tisdag 12 juli 2011

Symöte - Sy vintage-babyhättan!









Varmt välkomna på somrigt symöte, både syföreningsmedlemmar och övriga läsare!

Just som jag var i färd med att avsluta det som jag själv trodde skulle bli min sista virkade Värma liten-hättan, hände något som ändrade mina planer:

Det var i förra veckan; Jag skulle bara kika in som snabbast i en antikaffär i Nora (Nora Diversehandel). Inte kunde jag veta att jag skulle snubbla över en liten gråblå babyhätta - sydd på det mest finurliga sätt. Och när den nu låg där i all sin ljuvlighet - inte var det så konstigt att jag tittade lite extra noga hur den var gjord? Det var ju inte mer än så... Inom kort gick jag ut därifrån precis som jag hade tänkt - alltså jag skulle inte bli långrandig. Duktiga jag köpte inte ens hättan! (Visserligen ringde jag i efterhand till butiken i vild panik och bad dem skicka den till mig - vilket de också ska - men det behöver vi inte låtsas om nu).

Sedan hände inget mer. Vi åkte hem till Arvika igen och visst tänkte jag en del på den där hättan och hur man skulle kunna sy den, men inte så mycket. Jag bara liksom snuddade vid tanken. Att jag nästa dag släntrade förbi tygskåpet och råkade få syn på de där små stuvarna i grått var en ren tillfällighet. Eller hur? Och det vore väl synd om de där tygerna skulle ligga där och skräpa i onödan... - Man kanske skulle ta och sy något av dem, tänkte jag helt oskyldigt.

Att jag sedan började experimentera med en pappersmodell av hättan kan jag också förklara - jag ville bara se om det skulle funka, det där som jag hade grunnat på... Inte så att jag tänkte sy den eller något. Men när det då visade sig att det verkade fungera som jag tänkt mig vore det väl synd att inte prova? Och då menar jag - bara prova! Alltså ungefär som en skiss. Inga krav på något färdigt resultat.

Men oj vad lätt det gick! Att sy den där lilla hättan tog ju ingen tid alls. Och fin blev den! Åh, vad roligt det här var!

Och hade jag nu lagt ner så här mycket möda på det hela vore det väl inte mer än rätt att jag gjorde ett mönster och en beskrivning som fler kunde ta del av? Det var väl ganska naturligt, menar jag? Vintage-babyhättan är ju ett strålande projekt när man vill använda sig av små tygstuvar och den går på ett litet kick att sy. Dessutom skulle den ju göra sig fantastiskt fint ihop med Lindas tunikor!

Så om ni börjar känna er trötta på hättor av alla de slag, ska ni inte skylla på mig! Jag är fullkomligt oskyldig! Allt jag gjorde var att gå in i antikaffär - där slutar mitt ansvar;) Och skulle någon av er händelsevis sätta igång och sy en sådan här hätta så är inte heller det mitt fel;)


Vintage-babyhätta

Vintage-babyhättan är en modell som jag skapat med inspiration av en antik babyhätta. Mönstret är sinnrikt i sin konstruktion med ett enda stycke som ges huvudform genom att resårband håller ihop hättan vid två punkter bak i nacken. Där resårbanden fäster bildas sprund. För att sy hättan krävs bara ynka två maskinsömmar och lite handsömnad, alternativt bara handsömnad. Vintage-babyhättan är ett utmärkt syprojekt för den som vill göra av med överblivna stuvbitarbitar, bandsnuttar och resårrester! Mönstret inbjuder till att experimentera med olika färg- och mönsterkombinationer.

(Observera att mönstret tillhör Maja Karlsson, men mer än gärna får användas för personligt bruk och i välgörenhetssyfte! Det är dock inte tillåtet att sälja eller publicera mönstret utan mitt samtycke.)

Storlek: Ungefär 0-6 månader (Genom de fiffiga resårbanden blir den ju ganska flexibel!)

