onsdag 17 mars 2010

Så sköter du en liten skönhet!

Visst är hon vacker?

De skira blommorna står i vacker kontrast till de mörkgröna bladen. Hon är en korsning mellan en Saint Paulia och en annan blomma som jag tyvärr inte minns namnet på. Så jag sköter min lilla skönhet som om hon vore en Saint Paulia och det har fungerat bra hittills. Hon trivs! Blir bara vackrare för var dag som går, där hon står och blomstrar på mitt bord.

Så här sköter jag Saint Paulior:

1.Vattna hellre för lite än för mycket. Saint Paulior vill inte stå blött med rötterna och trivs med att torka upp mellan vattningarna. Jag vattnar på fatet, inte ovanifrån. Ser sedan noga efter att allt vatten tas upp av blomman och att inget överskottsvatten blir kvar på fatet.

2. Saint Paulior vill stå ljust året om, men inte i starkt solljus. Ursprungligen växer de som undervegetation i skuggan av regnskogen.

3. Plocka bort vissna blommor, så gör du plats för nya knoppar!

4. Du kan föröka krukväxten genom att skära av ett stort blad och sätta ned det i fuktig såjord. Håll jorden fuktig, men vattna inte för mycket. Då finns det risk att bladet ruttnar. Har du tur så slår bladet rot och skjuter sedan upp nya skott! På det här sättet kan du få hur många blommor du vill. Sticklingar, som detta kallas är förövrigt världens bästa "gåbort"-present!

Allt det här har jag lärt mig av min mamma och i hennes köksfönster står Saint Paulior som härstammar ända från hennes mormor(!) Så hon kan det här med Saint Paulior:-)

Slutligen vill jag slå ett slag för Saint Paulior i alla färger och former. Har du ingen, så skaffa en eller flera genast! Det är en klassisk krukväxt som passar i alla miljöer och förgyller varje köksfönster!

Ha det fint idag!

9 kommentarer:

 1. Åh, St paulior är ju jättefina, hade nästan glömt vad fina de är...Den jag hade gick förlorad i någon av alla mina flyttar (har flyttat väldigt ofta de senaste två åren ;) ). Måste nog snart införskaffa mig en ny.....Annars gillar jag pelargoner skarpt också. De är också klassiska och fina i köksfönster...

  SvaraRadera
 2. Olivia: Pelargoner är favoritblomma för mig också! Så fina och hemtrevliga. Särskilt sorten Mårbacka. Rosa, och hur vackra som helst... Ska göra ett inlägg om Mårbackapelargoner någon gång i vår:-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Så himla roligt att du skriver om blommor. Jag tänkte faktiskt idag att jag skulle skriva en kommentar och önska lite tips och råd kring blommor. Och så när jag surfar in här så hittar jag det här inlägget. Hurra! :)

  Jag fick mitt nålbrev idag också och det är helt fantastiskt. Är så glad. :)

  /C

  SvaraRadera
 4. Cornelia: Vad roligt att du tyckte om nålbrevet! Jag tyckte också att det var ur-fint. Blev så glad när jag fann dem:-)

  Härligt att blom-inlägget föll dig i smaken! Kan lova att det kommer mer om blommor (både krukväxter och trädgårdsväxter)efterhand, för det är ett av mina stora intressen...

  /Maja

  SvaraRadera
 5. ser ut som en minikornettblomma! Mycket fin!

  Sainta Paulior mår bäst om man glömmer bort dem ibland har aldrig sett så många blommor som mamma hade på sina, trots att hon oftast glömde bort att vattna dem. Nu har hon övrgått till orkideer, och gör samma sak, vilket brudorkideerna verkar gilla!

  SvaraRadera
 6. Anonym: Just precis, jag tror också att både Saint Paulior och Orkideer behöver "glömmas bort" ibland, för att må bra!

  Kul att du visste namnet på blomman! Minikornettblomma - ja den är hemskt söt, min favorit just nu:-)
  /Maja

  SvaraRadera
 7. Var har du fått tag på den lilla sötnosen? Skulle verkligen vilja ha en!

  Mylla (anonym ovan, har ingen blogg längre, men är väldigt pysslig och gillar verkligen din!)

  SvaraRadera
 8. Var har du fått tag på den lilla sötnosen? Skulle verkligen vilja ha en sån!

  /Mylla (anonym ovan, blogglös numera, men rätt pysslig av sig och gillar din blogg!)

  SvaraRadera
 9. Hej, Mylla!

  Kul att du gillar min blogg:-) Jag köpte blomman i vår lilla blomsterhandel här i stan (Arvika)... Så du får söka på blomsterhandlar i närheten av dig. Kanske säljs de på fler ställen!

  /Maja

  SvaraRadera