fredag 19 mars 2010

Sy en lingonkjol!Här är lingonkjolen jag sytt till min lilltös!


Jag gjorde den igårkväll. Det blev sent... men jag var inspirerad och kunde inte sluta sy:-) Tycker att den blev riktigt söt!

Min lilla dotter älskar bär av alla de slag. Jordgubbar, hallon, blåbär och lingon... Och efter att hon sett mig i en kjol med ett blåbärsliknande mönster, har hon då och då sagt med bestämd röst: "såsså blåbär-klänning"! Så jag har letat som en galning efter blåbärstyg. Hittade inget så letandet resulterade istället i en lingonkjol. Nästa syprojekt blir en jordgubbsklänning, till henne. Jag lovar att visa när den är klar...Knappen kommer från mormors syskrin. Fick överta det av henne när hon tyckte att hon inte orkade sy längre. Där finns det mesta man kan behöva. En riktig skattkista!Minst en ficka borde alla kjolar ha! Var ska man annars gömma sina hemliga små skatter?

Jag sydde kjolen utan mönster, på fri hand. Tycker att det fungerar bra när det gäller den här typen av enkla modeller.

Så här kan du enkelt sy din egen sommarkjol!

Du behöver:
 • bomullstyg, 270 cm på minst 105 cm bredd
 • 60-75 cm resår, 2,5 cm bred
 • sax
 • synål och tråd
 • 2 säkerhetsnålar

1. Vik tyget på mitten med rätsidan inåt och sy en söm 1,5 cm från kanten. Pressa isär sömmen, som kommer att ligga mitt bak på kjolen.

2. Vik in nederkanten, först 1 cm och sedan 2,5 cm, och fålla för hand eller på maskin. Sy på samma sätt en fåll längs överkanten, men lämna en 3,5 cm öppning vid sömmen mitt bak så att du kan trä in resåren.

3. Sätt en säkerhetsnål i vardera änden av resåren och fäst den ena säkerhetsnålen i sömmen. Trä in resåren genom öppningen och rynka tyget så att midjan blir lagom. Lägg resårändarna lite omlott och sy ihop dem stadigt.

4. Vik in klippkanten vid öppningen och sy ihop den för hand från avigsidan med små fållstygn.

Så har du en alldeles egen sommarfin kjol:-)

Lycka till!

6 kommentarer:

 1. Men vad fint det blev, hon måste ha blivit jätteglad!

  SvaraRadera
 2. Tack! Ja, hon blev jätteglad! Ville dansa och snurra runt, runt i den på en gång:-)

  SvaraRadera
 3. Tack! Lär dig att sy vet jag, det är inte så svårt som man kan tro, och dessutom gör det inget om man gör fel. Det mesta går ju att sprätta;-)
  /Maja

  SvaraRadera
 4. Mmm, sprätten är min bästa vän kan man säga, haha!

  SvaraRadera
 5. Husmodern: Min med:-) Tillsammans med säkerhetsnålarna...
  /M

  SvaraRadera