Material

2 bitar bomullstyg a´35 cm*25 cm (gärna kontrasterande tyger)
2 siden- eller bomullsband a´38 cm
2 resårband a´4 cm (det blir lite extra fint om man lyckas få tag i färgade resårband!)

sytråd och symaskin

1. Rita upp nedanstående mönster med angivna mått på ett papper och klipp ut:


2. Nåla fast mönstret på det ena tyget och klipp ut. Obs: Lägg till 1,5 cm sömsmån! Gör samma sak med det andra tyget.

3. Lägg de båda tygerna mot varandra med avigan utåt. Nåla.

4. Sy en raksöm 1,5 cm från tygkanten enligt skissen nedan: (Man lämnar alltså en öppning för att sedan kunna vränga mössdelarna så att rätsidorna kommer utåt.)


5. Klipp ned sömsmånen något och snedklipp alla hörn.

6. Vräng hättan så att rätsidan kommer utåt. Pilla ut hörnen, vik in tyget i öppningen och pressa sömmarna.

7. Sy igen öppningen förhand.


8. Kantsticka, det vill säga sy raksöm runt hela hättan ca 0,5 cm från tygkanten. I samband med detta sys resårbandet fast, först i den ena fästpunkten där man nålar fast den och sedan i den andra där man alltså skjuter in resårbandet i rätt läge medan man syr. Genom detta får hättan sin färdiga form. Glipan mellan de två delarna ska vara 0,5-1 cm. Där blir en liten bit av resårbandet synligt. Detta moment kan vara lite pilligt, men sy bara långsamt och titta noga på skissen nedan så ska det gå bra! Tycker någon att det är svårt att sy fast resårbanden "i farten" så går det naturligtvis precis lika bra att sy fast dem förhand efter att man sytt kantstickningen på maskin.


9. Sy fast sidenbanden förhand enligt skissen ovan. Fålla bandens nedre ändar.


Nu är Vintage-babyhättan färdig! Varsågod att njuta av den genom att antingen ge den till en baby i närheten eller en i fjärran land!

Hur går det för er andra? Har ni också "råkat" handarbeta något i veckan? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

32 kommentarer:

  1. Men så söt den är! och den ser väldigt lättgjord ut. Funderar på om man kanske till och med kan sy den för hand (i brist på symaskin) vilket ser ut att gå bra när det är så få sömmar.

    Ett underbart mönster, som alltid här på husmorsskolan!

    Trevlig Tisdag!! Kram

    SvaraRadera
  2. CT: Vad roligt att du tyckte om den! Den ÄR väldigt lättgjord! Enklare än så här kan det knappast bli. Och visst kan man sy den för hand! Det går ju jättebra eftersom det är så få sömmar sammanlagt. Jag funderar faktiskt själv på att göra framöver. Det är så hemtrevligt att handsy i soffan om kvällarna!

    Trevlig tisdag till dig med!

    SvaraRadera
  3. Oj så mysigt med en online-syförening! Får man vara med här tro? Jag pysslar med lite av varje, virkar, broderar, syr och har på sista tiden äntligen lärt mig att sticka litegrann...

    SvaraRadera
  4. Nej men Maja, vad konstigt, jag tänkte på just den här modellen igår. Det fanns en sådan någonstans när jag var liten. Och här är den! Vad vacker den blev i din version. Sådana kommer vi att få se massor av, det är jag alldeles säker på. Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  5. Oj så sött, den måste provas!

    Visa gärna "orginal-hättan" också då du får hem den!

    Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  6. Johanna: Visst får du det! Du är hjärtligt välkommen! Vad roligt att du hittade hit. Ska bli spännande att se vad du har för dig i handarbetesväg:) Då ska jag lägga till dig i medlemslistan!

    Anna: Jaha, du har stött på den här modellen som liten! Vad lustigt! Kanske var den här typen av babyhätta vanlig förr? Inte så konstigt i så fall, eftersom den är så himla enkel att få till. Förhoppningsvis nappar många "Värma liten-handarbetare" på det här mönstret. Den var väldigt rolig att sy!

    Jenny: Absolut, jag ska visa orginalhättan så fort jag får hem den! Det var ju en liten jacka till också. Så otroligt sött! Kul att du vill prova mönstret!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  7. Väldigt fin hätta :) Det är roligt när man kan finna inspiration i gamla plagg. Många gånger tycker jag de ser mycket mer välarbetade ut än dagens moderna modeller.

    Till dagens möte visar jag ännu en gång omlottkoftan jag stickat till mitt kusinbarn. Bara att den här gången får den bli själv, men mönster och allt :)

    SvaraRadera
  8. Hemmafrun: Javisst är det inspirerande att se hur gamla plagg är kontruerade! Jag har en lite påse med gamla stickade barnkläder som är fantastiskt fint gjorda. Tittar på dem då och då när jag behöver idéer.

    Oj, vad spännande att du bjuder på mönster. Omlottkoftor är så praktiska!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  9. Vad söt den var! Och mönstret påminner en hel del om den lilla hätta som jag gjorde åt dottern till nationaldagen. Dom är så söta i sin enkelhet!

    Jag jobbar vidare med medetidskläderna, men tänkte bjuda på en godbit idag, i dubbel bemärkelse ;) nämligen min man i hans nya houppelande!

    SvaraRadera
  10. Så söt! Tror att jag hade en variant av den när jag var liten. Fast med små tryckknappar istället för resår.

    Jag har en fundering på hur den kanske skulle kunna bli ännu smartare(om än något krångligare att sy).

    Om man lämnar gluggar i sömmen där resåren ska vara när man syr ihop de två tygstyckena kan man sticka in resåren mellan tygen innan man syr kantstickningen. På så sätt blir det inte någon verklig baksida utan man kan vända hättan ut-och-in och få två-i-en med olika färger/mönster. Man bör kunna göra likadant med knytbanden.

    Vad tror ni om det? Vore kul om någon provade. (Själv är jag tyvärr full av idéer men ganska tom på energi så det blir nog ingen hätta gjord hos mig än på ett tag.)

    SvaraRadera
  11. Åh vilken fin hätta och ser ut att vara lätt att sy.

    SvaraRadera
  12. Jättesöt, den måste jag göra. Lätt och enkelt, och så otroligt flickigt, gulligt & sött. Det blir suveränt att göra små hättor till Kongo- Projektet.
    Kram och TACK!
    Tina i Falun

    SvaraRadera
  13. Vad jättefin den blev! Tänk så fin den hade blivit i nåt gulligt rosmönster.

    Den här veckan har jag äntligen ett färdigt projekt att visa upp, nämligen en tomatröd Hedda-kofta. Den kommer att bli välanvänd! Förresten har länken till mönstret i ditt inlägg "Sticka koftan för regniga dagar" slutat fungera.

    Kram Karina!

    SvaraRadera
  14. Fiffig modell - så himla enkel. Ser lite ut som de som barnen i Lark Rise har på sig på söndags-TVn... eller jag kanske minns fel. Nu hinner jag inte kolla så ordentligt eftersom min dotter behöver aktiveras nu efter lunchvilan. Ska läsa ordentligt ikväll.

    Jag har en fin hätta hemma som jag hade när jag var barn. Skulle sy en kopia till min dotter med det blev aldrig av. Ska visa den nån gång.

    Det vimlar verkligen av hättor på symötena nu i sommarvärmen. Roligt att så många är med i insamlingen. Jag har hunnit med 3 stycken. Kanske också hinner sy någon då jag kommit hem igen.
    Ha en fin sommarvecka allihop tills nästa symöte!

    SvaraRadera
  15. Jag hade en liknande modell på hätta då jag var barn och tror den finns kvar i en låda med min dotters barnkläder.
    I dag hinner jag inte sy något, ska iväg på skutträff och titta på segelskutor i kväll.

    SvaraRadera
  16. Jessica: Spännade med alla dina medeltidsalster! Och visst är det fint med de här enkla modellerna!

    Dreamsicle: Jag var inne i precis samma tankegångar, men valde att göra beskrivningen så här eftersom jag tänkte att det skulle gå snabbare... men den där idén med vänbar är ju definitivt lockande. Gick och tänkte lite mer på det nu och har kanske kommit på ett hyfsat smidigt sätt att göra det. Måste prova lite. Återkommer om det funkar!

    Karina: Javisst, rosmönster vor jättefint!

    Kommenterade det där med länken i min kommentar hos dig... Konstigt? Så kul att du är färdig med koftan!

    Alma: Javisst är det fantastiskt med det här "hätt-vimlandet"! Dels roligt att många är med i insamlingen och dels inspirerande att se alla olika varianter som poppar upp:)

    Jag tror du har rätt i att de har liknande i "Lark Rise"! Måste kolla in det... Kläderna och scenografin är ju förövrigt underbart vacker!

    Vore kul att se din gamla barndoms-hätta någon gång också!

    Agneta: Vad spännande att du också hade en sådan här hätta när du var liten! Ha det så trevligt på skutträffen!

    SvaraRadera
  17. Nu har jag gjort klart 1 hätta, och klippt till 2 st andra. Dessa skall jag göra så man kan ha vilken sidan man vill utåt. Enkel beskrivning superroliga & lätta att göra.
    kram//Tina i Falun

    SvaraRadera
  18. Vilket fint tyg du har till hättan. Jodå som fler andra, jag hade också en sådan där hätta som liten. Det var ocksåtryckknappar i sidorna. Förklaringen jag fått av min mor på modellen var att tofsarna i håret med tjocka sidenbandsrosetter (som flickorna hade då i mitten av 50-talet) skulle kunna sticka ut utan att behöva knölas in i mössan.
    Idag satte jag mig vid symaskinen och började sy av den hög av färdigklippta tyger jag åstadkommit till barnbarnen i veckan som gått.... Nu är mjukisjeansen färdiga!

    SvaraRadera
  19. Jag har prövat Hedda-länken ett par gånger utan att lyckas komma rätt :( Som tur är har jag sparat mönstret på datorn, så om du saknar så kan jag maila över det!

    SvaraRadera
  20. Fia: Tack! Ja, den är lättsydd:)

    Tiol: Åh, vad härligt att du redan satt igång med de hättorna! och att mönstret känns lätt. Jag tyckte själv att det var så roligt att sy den - och så blir de ju så fina. Vill hemskt gärna se bilder på de vändbara du tänker sy sedan! Kram och tack för dina uppmuntrande kommentarer!

    100% Husmor: Nämen det var verkligen kul att höra din mors förklaring på varför hättorna såg ut så på 50-talet! Jag måste nog ta och sy en till min dotter också. Hon har ju små tofsar nu;) Skulle vilja sy av något riktigt 50-tals tyg!

    Mysigt att du kommit igång med att sy! Har du lärt dig symaskinen helt nu? Är du nöjd med den?

    Lillstrumpan: Jag har också letat på Coats efter mönstret utan framgång. Vore väldigt snällt om du ville maila det! Jag letade bland mina mönster som snabbast och hittade det inte... Kanske finns det där, men för säkerhetsskull vore det skönt att ha det elektroniskt. Som både du och jag har konstaterat är mönstret ju en riktig klassisker som man inte vill vara utan! Skulle bli förvånad om jag inte kommer att sticka en till i framtiden... Blev så inspirerad av att se din tomatröda:)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  21. jag fortsätter sy medeltidskläder, imorrnbitti åker vi till Luleå (jepp, samma evenemang som Jessica ska på)... Har bara sytt en underklänning till mig, resten är till en vän vilket var väldigt kul! Första gången jag syr till någon annan (förutom min man) och det ledde till att jag äntligen lärde mig att perfekt inte finns!

    Har dessutom bestämt vad mitt röda ylle ska bli, när jag köpte det var det en kirtle jag hade i åtanke, men det blir en tysk 1500talare istället =)

    SvaraRadera
  22. Ja Maja jag börjar komma överens med symaskinen nu. Men långtifrån fullärd. Tar små steg i taget. Den har ju så otroligt många möjligheter! Tex NIO olika knapphål. Har ännu inte försökt mig på ett :-) Men nu så har jag ju en del sömnadsprojekt igång.

    SvaraRadera
  23. Blev lite sen med veckans länk då jag befinner mig på semester från semestern i Göteborg. Blev dock mycket glad när jag gick in på din blogg och hittade mönstret på en sydd hätta. Har själv gått och funderat på om man inte skulle kunna sy matchande hättor till mina tunikor. Vi får väl se om jag får ihop några. Tack för mönstret!

    SvaraRadera
  24. Mylla: Både du och Jessica har ju varit fantastiskt produktiva! Verkar vara bra med en morot i form av att man ska åka på ett evenmang. Då får man mycket gjort! Kul att följa ditt arbete.

    100% husmor: Oj, nio olika knapphål... Då förstår jag att det tar ett tag att lära sig allt;) Men kul att det går bra och att du lär dig lite pö om pö!

    Linda: Vad roligt att du blev glad för mönstret! Kunde inte låta bli att tänka tanken att de skulle passa väldigt bra ihop med dina tunikor;) Det går ju åt så lite tyg också, så har man en ledig dag och två rejäla tygstycken så skulle man kunna tillverka många på en gång...

    Ha det bra i Göteborg!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  25. Oj vilket liv det har varit här! Jag höll till på Borås djurpark hela dagen så det blev inget symöte för mig del. Jag som har ett par byxor att visa upp men det får bli nästa vecka helt enkelt.
    kram på er

    SvaraRadera
  26. Två dagar för sent... men lägger en kommentar här i alla fall! Är hemma på blixtvisit och passar då på att lägga in ett inlägg på min blogg och visa min variant av hätta som jag sydde efter inspiration från din antika hätt-beskrivning!

    SvaraRadera
  27. Ett tips om har jag syr denna hättan.

    Lägg långa sidan av mönstret mot dubbelvikt kant, då är det bara att rita av, och sy direkt. Då är det 1 helt stycke i stället för 2 bitar. Hoppas ni förstår vad jag menar.

    Sedan gör jag också så att jag markerar var resåren skall sitta på hättan, och även banden som man knyter med. Banden stoppar jag rakt in i mössan,( på markerad plats) in mot insidan/rätsidan, så det bara sticker ut en liten bit att sy fast på yttersömmen. Med resårsnuttarna gör jag likadant. Jag stoppar in den längre biten in i hättan och syr fast den lilla yttersta kanten på resåren med raksömmen

    Sedan skall ju resåren sitta fast på den motsvarande kanten på mössan ( hoppas ni hänger med här), det gör jag när jag har vänt hättan ut och in, och syr raksömmen runt. DÅ har jag också förberett små "hål",( ej sytt just där) där jag stoppar in resåren, och syr fast.

    Jag vet att allt detta låter hemskt krångligt, men jag tycker det är mycket enklare att sy denna hättan om man slipper alla extra små moment, utan man gör allting på en och samma gång.

    Har nu gjort 6 stycken av dessa små hättor.

    Ha det gott.
    kramar//Tina i Falun

    SvaraRadera
  28. Hej!
    Har själv haft sådan "kråka"- och sytt till mina nu vuxna töser.Jag gjorde en stickning för kanal utmed nederkanterna ( man får lämna öppet i " hörnen" )så att man kan dra knytband hela vägen runt istället för resår.Då blir det platt för att kunna stryka mössan.
    Hälsn. Marianne i Mölndal

    SvaraRadera
  29. Fantastiskt fin helt enkelt =)

    SvaraRadera
  30. Vilken underbara sida! om ni vill ha en ny meddlem så vill jag gärna vara med.
    Carina

    SvaraRadera
  31. Tack för ett jättefint mönster! Jag använde det och sydde en fin hätta till en liten vän i min närhet. Om du vill se min variant så kan du kolla in min blogg! M.v.h. Elin

    SvaraRadera
  32. Vilket fin hätta. Jag funderar på att omvandla den till större storlek, får se hur det går. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera