torsdag 11 mars 2010

Gå med i Husmorsskolans Nya Syförening!

Nu startar Husmorsskolan en egen Syförening! Den kommer att heta "Husmorsskolans Nya Syförening". Så här ser loggan ut:

I många år har jag drömt om att vara med i en syförening!
Jag tänker på: flinka fingrar som syr och stickar, trevligt småprat om ditt och datt, utbytandet av handarbetstips och recept, klirret av kaffekoppar, doften av nygräddad sockerkaka, tystnaden som uppstår när alla koncentrerar sig samtidigt, den årliga auktionen då alstren säljs till förmån för något gott ändamål...

Vill ha det så. Men som ni vet sker symöten på dagtid när stressade småbarnsmammor är på sina heltidsjobb... Så det har helt enkelt inte varit möjligt.

Men nu kan alla som vill gå med i Husmorsskolans Nya Syförening, världens (mig veterligt) första "cyber-syföreningen"...

Syföreningen vänder sig till gamla som unga, handarbetsproffs som nybörjare. Klädsömmerskor, stickerskor, virkerskor, brodöser ja, alla är välkomna! Om du aldrig handarbetat men går och drömmer om att göra det är syföreningen helt klart något för dig. Genom den kan du få tips och idéer Så tveka inte, utan anmäl ditt intresse nu! Vore roligt om vi blev många, tycker jag. För som nedanstående bild så klokt påpekar: Sewing is fun!Så här fungerar syföreningen:
Varje tisdag har vi möte. Mötet sker på min blogg Husmorsskolan. Tisdagarnas inlägg kommer att riktas till syföreningen och ha någon form av handarbetstema. Jag kommer att visa handarbeten som jag själv gjort eller håller på med, ge boktips och mönsteridéer. Ibland blir det "skola" i något särskilt moment, exempelvis stickning.

Medlemmarna kommenterar inlägget och kan genom att uppge en länk i sin kommentar skicka oss andra vidare till sin blogg och visa upp något aktuellt projekt, eller ge oss allmänna handarbetstips. Har man inget inlägg som passar kan man ju berätta något intressant i sin kommentar apropå handarbete.

Första tisdagen i varje månad kommer ett av de handarbeten ni visat upp under månadens symöten, belönas med ett litet sybehör och presenteras i mitt inlägg.

Jag kommer att ha en särskild sida länkad från Husmorsskolan där jag informerar om syföreningen och presenterar en medlemslista med länkar till era bloggar. OBS! Naturligtvis kan man avsluta sitt medlemskap i syföreningen när man vill... Bara att meddela mig det så tar jag bort personen ifråga från listan.

Så här anmäler du dig:
Lämna en kommentar till detta inlägg där du skriver att du vill vara med och anger en länk till din blogg samt berättar lite kortfattat om hur ditt handarbetsintresse ser ut. Hämta syföreningens "logga" (det svartvita fotot med damerna som syr) här på sidan och anslå den någonstans på din blogg samt förse den med en länk till Husmorsskolan.

Fem av de som anmält sig innan tisdag, (då vi har vårt första möte) kommer att belönas med detta lilla nålbrev i papper som är en reproduktion av orginalet från 50-talet. Nålbrevet innehåller 21 nålar och en "nål-trädare". Jag drar lott och meddelar vilka det blir i tisdagens premiär-inlägg!
Välkommen att anmäla dig!

14 kommentarer:

 1. Hej! Jag vill gärna vara med. Jag är helt och hållet nybörjare. Jag har stickat en del och håller nu på att försöka sticka ett par vantar. Men som sagt, jag är nybörjare, så därför tror jag att det här kommer bli en bra push för att få mig att ta tag i stickandet. Dessutom så har jag och några vänner bestämt oss för att ha en egen liten syjunta då och då. Så det här tror jag blir jättebra.

  Länken till min blogg är: http://urfunktionagain.blogspot.com/

  tack!
  /C

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du vill vara med, Cornelia! Låter ju bra att du redan kommit igång med ett par vantar. Vad mysigt att ni ska ha syjunta irl också:-)

  Välkommen in i föreningen!
  /Maja

  SvaraRadera
 3. Hej Maja, vilken strålande idé! Jag har länge oxå tänkt att det skulle vara fint att vara medlem i en syförening/gå i en husmorsskola och så fixar du det bara sådär. Genius think alike eller vad man säger.
  Mitt intresse inom handarbete är främst sömnad, mönsterkonstruktion och "gamla" tekniker, jag har planer på att ta upp stickandet och virkandet igen (så fort jag kommer på en replacement till det där jäkla bedspreadgarnet, haha) och med HNF i ryggen ska det nog gå vägen.

  Min länk har du ju redan, men vi kör den ändå
  http://mjolkochlingon.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Hm, nu lägger jag mig i här på en gång, men du kanske ska ta bort texten på den "lilla" bilden, texten verkar inte fixa att bli förminskad, eller att du provar med en annan font. Eller vad tror du?

  SvaraRadera
 5. Mjölk och lingon: Yippee, vad kul att du vill vara med! Spännade att du håller på med mönsterkonstruktion! Ja, vi får hjälpas åt att lösa "bedspread"-mysteriet:-) Bra synpunkt apropå bilden. Texten blev inte bra i mindre format... Jag lade upp en liten utan text nu, så du kan hämta den i min sidmeny!

  Välkommen in i HNS!
  /Maja

  SvaraRadera
 6. Men var 17 fick jag "F" ifrån? HNS ska det ju såklart vara, haha! Fint med bilden, jag lägger upp den iat!

  SvaraRadera
 7. Jag hänger jättegärna på! Jag har sytt till och från i flera år. Man kan säga att jag kanske är en periodare. Mest kläder eller kläder som jag sytt om, har faktiskt gått en ettårig sömnadsutblidning.....men kunskaperna borde "fräschas upp". Får se hur mycket som hinns med nu när jag har en snart 9 månaders som lever rövare här hemma...
  http://tjuettan.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Jag är gärna med jag också...jag har sytt i flera år lite sporadiskt. men nu på senare tid har jag lagt in en spurt, har funderingar på att söka in till tillskärarakademin (den i gbg) så småningom, det vore verkligen kul, så jag håller på att utvidga mina kunskaper så mycket det bara går just nu....syr mest kläder som det är nu, men gillar även att virka och andra typer av handarbeten...har även en plan om att bli en bra stickerska....för än så länge är jag rätt så mkt nybörjare på stickning, men allt har ju sin tid...

  Mvh/ Olivia

  SvaraRadera
 9. Hej, Tjuettan och Olivia!
  Vad roligt att ni också vill vara med! Nu är vi ju snart en liten förening:-) Spännande att ni båda är inne på klädsömnad.

  Tjuettan: Jag har ju också barn: en tvåårig dotter, så jag vet hur det är att försöka handarbeta när en liten "lever rövare" samtidigt. Men står man ut med sena kvällar så kan man hinna rätt mycket ändå...

  Olivia: Ja, då kanske du kan komma igång med stickandet genom lite tips från oss andra här!

  Välkomna!
  /Maja

  SvaraRadera
 10. Mycket mysig idé! Tyvärr hinner jag inte sy så mycket nu och min blogg handlar ju inte om sömnad heller...men jag kommer nyfiket att följa era aktiviteter och samla inspiration till nästa gång jag hinner dra fram symaskinen! :)

  SvaraRadera
 11. Maria: Du är hjärtligt välkommen att följa oss "på håll"! Hoppas att vi kan inspirera dig till att plocka fram symaskinen:-)

  /Maja

  SvaraRadera
 12. Hej. Håller husmorsskolan fortfarande på? Jag hittade den just *attans* och skulle älska att vara med. Jag heter Pernilla och skulle kunna kalla mig husmorsnörd - jag håller på med ungefär samtliga hantverk som finns, bakar en del, testar laga mat av ogräs, odlar, städar med gammaldags miljövänliga metoder, syr om kläder, you name it. Jag testar allt som verkar roligt utan att tveka och älskar att känna mig smart (som i återvinna, vara miljövänlig, spara pengar, göra något fint av något fult.) Jag har två bloggar som du kan kolla in
  www.hawkandweasel.blotspot.com och www.omsytt.blogspot.com
  Om ni har plats och fortfarande håller på så är jag gärna med! Hälsningar Pernilla

  SvaraRadera
 13. Amelie Rother-Schirren30 augusti 2012 kl. 14:45

  Hej!

  Jag undrar också nyfiket om ni fortfarande håller på? Jag hittade just denna fantastiska blogg och håller som bäst på att ta mig igenom alla härliga tips! Jag håller på med de flesta sorters hantverk och hushållande, men är tyvärr bättre på att starta projekt än att fullfölja dem. I textilt handarbete har jag framförallt sytt och virkat mycket, men även broderat en del. Höstens projekt är att märka innehållet till min brudkista (varandes nyförlovad har det börjat bli bråttom) samt lära mig att väva. Om det finns plats för mig och ni är aktiva så är jag gärna med! (Kräver det att jag fixar en blogg så gör jag naturligtvis det).

  Hälsningar Amelie

  SvaraRadera
 14. Hej, Amelie!

  Visst håller vi på - det är full aktivitet med möte varje tisdag! Du får hemskt gärna vara med! Hör av dig när du skaffat en blogg så lägger jag in dig med länk till bloggen i medlemslistan!

  Vi hörs!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera