat till mig. De är gjorda i rätstickning och också vackert pärlstickade.

Nästa vecka blir det mormorsrutor för hela slanten här på syjuntan! Vi ses då!

P.S Husmodern och tjuettan: Mejla gärna era adresser till mig (karlssonmaja@hotmail.com) så skickar jag retro-nålbreven!

9 kommentarer:

 1. Hej!
  Det går sådär för mig. Jag har fått ett "hål" i min stickning. Vet inte om det beror på att jag gjort något fel, eller om det bara ser ut så för att jag inte har fäst trådändarna. Men ska försöka hitta problemet.

  /C

  SvaraRadera
 2. Hej, Cornelia!

  Oj, då trist med hålet... Skulle gissa att det beror på något av följande:
  -du har tappat en maska utan att märka det och fortsatt att sticka. Se efter noga om det ser ut som att det håller på att repa upp sig. Isåfall måste du försöka "hämta upp" den maskan igen. Ta hjälp av en virknäl.

  -om man är ovan att sticka kan det hända att man stickar ojämt, alltså hårt ibland och löst iblan, då kan det se ut som ett hål p.g.a. det.

  -använder man strumpstickor kan det bli lite "utdraget" mellan stickorna" så att det ser ut som ett hål. man kan försöka tänka på att dra åt garnet lite extra när man går från sticka till sticka...

  Lycka till och ge inte upp:-)

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  För mig går det bra om än lite långsamt med mina byxor. Har färgat tyget och efter tredje försöket blev det den röda jag ville ha. Har annars precis börjat sy, får se hur långt jag hinner under dagen (är hemma och är lite krasslig men tänkte allt få lite sytt också) så lägger jag ut hur långt jag kommit senare ikväll...Har inte sytt byxor på väldigt, väldigt länge så det tar kanske lite längre tid än vad saker brukar...tänkte försöka hinna sy såpass mycket att man iallafall kan prova för att se hur det ska se ut någorlunda.....(hoppas bara jag har tillräckligt lång dragkedja hemma ;) sånt kan ju annars sätta lite käppar i hjulen...)

  Annars så har jag fått låna en virkbok av min mor och tänkte utöka mina virkkunskaper. Så fick jag även en knyppeldyna och så småningom tänkte jag börja försöka knyppla, ska gå till biblioteket i veckan och se om det finns några knyppelböcker... Men det blir mer om de sakerna i framtida inlägg....(jag ser fram emot mormorsrutorna!)

  SvaraRadera
 4. Hej, Olivia!

  Åh, vad spännande det låter med knypplingen. Har ingen koll på knyppling alls mer än att jag tycker det är vackert med både knypplad spets och knyppeldynor i sig. Blir ju jätteintressant om du kan dela med dig av den kunskapen till oss!

  Och virkning också. Ska bli kul att se vad du sätter igång för virkprojekt!

  Ser framemot att se dina blivande byxor ikväll. Inte minst det röda tyget som du färgat själv!

  Krya på dig, förresten!
  /M

  SvaraRadera
 5. Hej, jag har en fråga till. Jag tänkte på det inlägget där du berättar om hur man syr ett passfodral. Måste man använda en vaxduk som tyg? Eller är det svårare att använda "vanligt" tyg?

  /C

  SvaraRadera
 6. Cornelia: Nej då, man behöver inte använda vaxdukstyg. Går precis lika bra med vanligt tyg! Tror att det är bra om man har något lite kraftigare tyg, annars kanske det blir för "sladdrigt"... Anledningen till att jag valde att sy mitt i vaxdukstyg var att det är väldigt tåligt och går att torka av. Men som sagt var, går lika bra med vanligt tyg och är nog t.o.m. lättare att sy då. Vaxdukstyg kan ju haka upp sig i symaskinen...

  Kul att du funderar på att prova!

  /M

  P.S. Apropå din stickning igen: Om det är så att hålen beror på att du inte dragit åt tillräckligt när du byter sticka, så kan man faktiskt fuska lite i efterhand när vanten är färdig, och sy ihop underifrån med samma garn som man stickat med!

  SvaraRadera
 7. Vad roligt det verkar med stickning! Här kommer säkert en puckad fråga...Vad är det lättast att börja med för garn och storlek på sticknålar? Jag måste ju införskaffa mig ett "baspaket" ;)

  SvaraRadera
 8. Hej, Tjuettan!

  Inga frågor är puckade;-) Lite svårt att säga vad som är bäst att börja med. Beror lite på vad man vill sticka. Som jag sa tidigare så går det ju snabbare framåt när man stickar med grovt garn och grova stickor... men det blir också lite klumpigare.

  Här kommer iaf några tips:

  -Att sticka småbarnsplagg är tacksamt, eftersom de är mindre än vuxenplagg och därför är mer överkomliga projekt. Man kan sticka små sockor, eller en liten tröja i enkel modell. De flesta garnfabrikanter har särskilda babygarner, i bomull eller ull. Om de heter nåt i stil med Superwasch innebär det att de funkar bra att tvätta i maskin. Finns också mycket fina ekologiska babygarner nu. Om du tittar på papperslappen på nystanet står det där vilken storlek på stickor du behöver! Eller så frågar du i affären...

  - Att sticka Lovikka-vantar var ett av mina första stickprojekt. Det garnet är ju tjockt och går därför fort att sticka med. Tor att man brukar sticka på stickor nr 5. Nuförtiden finns lovikkagarnet i alla möjliga fina färger. Köpte rosa för inte så länge sedan:-)
  Man kan ju göra en halsduk i Lovikkagarn. Det är ett bra nybörjarprojekt.

  -När det gäller stickstrl tror jag man kan säga att man annars oftast använder nr 3. och nr 4. Så de storlekarna är bra att ha hemma...

  Gå till en garnaffär och kolla in vad som finns! Där finns ju också mönster, coh på mönstren står vilka stickor och vilket garn man behöver. När man har hållt på ett tag med stickning brukar man tillsist ha samlat på sig de flesta stickstrl...

  Hoppas det var ett svar på din fråga?
  Fråga mer annars!

  /Maja

  SvaraRadera
 9. Hej på er! Hoppas man får hänga på?!
  Kottekott är "mitt" bloggnamn och jag sysslar med diverse hantverk såsom virkning, sömnad och skapande för/med barn.

  Hoppas detta räcker för att "släppa" in mig..

  Mvh Therese

  SvaraRadera