onsdag 10 mars 2010

Handtvätta en yllekofta!

Vad roligt att ni var så många som besökte mig igår! Idag tar sig Husmorsskolan an ett av vardagens återkommande bestyr - nämligen Handtvätt!
Så här tvättar man en yllekofta, enligt min svärmor:
1. Lös upp lite fintvättmedel i ljummet vatten. Jag använder Grumme Fintvätt. Bra för kläderna och miljön.


2. Tvätta koftan. Gnugga inte hårt utan låt tvättvattnet skölja igenom den försiktigt. Om ett plagg är hårt smutsat får man byta vatten och tvätta det flera gånger.
3. Skölj koftan i minst tre vatten. Du fyller alltså handfatet med nytt vatten utan tvättmedel och sköljer koftan. Det sista vattnet ska vara helt klart, utan tvättmedelsrester.
4. Bred ut en ren handduk på golvet. Lägg koftan på den.


5. Rulla nu handduken hårt så att koftan rullas in och på så sätt kramas ur. Handduken tar upp vattnet från koftan. Finns inget bättre sätt att krama ur ett plagg än det här!6. Rulla upp "rullen". Bred ut koftan plant och slätt på exempelvis en ren trasmatta. Passa på att "noppa av" tröjan om du ser noppor. Låt torka!


Nu har du en ren och fräsch favoritkofta:
Den här koftan har varit mitt andra "hem" i vinter. Trivs så bra i den! Därför är jag naturligtvis rädd om den. Om man vill förvara sin kofta lite extra fint kan man knyta ett vackert band om den. På så sätt håller den också ihop bättre i garderoben. Mitt band är en stuvbit presentband som expediten på Noa Noa tänkte slänga... Då bad jag att få det istället, och vips så blev det värdelösa till något som var värdefullt för mig. Tycker om den blekgrå färgen!
Avslutar med två ytterligare tips:
1. Om du som jag älskar lavendeldoft och vill lyxa till ditt handtvättande vill jag tipsa om det här fantastiska tvättmedlet från Durance:


Finns hos Bloominghome
2. Sist men inte minst vill jag slå ett slag för den gamla bortglömda metoden att vädra kläder. Ylleplagg som inte är fläckade får ny fräschör genom att man hänger ut dem för vädring ett par timmar. Ett bra sätt att spara på miljön och slippa merarbete...
God tvätt!

8 kommentarer:

 1. oj, vilket bra torkningstips! tack!

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag håller med dig, vädra kläder är bra. Och egentligen att försöka tvätta dem så sällan som möjligt. Det känns som om det är en sådan tvätt nojja i det här landet. Har man haft ett plagg en gång så är det "smutsigt". Nej, jag försöker att tvätta så sällan som möjligt. Då slår man ett slag för miljön också.

  SvaraRadera
 3. Betty Lou: Det fungerar superbra! Nästan som trolleri:-)

  Ingen fara på taket: Tack!

  Cornelia: Just precis, både bra för miljön och mindre arbetsamt. Vad kan vara fräschare en en skir yllekofta som vädrats i sommarvinden...

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar blogg!
  Här kommer jag att kika in ofta.

  SvaraRadera
 5. Slickepotten: Tack, vad roligt att du gillar min blogg! Välkommen åter:-)

  SvaraRadera
 6. Precis så där tvättade mamma alltid ylletröjor och -koftor. Tack för påminnelsen. Du gör så fina små instruktionsinlägg, så vackra.

  SvaraRadera
 7. Åh, tack Libby! Vad roligt att du tycker om mina inlägg. Och intressant att höra att din mamma också gjorde på det här viset...
  /Maja

  SvaraRadera