lördag 17 mars 2012

Trädgårdsdagbok - del 2!

Den här veckan har jag vakat över försådden och gått hoppfulla turer i trådgården, ivrigt sökande efter den första snödroppen. Nu har snön äntligen smält och solens strålar värmer marken intill muren. Det är där de första blommorna brukar titta upp...

Det är en härlig tid det här - när trädgården börjar vakna på allvar. En tid för planer, skisser och drömmar. Då är trädgårdböckerna en viktig tillgång! Jag tänkte ägna dagens trädgårdsdagbok åt några boktips.

Jag har en ansenlig mängd trädgårdsböcker i mitt bibliotek - jag tycker så mycket om trädgårdsböcker! En del finns där för de inspirerande bildernas skull, andra är proppfulla med detaljerade fakta eller handgripliga odlingstips. Alla de här böckerna, som har varit undandställda på sin hylla under vintern, plockar jag nu fram igen!

Det är några av trädgårdsböckerna som jag alltid återkommer till, säsong efter säsong, och nästan läser i dagligen under hela sommarhalvåret. Flera av dem har förutom odlingstips en historisk vinkel på trädgårdsskötsel, något som intresserar mig lite extra.
















Majas käraste trädgårdshandböcker:

Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge

- väldigt omfattande bok som både har en praktisk och historisk vinkel på trädgårdsskötsel

Villaträdgårdens historia: ett 150 årigt perspektiv av Åsa Wilke

-  utmärkt underlag för den som vill ha reda på hur villaträdgården har vuxit fram och utvecklats under de snaste 150 åren. Här kan man läsa ett särskilt kapitel om varje deccenium och också få tips på hur man sköter en trädgård från en viss tid alternativt hur man kan återskapa en specifik tidsanda.

Handbok för köksträdgården: odla grönsaker, kryddor och bär av Lena Israelsson

- grundläggande och informativ

Kål och krasse: den nya köksträdgården av Lena Israelsson

- nya vinklar på ett gammalt tema

Klosterträdgårdar: himmelska platser på jorden av Lena Israelsson

- oerhört vacker och inspirerande bok! Gammal kunskap förmedlas av dagens odlingskunninga munkar och nunnor.

Shakerträdgården: skönhet och funktion av Stephanie Donaldson

Jag har skrivit om den boken tidigare, här!

Lämna gärna en kommentar om du vill tipsa om någon annan intressant trädgårdsbok!

Den som vill delta i trädgårdsdagboken är välkommen att lägga upp en länk till sitt trädgårdsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

7 kommentarer:

  1. Men vad trevligt! Jag läste om din "Trädgårdsdagbok" först idag och hade samma idé själv förra helgen, fast jag kallar det trädgårdshelg. Det är ju så jätteroligt att skriva om sin trädgård. Man kan inte låta bli. Jag hänger på. Men en liten fråga? Hur går det till? Inlägg på lördan? Dagsfärskt? Eller kan jag börja med ett tidigare inlägg?

    SvaraRadera
  2. Fröboken av Ulla Hasselmark tycker jag är toppen!

    SvaraRadera
  3. Såg denna trädgårdsdagbok hos en annan bloggare och tyckte det var en jättefin idé! Hoppas det är ok att jag också hoppar på :)
    Ha en fin helg! :)

    SvaraRadera
  4. Kerstin: Oj vad roligt tt du vill vara med, Kerstin! Det behöver inte alls vara ett dagsfärskt inlägg - bara det är trädgårdsrelaterat. Men jag kommer att publicera min trädgårdsdagbok på lördagar.

    Anna H: Tack för tipset:)

    Emelie: Vad roligt att du vill vara med - självklart är du välkommen! Ska bli roligt att föja dig!

    Mattlo: Varsågod;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Vilka intressanta boktips, speciellt den om villaträdgårdens historia tycker jag låter spännande!

    SvaraRadera
  6. Vad intressant. Här vill jag också vara med lite sen i starten är ju söndag idag. Men hoppas det är ok. Ha en fin söndag/Gela

    SvaraRadera