söndag 10 juli 2011

Värma liten-hättan - en bildbeskrivning!

Några av er som ville virka mitt mönster för Värma liten-hättan tyckte det var svårt att få till startplattan. Egentligen är mönstrets uppbyggnad enkel - hättan består av en startplatta, ett antal ökningsvarv som bildar baksidan och sedan virkas den främre delen fram och tillbaka utan ökningar. Tack vare den här enkelheten ska det inte behöva kännas svårt. Därför vill jag gärna hjälpa till att förtydliga så mycket jag kan! Efter att ha rådgjort med ett par av de kloka och trevliga virkerskor som redan virkat hättan kom jag fram till att en bildbeskrivning skulle underlätta starten. Jag har försökt göra den så utförlig det någonsin går, därför tycker kanske en del av er att det blir onödigt många bilder... Men bättre att ta det säkra före det osäkra:)

Bildbeskrivningen kan ju också fungera som hjälp för den som vill komma igång och virka Eme-rutor (en filtruta som jag rekonstruerade tidigare i år). Startplattan är identisk i båda mönstren.

Värma liten-hätta

Storlek: Nyfödd, (6-12 månader)
Garn: Marks & Kattens Sommargarn, ett bomullsgarn för virknål 3,5 mm (22*30=10*10, 50 g = 120 m)
Garnåtgång: Mindre än 50 gram bomullsgarn för virknål 3.5 mm.

Lm= Luftmaska
Fm= Fastmaska
St= Stolpe
Sm= Smygmaska

Du börjar med att virka den lilla rektangeln i mitten:

Lägg upp 9 lm (8+1 vändmaska).



Varv 1: Virka 8 fm längs luftmaskekedjan.



Varv 2-8: Vänd, 1 lm, 8 fm


Efter de 8 varven är startplattan färdig:



Nu övergår du till att virka runt rektangeln. Första varvet virkas så här:

Undersidan: Vänd som tidigare med 1 lm, 7 fm, 3 fm i nästa fm (hörnmaskan).



Högerkanten: Fortsätt upp längs höger kant genom att virka 2 fm i vardera av de tre "hålen" som bildats mellan varven i sidan. Sammanlagt 6 fm, alltså.


Virka sedan 3 fm i hörnmaskan.

Ovansidan: Virka 6 fm längs ovansidan, 3 fm i följande maska (hörnmaskan).

Vänsterkanten: Virka längs med vänster kant, till att börja med likt högerkanten, det vill säga 2 fm i vardera av de tre lite mer synliga hålen som bildats mellan varven. (Sammanlagt 6 fm). Sedan 1 fm i nästa kantmaska.


Avsluta med 3 fm i hörnmaskan.

Nu ska rektangeln ges en mjukare form. Fortsätt att virka runt den så här (Storlek nyfödd, varv 1-4. Storlek 6-12 månader, varv 1-5):

Varv 1: 7 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 5 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 8 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 6 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.


Varv 2: 8 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 7 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 10 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 8 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.



Varv 3: 10 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 9 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 12 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 10 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan.

Varv 4: 12 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 11 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 14 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 12 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan. (Obs, nu är ökningarna färdiga för storlek nyfödd, vänd!)

Varv 5: 14 fm längs undersidan, 3 fm i hörnmaskan. På högerkanten virkas 3 fm, 13 st, 3 st i hörnmaskan. Längs med ovansidan virkas 16 st och 3 st i hörnmaskan. På vänsterkanten virkas 14 st, 4 fm. (Obs, vänd!)

(Här har jag gjort 6 ökningsvarv eftersom jag virkade med ett tunnare garn än det som är angivet. Det är lätt att anpassa hättans storlek genom att göra fler eller färre ökningvarv.)

(På det sista ökningsvarvet virkar du fram till maskan före hörnmaskan. Sedan är det dags att vända.)

Nu är baksidan färdig. När du vänt virkas 2 lm (motsvarar första stolpen), 52 (56) stolpar, dvs en st i varje maska längs vänsterkanten, ovansidan och högerkanten. (I och med detta varv upphör alltså ökningarna i hörnmaskorna.)


Vänd igen, 2 lm, 52 (56) stolpar.

Virka ytterligare 2 (4) "stolpvarv".

Här hittar du resten av mönstret, det vill säga tre alternativ för avslut. Mer inspiration för hur du kan variera hättorna finns här och här.

Lycka till!

11 kommentarer:

  1. Toppen att du gjort en så utförlig beskrivning. Nu går det ju inte att missa någon maska.
    mvh //Tina i Falun

    SvaraRadera
  2. Tackar för utförlig startbeskrivning. Nu kan jag se att jag gjort något helt galet på första varvet , ja jag provar gärna igen för de är supersöta. ha det gott

    SvaraRadera
  3. Tusen tack Maja! Vilken pedagog du är!

    SvaraRadera
  4. Tiol: Vad roligt att du uppskattade beskrivningen! Hoppas att alla maskor hamnar där de ska nu;)

    AnNie: Vad bra att du upptäckte vad som blev fel, då funkar ju bilderna som guide! Kul att höra att du gillar hättorna!

    Anna: Roligt om bilderna kan hjälpa de som kört fast! Som sagt var är ju mönstret egentligen enkelt, och då ska det ju inte behöva kännas svårt.

    Och apropå det där med pedagog: Det är ju mitt "vardags-jobb" att försöka vara en bra pedagog, så då är det ju skönt om man lyckas med det någon gång ibland och till och med på semestern;)

    SvaraRadera
  5. Den mössan ska jag virka som omväxling till alla stickade jag gjort.Fyra hjälmmössor ska först få sina virkade knytband.Tack för den fina beskrivningen.

    SvaraRadera
  6. Soili: Vad roligt att du tänker virka min hätta Solili! Ser fram mot att se en bild på den sedan!

    Lycka till.

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag får inte till det fast jag har väldens finaste beskrivning att tillgå =)
    På varv 1 står det: -"På vänsterkanten virkas 6 st, 4 fm och 3 fm i hörnmaskan".
    Men maskorna räcker liksom inte till, när jag gjort de 6 st. finns bara 3 maskor kvar att virka fm i innan de 3 i hörnan. hela arbetet stannar upp, ber om hjälp så jag kommer vidare!
    Mvh K

    SvaraRadera
  8. Hej, Kajsa!

    Då gissar jag på att du glömt att virka den allra sista fm i varvet innan (alltså det varv då man för första gången virkar runt rektangeln). Så här står det i beskrivningen för det varvet:

    Vänsterkanten: Virka längs med vänster kant, till att börja med likt högerkanten, det vill säga 2 fm i vardera av de tre lite mer synliga hålen som bildats mellan varven. (Sammanlagt 6 fm). Sedan 1 fm i nästa kantmaska.

    Observera den allra sista fm! den är lätt att glömma. På vänstersidan blir det ju då 6 + 1 fm istället för 6 fm som det är på högerkanten.

    Överhuvudtaget är det väldigt viktigt att räkna noga hela det första varvet då man virkar runt och även det första ökningsvarvet. Det kan kännas som att hörnen inte riktigt hamnar där man skulle gissat, därför måste man räkna istället för att gå på "känn".

    Testa om du kan få till det utifrån dessa tips, annars så får du höra av dig igen så "nystar" vi vidare... Du kommer att fixa det, det vet jag:)

    Lycka till från Maja

    SvaraRadera
  9. Hej igen! Naturligtvis är det jag som är ute och cyklar =)
    Felet jag gjorde var att jag inte tyckte hörnet hamnade där det skulle, precis som du förklarade Maja.
    Nu har jag precis virkat klart min allra första hätta och den blev så fin så!
    Tack för hjälpen och tack för en helt fantastisk blogg!

    mvh/Kajsa

    SvaraRadera
  10. Hej Maja,

    Jag har lånat början på ditt mönster för att göra en ny variant av Värma liten-hättan. Hoppas att det var ok? Här kan du se resultatet: http://lindawestermark.blogg.se/2011/august/varma-liten-ny-variant-av-varma-liten-hatta.html

    SvaraRadera
  11. Toppenmönster! Skulle du kunna komplettera mönstret med måtten på bakplattan efter alla ökningar och sen den färdiga hättan, i centimeter?

    Det vore en fantastisk hjälp, för då kan man lite lättare anpassa den och tex göra en 3-månadersstorlek etc. (Särskilt för oss som är värdelösa på att mäta stickfasthet utan vill virka vilt och mäta med måttband istället).

    Vore toppen om den blev lättare att göra för nybörjare eller för oss som vill anpassa den till flera storlekar.

    SvaraRadera