lördag 25 september 2010

Dela mina tvättstugedrömmar!


Tack vare den här fina stänkflaskan går jag i tvättstugetankar... Har länge letat efter precis en av den typen (eftersom min mamma har en sådan) och igår fann jag den!

I vårt hus finns inte mindre en fyra (!) kök. Det beror på att huset från början var ett flerfamiljshus. Eftersom huset till största del är orört sedan 1920-talet när det byggdes, finns köken också kvar.
Ett av dem använder vi som kök:Och ett av dem rymmer min syplats samt diverse verktyg och städutrustning:Det tredje är också det äldsta (aldrig ommålat eller förändrat på något sätt) används än så länge som förråd. Men en vacker dag ska jag städa ur det och ställa in en kökssoffa där. Sedan ska vi sitta där och insupa den gamla atmosfären vid väl valda tillfällen...

Det fjärde renoverades på 70-talet. Skåp och paneler har bytts ut och målats i senapsgult/turkos. På golvet ligger en brungul plastmatta. Det här köket har vi omvandlat till tvättstuga. Där spisen stod förr står nu vår tvättmaskin. Fungerar jättebra! Praktiskt att ha diskbänken nära och hela den gedigna skåpinredningen för förvaring. Så långt är allt bra... Men när det gäller färg och tapeter har jag en längre tid funderat på att göra något.

Stänkflaska och tvättbräda i plast.

Inspirerad av ovanstående loppisfynd, de här fantastiska bilderna på köksinteriörer från serien Mad Men...

... samt det här härliga inlägget från alltid lika läsvärda Femtiotalsjakten, har mina renoveringsplaner intensifierats. Igår var jag på färgaffären. Alltid svårt att bestämma sig. Men någon av dessa tre tapeter från Sandberg kommer det nog att bli:


Panelen ska målas i en grått och skåpen i en solgul nyans som jag sett ut. Jag vill att min tvättstuga ska andas 50/60-tal. I taket hänger redan en gul plastlampa som jag gissar är från 60-talet. (Lampan hängde där när vi köpte huset). Så den får liksom slå an tonen för hela den blivande tvättstugan. Till min stora glädje är skåpinredningens bänkskivor designklassikern "virrvarr". När kom det mönstret?

Tvättstugeprojektet är ingenting som görs över en natt dock. Den här renoveringen får bli mitt höstprojekt... Återkommer med bilder när jag satt igång!


Slutligen skickar jag med ett husmoderligt tvättips:

Blåbärsfläckar går bort om man sänker ned det fläckade plagget i kokande vatten. Fungerar hur bra som helst! Nästan som trolleri. Jag använde det här tricket för att rengöra en liten barnklänning som jag trodde var "förlorad" efter en dag i blåbärsskogen, men den blev helt återställd.

Ha en fin lördag!

5 kommentarer:

 1. Precis sån stänkflaska har min mamma.
  Låter som att tvättstugan kommer bli väldigt läcker. Väntar redan på bilder ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag vill minnas att perstorpsplattan kom 1958. Jag läste det i någon tidning för ett tag sedan.

  Verkar bli en jättefin tvättstuga! =) Borde också skaffa mig en stänkare =)

  SvaraRadera
 3. Johanna: Vad kul att våra mammor har samma stänkflaska. Visst blir man nostalgisk när man ser den?

  Kul att du tror på min tvättsuge ide´ :)

  Clinen: Tack för upplysningen! Spännande att veta det. Ja, en stänkare måste man ha;)

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 4. Vilket fantastiskt hus ni måste ha! Och vad roligt att en del av köken finns kvar i orört skick.

  SvaraRadera
 5. TokTova:

  Ja, vi är väldigt glada över vårt hus, och tacksamma för att det mesta i det är orört! Känns roligt att förvalta allt det fina till framtida generationer...

  Kul att du tittade in här:)

  Hälsningar Maja

  SvaraRadera