torsdag 30 september 2010

Skapa ditt eget mini-skafferi!

Om några av er därute i Sveriges avlånga land går och längtar efter ett alldeles eget skafferi men inte vet hur ni någonsin ska kunna få ett... I så fall ska ni se hit! Jag fick nämligen en fin idé som jag vill dela med mig av!

Den här lilla rosa skafferivagnen kan bli det ultimata skafferi-substitutet. Eftersom den är flyttbar är den perfekt för det lilla köket såväl som det stora. Min vagn är faktiskt oftast placerad inuti mitt skafferi. Jag har ju ett "gå in i" skafferi och den här vagnen är ett bra sätt att utnyttja golvytan till förvaring. När jag behöver ha tillgång till torrvaror som socker och mjöl (t.ex. när jag bakar) rullar jag bara fram vagnen. Häromdagen kompletterade jag vagnen med den blommiga/rutiga förvaringsfickan som jag sydde efter eget huvud... Hoppas att detta inlägg kan inspirera dig att göra något liknande!Husmorsskolans rosa skafferivagn med förvaringsficka

Du behöver:

1 rosa rullvagn (jag köpte min på Åhléns - de brukar alltid ha sådana här vagnar i sortimentet, men färgerna varierar)

blommigt tyg

rutigt tyg
rosa sytråd + symaskin

resårband (gärna i någon fin färg)

tryckknappar + verktyg för att fästa dem

en bit kraftig papp

Gör så här:

1. Mät gavelns längd och bredd. Gör förvaringsfickan något smalare och längre än dessa mått (eftersom fickan fästes genom att du viker den över gaveln så att båda tygerna blir synliga).

2. Klipp till två lika stora bitar (enligt dina mått) av de båda tygerna. Zick-zacka kanterna.

3. Lägg aviga mot aviga och sy ihop tygerna med ca 1 cm sömsmån. Lämna en öppning i den ena kortsidan.

4. Vräng tyget utåt så att rätsidorna kommer fram. Vik in tygerna där du lämnat hålet. Stryk sömmarna noggrant.

5. Kantsticka tygerna, ca 1/2 cm från ytterkanten. (Kantsticka=Sy raksöm längs med kanten.) I samband med att du kantstickar syr du också igen hålet.

6. Sy fast ett resårband tvärsöver kortsidan. Först i ytterkanterna, sedan på ett par ställen i mitten. I bandet kan du sedan hänga köksredskap och dyl.

7. Sy en förvaringsficka i rutigt tyg. Har tyvärr lite svårt att precisera hur jag gjorde detta, eftersom det skedde helt på känn;) Men man utgår iaf från breddmåttet och bestämmer sedan hur djup man vill att fickan ska vara. Så klipper man, viker, nålar och donar till det på bästa sätt. (Nedan ser ni två bilder som kanske kan vara till hjälp.) I botten av fickan lägger man sedan en pappbit för lite extra stadga.8. Fäst två tryckknappar upptill med hjälp av ett särskilt verktyg avsett för ändamålet. (Finns på syaffärer). Mina söta rosa knappar fyndade jag i oöppnad förpackning på loppis för 3 kr. Har längtat efter att få använda dem!Sedan är det bara att fylla vagnen med nödvändiga och onödiga saker;) Gärna förvarade i fina burkar, förstås! Lycka till med etta!

4 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! Det är ju alltid bra att utnyttja utrymmen till det maximala och då är ju såna förvaringsfickor perfekta! ha en bra dag!/Lisa

  SvaraRadera
 2. En riktigt bra idé, men inte när man har en klåfingrig 16-månaders som pillar på ALLT.
  Men om något år eller så kanske...

  SvaraRadera
 3. En mycket god idé. Behöver nåt att lägga alla torrvaror i när vi ska riva vårt gamla kök. Och så bra att ha allt på samma ställe och bara dra fram... du är finurlig du...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 4. Lisa: Ja, jag tyckte det blev praktsikt och fint. Kul att blanda olika tyger:)
  Ha det fint idag!

  TokTova: Vet precis vad du menar! Har varit i samma situation rätt nyligen;) Min flicka är drygt 2,5 nu, och hon älskar att klättra och har så gjort ända sedan hon lärde sig gå. men det där pillandet har avtagit lite;)

  Elsamarianne: Ja, lite finurlig måste man vara;) Bra om du kan ha glädje av idén när du renoverar köket!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera