torsdag 11 mars 2010

Sortera dina recept!

Idag tänkte jag visa er hur jag organiserar mina recept. Jag menar alla de små handskrivna lapparna, utskrifterna från internet och de gamla gulnade kopiorna...

I den här boken skriver jag in recept för hand, och klistrar in de tidningsurklipp som får plats:


Jag har delat in den i olika teman: Kött, Fågel/Fisk, Soppa/Paj/Veg, Dessert/Bak. Det blir fint och praktiskt! Boken är köpt på Indiska för länge sedan. Jag tror att de fortfarande säljer liknande...Den här blå och vit rutiga pärmen speciellt avsedd för recept köpte jag på häromdagen på vår bokhandel. Den innehåller fasta plastfickor där jag förvarar alla recept som inte får plats i den lilla boken. Väldigt smidigt att bara kunna sortera in nya recept på en gång. Pärmen är formgiven av Borås tapeter (!) och tanken är att mönstret ska återknyta till gammal svensk kökstradition. Det fanns även en mindre skrivbok i samma serie.


Om man vill kan man ju förstås göra en liknande pärm ganska enkelt, genom att klä en gammal pärm med rutig vaxduk och sedan sätta in plastfickor!En del av de handskrivna recepten bär på en historia. Som det här från 13/9 1997. Minns fortfarande den där bärpajen...
Andra som jag bara kluddrat ned i farten skriver jag rent när jag har tid. Om du vill göra detsamma finns fina typsnitt att ladda ned gratis här.

Så varför inte göra detta till ditt lilla helgpyssel! En genomgång av receptsamlingen brukar alltid leda till att man hittar en massa bortglömda favoriter... Dessutom blir det roligare att laga mat när man har ordning omkring sig!
Sist men inte minst vill jag tipsa om den här tjusiga skrivboken som finns att köpa hos välsorterade bokhandlare:Värdig en husmor, eller hur?

Lycka till med sorterandet!

2 kommentarer:

  1. Så fantastiskt välordnat och tjusigt!

    SvaraRadera
  2. Tack, skönt att ha ordning på vissa saker iaf:-)

    SvaraRadera