lördag 20 mars 2010

Plantera om din krukväxt!

Ett av de bästa vårtecknen är för mig när det är dags att plantera om krukväxterna! Det är så härligt att få ge de små varelserna utrymme i ny frisk jord och se hur de sträcker på sig och sätter ny fart i växandet. Därför blir omplantering av krukväxter husmorsskolan förslag till helgpyssel!

Du behöver:

 • Krukväxt i behov av omplantering (Detta är min lilla porslinsblomma, en stickling som tagit sig bra.)

 • Blomjord

 • Kruka

 • Krukskärva eller liten sten


 • Vattenkanna

 • Tidningspapper
Så här gör du:

1. Bred ut tidningspappret där du tänker hålla till.

2. Lägg en krukskärva/liten sten i botten av krukan, så att hålet delvis täcks. Fyll på med jord. Först en rejäl skopa i botten av krukan. Vattna!3. Sätt ned krukväxten i krukan. Se till så att rotklumpen har gått om plats i den nya krukan.4. Fyll på med jord runtom jordklumpen, och lite ovanpå. Se till så att jorden inte går ända upp till kanten, utan spara någon cm för att underlätta vattningen sedan.5. Vattna igenom den nya jorden rejält!

Några ytterligare tips:
 • Se till att dina krukor är ordentligt rengjorda innan du planterar en ny växt. Annars kan sjukdomor spridas från växt till växt. Rengör krukorna med hjälp av en gammal diskborste i hett vatten.
 • Om du vill fuska med omplanteringen kan du göra det genom att lägga lite ny jord ovanpå kruväxtens gamla jord. Det ger iaf lite vårfräschör, och ny energi till växten.
 • Om du inte har någon krukväxt: Varför inte köpa dig en kryddplanta i affären och sätta ned i en kruka. Vackert, gott och praktiskt!

Jag tycker det är svårt att hitta fina nytillverkade krukor, därför har det blivit så att jag samlar på gamla. De kommer huvudsakligen från Uppsala Ekebys fabrik.

Här ser ni några av mina absoluta favoriter:


Vilka krukor tycker ni är vackra?

För den som vill läsa mer om krukodling och om krukans historia, vill jag tipsa om "Krukboken" av Christel Kvant. Den innehåller mängder av vackra bilder och värdefulla tips!

Ha en fin helg!

5 kommentarer:

 1. Åh, åh, åh! De där vita första krukorna var helt fantastiskt fina, vars har du fått tag på dem?

  SvaraRadera
 2. Vi har samma smak ser jag. Jag har en hel del Gunillor som du visar överst och de är även min absoluta favorit.

  SvaraRadera
 3. Husmodern och Ingen fara på taket: Ja, visst är de fina, som Ingen fara på taket mycket riktigt påpekar kallas de för Gunilla-krukor, och tillverkades av Uppsala Ekeby. Jag har köpt dem på världens bästa antikaffär: nämligen "Kavalkad" i Örebro. Det är en väldigt välsorterad affär med en massa 50-60-70-tals grejor. Stort utbud på porslin och glas, stringhyllor o.s.v. Ingen affär där man gör fynd prismässigt, men i gengäld extra fint utbud, som jag sa! Har alltid stor sortering på ytterkrukor och nästa alltid Gunilla-krukor inne... Besök den om ni har möjlighet!

  Gunillakrukan är också min absoluta favorit! Tröttnar aldrig på dem...
  /Maja

  SvaraRadera
 4. Jättefina krukor, underbar blogg.

  SvaraRadera
 5. Randiga tråden: Tusen tack! Kul att du gillar bloggen. Tittade nyss in på din fina blogg och beundrade då de tre Lena-krukorna du fyndat på loppis. Vilket kap!
  /Maja

  SvaraRadera