tisdag 28 september 2010

Symöte - Sticka den söta dockfilten!

Mönster: Acorn Doll Blanket av Joanna Johnson
Garn: Drops, Nepal (Grålila)
Strl: Dockstorlek ( I mönstret finns också instruktioner för hur man kan göra filten i babystorlek.)

Välkomna på symöte i Husmorsskolans Nya Syförening!

Tänk vad många stickmönster som svävar där ute i cyberrymden i väntan på upptäckt... Det här bedårande lilla mönstret är ett av dem som enligt min mening förtjänar mer uppmärksamhet!

Acorn Doll Blanket (Acorn=Ekollon) bygger på ett fint ekollonmönster med kanter i rätstickning. Mönsterstickningen är förhållandevis enkel. Jag har inte sysslat så mycket med sådant förut, och ändå tyckte jag det gick fort att komma in i det. Det här var första gången jag stickade med Drops Nepal (en ull och alpaca mix). Ett härligt garn! Gillar det jättemycket! Mjukt och följsamt att sticka med. Tycker mycket om den bleklila nyansen också...

När filten är färdigstickad är det viktigt att blocka den. Det gör du genom att spänna upp den med knappnålar på ett plant underlag (jag använder min strykbräda), kontrollera att filtens mått stämmer och att kanterna är jämna. Spraya lite vatten på stickningen, lägg en våt duk ovanpå och låt torka över natten. Då framträder mönstret bättre och filten får sina rätta mått!

Joanna Johnson (som desigant filten) har också gjort en liten sagobok som handlar om musen Phoebe. Med boken följer en beskrivning av hur man stickar musen Phoebe och Phoebe´s kofta i barnstorlek. Ser hemskt sött ut, tycker jag! Och dock-filten finns som sagt var turligt nog att ladda ner gratis från nätet...

Det är mysigt att göra små dockattiraljer! Jag är minst lika förtjust över sådant som min dotter;) Dessutom är det perfekt när man vill göra någonting som går snabbt och kräver lite garn... Här kan den som är intresserad läsa mer om den lilla dockkoftan jag stickade för en tid sedan. Också det mönstret fann jag gratis på nätet.


Den söta docksängen lekte min mamma med när hon var liten, sedan jag och nu också min dotter! Det känns fint...

5 kommentarer:

 1. Och där fick jag äntligen svar på vad som menas med att blocka! Härligt!
  Jättefin filt förresten.

  SvaraRadera
 2. Åj vilken fin filt.... Jättefint mönster, borde vara skitsnyggt i en lite grövre jumper också...Hos mig ligger ligger syverkstan nere lite just nu, har för mkt att stå i... ;)

  ha det bra!

  SvaraRadera
 3. TokTova: Tack!

  Vad bra att jag kunde upplysa dig om det då! Tok ganska långt tid innan jag själv lärde mig det där också... Men när man väl vet vad det är är det ju inte svårt;)

  Olivia: Tack!

  Ja, det är kul med mösnterstickning. Tror också det skulle vara snyggt i en jumper!

  Ja, det är svårt att hinna med allt man vill. Men jag kollade in dina inlägg från syfestivalen. Verkar lovande med dina tyg/mönsterinköp, tycker jag;)

  Ha det fint!
  /Maja

  SvaraRadera
 4. Vilken fin filt du gjort! Jag har gjort ett inlägg om mina mössor som du kan kolla. Kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Lisa: Superbra mössinlägg! Intressant att se hur du gjorde de fina mössorna. G använder sin hela tiden;)

  Kram!

  SvaraRadera