lördag 7 januari 2012

Baka "Galette des Rois"!



Att baka och äta "Galette des Rois" var det roligaste jag har gjort på länge! Precis som jag skrev igår blev det trettondagens stora händelse i vår familj.

Nu till själva bakandet av kakan: Jag valde alltså att göra en den franska varianten av "Konungarnas kaka" - som jag skrev igår finns det olika varianter världen över. Den franska typen baseras på smördeg med en fyllning som oftast är en mandelkräm. Jag bakade två olika varianter - dels den klassiska med mandelfyllning (frangipane) och dels en modernare variant med päron- och chokladfyllning. Som vanligt när det gäller smördeg och mig, fuskade jag och använde färdiga ark från kyldisken. Det är så smidigt och skönt att slippa frustrationen som lätt uppstår när smördeg ska kavlas ut... Jag har skrivit receptet så att ett smördegsark ger en kaka - man delar alltså arket i två halvor. Jag gjorde så för att jag tyckte att det var roligt att göra två lite mindre galletter med olika fyllning och låta gästerna smaka en bit av varje. Om man bara vill göra en av fyllningarna kan man ju dubblera receptet och lägga två hela ark på varandra. Då blir kakan dubbelt så stor.
"Konungarnas kaka" är inte vilken kaka som helst... Nej, den sprider glädje omkring sig på ett förunderligt sätt - samlar familjen och ger hopp. Kanske är det samma slags glädje som man känner när man tar emot en närstående som rest långt? Lättnad och glädje i en salig blandning... För det är ju en ankomst, närmare bestämt de tre vise männens, som "Gallette des Rois" ska minna om.Här kommer recepten på de två olika kakorna:

Galette des Rois á la frangipane

1 ark färdig smördeg
1 ägg för pensling


Frangipane (mandelkräm):

65 g mandelmjöl
1 dl florsocker
50 g smör
1 msk rom
1 äggula

(ev 1 fevé = plast eller porslinsfigur)

Halvera smördegsarket. Lägg ena halva på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lägg mandelmjölet, florsockeret, smöret i bitar, romen och äggulan i en skål och rör ihop ingredienserna till en slät kräm.
Bred krämen över smördegsbottnen, men lämna ett par centimer i kanterna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Lägg över den andra halvan av smördegsarket. Nagga kanterna med gaffel. Dekorera evetuellt kakan genom att skära med kniv i ovansidan eller med hjälp av ett kakmått. Pensla ovansidan med ägg.


Grädda i 210 grader ca 20 minuter.



Galette des rois (med päron- och chokladfyllning)

1 ark färdig smördeg
1 ägg för pensling

Päron- och chokladfyllning:

1 liten burk konserverade päron

100 g mörk choklad
2 msk grädde


(ev 1 fevé = plast eller porslinsfigur)

Halvera smördegsarket. Lägg ena halva på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skiva päronen och fördela skivorna över bottnen. Lämna några centimeter i kanten. Smält chokladen över vattenbad och rör sedan i grädden. Bred chokladkrämen över päronen.
Pensla kanterna med uppvispat ägg. Lägg över den andra halvan av smördegsarket. Nagga kanterna med gaffel. Dekorera evetuellt kakan genom att skära med kniv i ovansidan eller med hjälp av ett kakmått. Pensla ovansidan med ägg.

Grädda i 210 grader ca 20 minuter.


För att göra bakningen ännu mer spännande för min lilla dotter strödde
vi "ädelstenar" i form av pärlströssel, ovanpå mandelkrämen innan
vi lade på locket. Pärlorna fick symbolisera de tre vise männens gåvor.



Mandelmjöl finns numer att köpa i vår butik.
Hittar man inget är det bara att finmala mandel
i mandelkvarn.




Tänk att jag äntligen fick användning för mitt kamelkakmått;) Ibland betalar
det sig att ha en pepparkaksmått-samling... Vanligtvis skär man
dekorationerna med kniv, men jag tyckte det var roligt att
dekorera galetten så här!

















Fevé betyder egentligen bondböna. Förr lade man en böna i sin galette, ungefär på samma vis som vi lägger en mandel i gröten. Den som fick bönan blev "kung" och fick särskilda privlegier under restan av dagen. Numer är oftast fevén en porslins- eller plastfigur. Ibland i from av ett jesusbarn eller en kung, men på senare år - oftast en liten leksaksfigur. Galette-ätandet är ju nämligen en höjdpunkt för barnen. Det här berättade Johanna, som var Au Pair i Paris förra året, för mig. Hon godkände dessutom mina galetter och sade att de smakade som de hon hade fått där. Det blev jag extra glad för!
I brist på jesusbarn hade vi grodprinsessan som fevé. Hon blev väl mottagen av barnet som "hittade" henne. Jag vågade inte lägga figuren i kakan innan gräddningen eftersom det kändes lite läskigt med plast i mat, så jag smusslade in den under kakan när den var färdiggräddad.


Gelette de rois är lätt att baka och tacksamt för
tillsammanbakande. Lillan skivade päron
och skötte all pensling.















Hädanefter vill jag alltid baka galetter på trettondagen! Hoppas att någon av er vill prova!

9 kommentarer:

  1. Ditt inlägg igår inspirerade mig att konstruera en "egen" variant av trettondagskaka. (En dag försent, men jag jobbade igår.) Den står i ugnen nu och sprider härliga dofter! Tack för idén!

    SvaraRadera
  2. Ser häftigt ut :-D

    Kramar <3<3<3

    SvaraRadera
  3. Å vad roligt! Detta måste jag också prova!

    SvaraRadera
  4. Ser god och proffsigt snygg ut:)

    SvaraRadera
  5. Det ser fantastiskt gott ut. Det ska jag se till att komma ihåg nästa gång jag vill baka något jag aldrig gjort.

    SvaraRadera
  6. Det ser jättegott ut, kul med lite kuriosa kring bakverket!!! Mandelmjölet finns även att köpa på nätet http://bit.ly/rKr9Et

    Mvh/ Ida

    SvaraRadera
  7. Älskar att läsa Dina inlägg och recept. Så proffsigt!

    SvaraRadera
  8. Tack kära Maja för lättförklarat och härligt recept. Det tillför jag i årets första blogg : ninayunkers.blogspot.com
    Jag tycker du är Beundransvärd !!!
    hälsningar
    Nina

    SvaraRadera