måndag 29 mars 2010

Symöte nr. 3!Välkomna, syflickor och alla andra läsare!

Husmorsskolans Nya Syförening kommer idag att ägna sitt möte åt Mormorsrutor - världens bästa handarbete:-) Mormorsrutor används traditionellt för att göra filtar och överkast, men kan komma till användning i många olika sammanhang. Bara fantasin sätter gränserna... De kan t.ex. bli till grytlappar, halsduk, väska, väst, en ficka, applikationer m.m.

Först ska jag visa hur du virkar en klassisk mormorsruta!

Dessa begrepp behöver du känna till:
lm=luftmaska
fm=fastmaska
sm=smygmaska
hst=halvstolpe

Klicka på länkarna ovan så kommer du till Hemmets Journals förträffliga virkskola.

1. Gör en ögla.2. Virka 5 luftmaskor med virknål nr 3,5, slut samman till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan. Jag använde mig av garnet Viking - Superwash (rosa och vit) och Järbos Nya Fuga (rosamelerat och brunt).

3. Virka 3 lm (motsvarar första stolpen), 2 hst om ringen. Detta blir en stolpgrupp. 3 lm. *3 hst om ringen, 3 lm* från *till* 3 ggr. Avsluta med 3 lm som du fäster i varvets första stolpes tredje maska med en sm. Nu har du fått fyra hörn:4. Nu ska du virka ett varv till med samma färg. Virka 6 lm. Sedan först 3 hst i nästa båge, 3 lm och 3 hst till i samma båge. Du gör alltså två stolpgrupper i samma båge och detta bildar ett hörn! 3 lm, 3 hst i nästa båge, 3 lm och 3 hst till i samma båge. Nu har fått hörn nr. 2. Gör likadant med de andra hörnen. Den sista stolgruppen bildas av 2 hst tillsammans med de tre första luftmaskorna du gjorde i början av det här varvet. Fäst ihop med smygmaska. Klipp av garnet (lämna ca 5 cm)! Nu ser din virkning ut så här:5. Byt färg! Utgå från en av bågarna och virka 6 lm (se nedan).Virka sedan en hst i nästa båge. Fortsätt på samma sätt som tidigare varv. I hörnen gör du alltid 2 stolpgrupper som du sammanfogar med lm.Virka 2 varv med denna färg. Klipp sedan av garnet. Nu ser rutan ut så här:6. Virka 1 varv med nästa färg:7. Avsluta med ett varv med av första färgen. Klipp av garnet!8. Fäst sedan alla trådar med hjälp av en stoppnål. Detta tar nästan lika lång tid som att virka själva rutan! Gör därför undan lite fästande då och då. Annars är risken att det känns övermäktigt när du sitter där med 100 mormorsrutor som ska fästas...

9. Foga samman rutorna till det du vill! Nedan ser du en bit av min barn-mormorsfilt som snart är färdig. Bara 9 rutor kvar att virka :) När jag virkat 5 rutor (en rad) fäster jag dem och syr ihop dem med filten. På så sätt växer min filt lite i sänder. Känns bra att lägga upp arbetet så!Om du lär dig detta kan du t.ex. virka en sådan här fantastisk filt:

Bilden har jag lånat från Femtiotalsjaktens fin-fina filtinlägg. Visst är färgskalan underbar!

Du kan också gör detta lite mera lättöverskådliga pyssel:

Minimormorsruta

Garn: Järbo - Viol (Rosa, blåmelerad och vit)
Virknål: 1,25

1. Virka 5 lm, slut samman luftmaskorna till en ring med en sm.
2. Virka sedan 3 lm (bildar den första stolpen), och 2 hst. #3 lm, 3 hst# upprepa fr # till # 3 ggr. Virka ytterligare 3 lm och fäst med en smygmaska i den tredje luftmaskan i varvets första stolpe. Nu har du fyra hörn!
3. Byt färg. Virka ett varv. (Se beskrivning ovan).
4. Byt färg. Virka två varv fm runt mormors rutan.
5. Fäst alla garnändar.
6. Färdigt!

Av dina minimormorsutor kan du sedan göra:

Husmorsskolans allra sötaste mormors-örhängen

Du behöver:
2 minimormorsutor
1 par örhängeskrokar i silver

Böj upp den lilla öglan i krokarna. Haka i den yttre tråden i ett av hörnen. Stäng öglan.

Husmorsskolans mormors-bokmärkeDu behöver:

2 minimormorsutor
garn till tvinnad snodd

Klipp till garnet dubbelt så långt som du vill att din snodd ska bli, snurra, snurra. Trä den ena mormorsrutan på mitten av garnet. Vik garnet dubbellt och släpp, då tvinnas snodden samman och den ena rutan sitter på snodden. Knyt fast den andra mormorsrutan i andra änden av snodden.


Min mormorskudde...

Ett sista litet husmorstips är att låta de av dina mormorsrutor som är färdiga ligga framme i en korg. Det blir en vacker inredningsdetalj i väntan på att ditt alster är klart!

Idag har Husmorsskolans Nya Syförening slutligen glädjen att hälsa en ny medlem välkommen. Det är Camilla från bloggen http://cathla.blogspot.com/ som gått med. Camillas handarbetsintresse är främst klädsömnad i vintagestil. Ska bli jättespännande att följa hennes framtida syprojekt!

Tack för idag! Hoppas att ni kan komma igång med mormorsrutandet!

9 kommentarer:

 1. Gud va du är duktig...nu måste jag bara ta å lära mig...här kommer jag med en rutten väska. Men det ska det bli ändring på!

  SvaraRadera
 2. Åh, vad fint...jag ska verkligen sätta mig ned och testa detta..blev iallafall färdig med mina byxor igår så nu finns det bild på resultatet ute på min blogg...de blev en bra provmodell,nästa ska jag inte göra riktigt lika höga..

  men nu är det "virktime" här känner jag..så kanske påbörjar jag något mer i sömnadsväg till nästa vecka, vi får se...

  ha det bra!/ Olivia

  SvaraRadera
 3. Hej, Tjuettan och Olivia!

  Vilka superfina saker ni har sytt! Jättekul att se byxorna och väskan i färdigt skick! Och så låter det som att ni har nya projekt på gång också, spännande... Tror att vårsolen gör en lite extra kreativ:-)

  Ha det fint!
  /Maja

  SvaraRadera
 4. Hej

  oj vilka rutor! Älskade att du gav förslag vad man kunde göra med dem, det är den biten jag sedan fastnar vid...hmm virka är roligt men sen då...ungefär.

  Dock har jag nu flyttat till mycket större lägenhet och när alla juldukar togs bort så insåg vi att vi behövde nya, sambon föreslog köpa....jag fick något magiskt i blicken och insåg att nu hade jag anledning att virka 1000 dukar ;)

  Ser fram emot nästa vecka

  SvaraRadera
 5. Åh, det är nästan så jag måste lära mig att virka så att jag kan göra de där bedårande örhängena!

  /C

  SvaraRadera
 6. Camilla: Vad roligt att du uppskattade inlägget! Vilken bra virkutmaning att göra dukar till nya lägenheten! Du kanske kan göra en av mormorsrutor;-)

  Cornelia: Ja, testa att virka! Örhängena är ju ett överkomligt projekt som inte behöver ta allt för lång tid... Kul att du tyckte om dem!

  Ha en fin påsk, flickor! Vi ses igen på tisdag!

  /Maja

  SvaraRadera
 7. Hej, skulle gärna vara med i syföreningen. Sitter ofta och handarbetar när jag läser bloggarna. Just nu stickar jag jätte lätta toflor till barna. Håller på med allt från virkning till ryamattor. Har handarbetat till och från i hela mitt liv. Jag loggar med bilden från min blogg. Ha en fin dag/Gela
  http://gelashemochtradgard.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Gela: Vad roligt att du vill vara med! varmt välkommen! Då lägger jag till dig i medlemslistan. Låter spännande att du gör så mycket olika saker! Ryamattor skulle jag också vilja lära mig att göra...

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera
 9. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera