onsdag 8 september 2010

Gör plommon i amaretto!Visst är jag glad över våra äpplen! Och krusbären. Och hallonen. Men allra gladast är jag över att vårt plommonträd äntligen bär frukt! Det har det inte gjort så länge vi bott i huset! Så jag tar vara på vartenda litet plommon. Syltar och lägger in... Eller fryser in dem som de är i plastpåsar. Då kan man ta fram dem när man vill baka en plommonpaj i vinter;) Den här festliga desserten har funnits i min receptsamling i många år. Äntligen fick jag möjlighet att prova den:

Plommon i Amaretto

För 4-6 personer

Koka upp 6 dl vatten, 3 1/2 dl socker, skal och juice av 1 citron och 1 urskrapad vaniljstång med frön i en kastrull. Låt ca 1 kg plommon koka med några minuter. Ta upp och dra ev av skalet. Fördela plommon och ev några dl färska hallon eller björnbär i rena glasburkar. Koka upp lagen och tillsätt 3 dl amarettolikör. Häll den heta lagen över bären. Låt svalna. Förvara kallt.

Servera som fruktdessert med glass eller vispad grädde.

Lycka till med syltandet!

6 kommentarer:

 1. här har det gjorts plommonmarmelad och plommonchutney idag, samt bakats en kaka med plommon =)

  SvaraRadera
 2. Aaaargh vad sur jag blir att jag inte har några plommon heller...
  att köpa och göra marmelad känns lite överkurs. Så jag lägger energi på andra saker. Shopping t ex. Har inhandlat nya gummistövlar (Tretorn Classic, inga modemärken här inte)och en rejäl regnrock, så nu är jag rustad för hösten.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 3. Mylla: Åh, vad spännande! Intressant med plommon recept! Har du något recept på plommonsylt, rätt och slätt? Funderar på att göra det... Fast våra plommon är så goda att äta som dom är, så risken är att de snart har gått åt ändå;)

  Elsamarianne: Härligt med nya stövlar! Alltid en särskild känsla... Man känner sig rustad, liksom! Du får plantera ett plommomträd;)

  /Maja

  SvaraRadera
 4. Nä, jag använde vår kokbok.. och chutneyn hittade jag i Annas mat =)

  SvaraRadera
 5. låter underbart gott...
  och du har en bloggaward att hämta hos mig!

  SvaraRadera
 6. Karin: Åh, tack vad fint!

  /Maja

  SvaraRadera