onsdag 3 mars 2010

Sy sött passfodral - nu i bilder!

Efter gårdagens inlägg om att sy det söta passfodralet, har det funnits önskemål om ännu tydligare instruktioner. Därför har jag nu gjort en beskrivning i bilder, steg för steg. Hoppas att detta ska bidra till att även ovana sömmerskor vågar ta sig an detta lilla projekt!

1. Läs igenom gårdagens inlägg. Där finns beskrivet vad du behöver för att sy passfodralet.
Rita upp mönstret enligt instruktionen i inlägget. Lägg mönstret på vaxduken och klipp ut!


2. Ta fram din symaskin. (Min är en gammal trotjänare som jag övertagit av mormor. Jag hoppas att den ska hålla i evigheter, för jag trivs så bra med den!)

3. Vik in 1 cm fåll på de båda långsidorna. Nåla.

4. Vik in 1 cm fåll på kortsidorna.

5. Sy kortsidornas fåll med raksöm.

6. Sy fast eventuell dekoration. (Annan vaxduksbit eller tygmärke.)

7. Vik in avig mot avig 4 cm på kortsidorna.

8. Sy raksöm längs hela kortsidorna. På det sättet bildas fickor för passets pärmar och du syr också samtidigt ned långsidornas fåll.


Övriga tips: Välj gärna en lite tunnare vaxduk. Det går lättare att sy då. Låt fantasin flöda, när det gäller mönster, färger och användningsområden. Fodralet kan t.ex. användas som skyddsomslag för en anteckningsbok.
Maila gärna en bild på ditt passfodral när du är färdig! Jag är nyfiken...
Lycka till!

5 kommentarer:

 1. Toppen med bilder! Igår förstod jag nästan, men nu begriper jag. :) Detta ska jag testa på någon gång i vår tror jag bestämt, men inte riktigt än. Hur är det med att sy med maskin i något så hårt som vaxduk, ska man ha någon speciell nål tro?

  SvaraRadera
 2. Det går bra att sy med vanlig nål, men som sagt var underlättar det om man använder den lite tunnare typen av vaxduk. Tips är de bordstabletter som företaget Au Maison tillverkar. Det finns i jättfina färger och mönster, som är perfekta att använda till passfodralen. Jag sydde mitt av en sådan tablett... En tablett räcker till två passfodral. Det man bör tänka på när man syr i vaxduk med symaskin, är att man kan behöva lägga ett smörpapper under tyget så att det glider fritt och inte fastnar. När man sytt en söm river man bort smörpappret!
  Skönt att det underlättade med bilderna! Ser fram emot att höra en rapport om hur du lyckas:-)

  Sy fint, önskar Maja!

  SvaraRadera
 3. Hej !
  Har du nått bra tipps på ett fint fodral till min kaffebryggar manual den är så vit o trist , vore kul med nått läckert sprallit så här i mörka tider !

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Åh, det finns mycket du kan göra: Exempelvis kan du ju utgå från passfodralet och använda någon färgglad vaxduk, men göra pärmen i lagom storlek för manualen. Eller så klär du in den i något vackert omslagspapper precis som man gjorde med skolböckerna när man var liten. Eller så kan du sy ett fodral av vanligt bommulstyg. Eller varför inte virka ett gäng mormorsrutor i glada färger, och så syr du ihop dem till ett fodral! Nu blev jag sugen på att prova den idén själv;)

  Lycka till!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack så jättemycket för instruktioner och bilder. :-) Min syster och jag åker till USA på fredag, och idag har jag tack vare dig kunnat tillverka personliga passfodral till oss. :-) Bild på resultatet: http://theworryingkind.webblogg.se/2013/august/passande-passfodral.html

  SvaraRadera