söndag 29 januari 2012

Afrikanska jordnötskakor smakar bra på Stickcafé!

Igår gick vårt andra "Stickcafé" av stapeln. En oerhört fin dag blev det här i Arvika - precis som förra gången! (Ni som följer den här bloggen vet att det handlar om en fortsättning på sommarens kampanj "Värma liten", som ju går ut på att sticka babykläder till bebisar på Pannzisjukhuset i Kongo.)






















Till vår stora glädje blev det alldeles fullt av stickare i församlingshemmets sal. Där fanns fina ganer från garnbutiken "Fantasy", som förutom att sälja garner till bra priser, även hade skänkt 150 nystan(!) till babystickningen. Rakel från bokträdet sålde spännande handarbetsböcker och Rooibos-te och Helen från PMU hade kommit ända från Örebro för att berätta om Panzisjukhuset och situationen i Kongo.

Många av de som engagerat sig i stickandet levererade kläder som redan var färdiga och det var helt fantastiskt att se vad mycket fint som kom in!

En inte helt oväsentlig del av ett Stickcafe´är ju själva fikat;) Därför tänkte jag rapportera lite om hur vi hade ordnat det: Kerstin som jag samarbetar med hade gjort så mycket fint och gott - Bananbröd, lemom curd och små cupcakes som var och en fick dekorera. Man kunde välja på tre olika soreters frosting och strössel av alla de slag. Visst var det en underbar ide´? Det blev liksom lite extra trevligt kring kaffebordet när folk skulle välja frosting och diskuterade vilken färg som smakade bäst.

Själv hade jag bakat "Jordnötskakor med mörk choklad från Ghana". Kakorna blir litegrann som amerikanska "Cookies" - väldigt smaskiga med både jordnötter, jordnötssmör och mörk choklad i degen...

Här kommer receptet om någon vill prova:

Jordnötskakor med mörk choklad från Ghana

ca 30 st

100 gram mörk choklad, från Ghana (Jag hittade en fairtrade-variant på Ica)

125 gram smör/margarin
1,25 dl råsocker
1,25 dl brun farin
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör

1. Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka chokladen.

2. Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och vispa till en porös smet.
3. Sikta ner mjöl och bakpulver. Blanda i jordnötter, jordnötssmör och choklad. Rör ihop till en deg. Forma degen till en rulle och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills de fått fin färg. Låt dem kallna på galler.

4 kommentarer:

  1. Underbart! Och vad roligt att det kom så mycket folk den här gången också!
    Hur gick det med broderiutmaningen?

    SvaraRadera
  2. Anna: Ja, det var alldeles väldigt roligt! Du skulle sett kön till garnlådorna och alla intresserade stickare som trängdes kring mönstren och inspirationsplaggen! Det där med att få känna och klämma är liksom grejen - det märkte jag tydligt. Hade tyvärr glömt Femtimmarskoftan hemma, annars var nog alla alla klassikerna representerade - Yemenvästen, Hexagonkoftan, ja du vet...

    Broderiutmaningen gick skapligt (märktes att det är stickandet som ligger högst i topp för de flesta;) - men ungefär hälften av plaggen följde med någon intresserad hem. Ska bli väldigt spännande att se vad de hittar på. Jag kommer att erbjuda medlemmarna i syföreningen att hjälpa till med resten av kläderna, imorgon på nätsymötet.

    Fick förresten väldigt fina fotoaffischer från Panzi av Helen också!

    Hej från mej!

    SvaraRadera
  3. Åhh jag hade gärna kommit men hade ingen barnvakt blir det fler och kan man delta ändå på nått sätt??

    SvaraRadera
  4. Marja: Hej, Marja! Det kommer åtminstone att bli ett stickcafé till, i vår någon gång. Vi har inte bestämt datum än... Men jag lovar att tala om när, så fort jag vet! Tills dess kan man naturligtvis sticka babykläder på egen hand, så samlar vi in det på nästa café. Det går också att lämna in kläder på garnbutiken "Fantasy".

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera