fredag 26 mars 2010

Grädda godaste våfflorna!Våffeldagen är här!

Det är härligt dels för att det betyder att våren är här, och dels för att våfflor är så makalöst goda:-) Dagen till ära tänker jag bjuda era på världens bästa våffelrecept: Kittys våfflor.

Att de kallas just Kittys våfflor har en särskild historia bakom sig. Som liten semestrade jag och min familj ett par sommrar i Kall - Jämtland. Det var mormor och morfar som först hade upptäckt stället och knutit kontakten med paret som vi hyrde av. De hette Kitty och Einar. Jag minns att jag sprang uppför trappen från vår lägenhet till Kittys stora, ljusa kök. Där fick jag sitta på en liten pall och se på när hon donade i köket. Det var så hemtrevligt!

Kitty gjorde världens godaste våfflor. Det upptäckte vi snart. Så mormor bad henne om receptet. Och sedan den dagen är det hela vår släkts bästa våffelrecept.Kittys våfflor

ca 12 st

4 1/2 dl vetemjöl
3 dl vatten
3 dl mjölk
2 tsk bakpulver
175 g smör
salt

Häll vatten och mjölk i en stor bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vispa i mjölblandningen lite i sänder. Att du vispar hela tiden är viktigt för att få en jämn smet! (Detta moment är perfekt att hjälpas åt med om man har en liten som vill hjälpa till. När jag var liten fick jag alltid pytsa i mjölet medan mamma eller mormor vispade.) Smält smöret. Vispa i smöret på samma sätt som med mjölblandningen. Smaksätt med salt efter behag.

Låt svälla en stund!

Sedan är det bara att sätta igång och grädda. Lycklig den som har ett dubbelt järn, om man är många som ska äta... Själv har jag ett alldeles utmärkt våffeljärn som jag fått av pappa, men när jag fick det hade jag fortfarande bara min egen mun att mätta. Nu är vi ju fler och då tar det en stund att grädda... Men då kan man ju och andra sidan stå och fundera över livets gåtor under tiden och det är ganska trevligt:-)På våffeldagen serverar jag alltid hjortronsylt och grädde till våfflorna, för hjortronsylt känns lite extra lyxigt!

Smaklig måltid!

13 kommentarer:

 1. Detta var verkligen de allra godaste våfflorna! Hela familjen älskade dem och vi kommer definitivt göra dem många, många gånger.

  Tack snälla!

  SvaraRadera
 2. Jättegoda våfflor! Tack för receptet, kommer att bakas flera gånger!

  SvaraRadera
 3. Klart de godaste våfflorna kommer från Kall!!!
  Har själv hela min släkt i Kallbygden och har gått i skolan i Kall :))


  Mormor lagade också alltid våfflor till oss när vi kom upp och naturligtsvis med hjortron och grädde till :))

  Ska genast hem och prova detta recept, dagen till ära!

  SvaraRadera
 4. Vet inte riktigt vad som gick fel.. Våfflan delade på sig och det blev ett fnas i våfflans lock och ett i botten och fick krafsa av dom med gaffel. Två supertunna våfflor - frasiga var dom ju i alla fall ;) Vad kan det att ha att göra med?

  SvaraRadera
 5. * I våffelgärnets lock och botten

  SvaraRadera
 6. Blev jättebra men varför blanda mjölet i mjölken istället för mjölken i mjölet? Mycket lättare att få klumpfritt.

  SvaraRadera
 7. Godaste jag ätit!!! Dog nästan. Tack!

  SvaraRadera
 8. Jättegoda, men blir lika goda om man halverar smörmängden, faktiskt lite frasigare också!

  SvaraRadera
 9. För tjock smet.

  SvaraRadera
 10. Oj vilka goda! Så nöjd med både smak och konsistens. Knapriga o fina!

  SvaraRadera
 11. Mycket goda!
  Hade i lite vaniljpulver, socker och bytte ut lite av mjölken mot grädde. Supergott och frasigt!

  SvaraRadera
 12. Kommer alltid tillbaka till det här receptet, bäst av alla jag provat. Perfekt att göra 2/3 dels till mig och mina barn. När jag åker till stugan blandar jag alla torrvaror i en påse (inkl torrmjölk) sedan blandar bara i vatten å matolja när vi är framme, snabbt gott enkelt!

  SvaraRadera
 13. Så himla kul att råka hitta min farmor kittys våffel recept på Internet.
  😃

  SvaraRadera