söndag 26 september 2010

Sticka smartaste sockorna!

Mönster: DROPS tubsockor i ”Alpaca”
Garn: Garnstudio Drops Alpaca (Gräddvit)
Strl: 2-3/4De här sockorna som jag stickade till min dotter förra vintern passar fortfarande bra den här hösten. Tacksamt med barnkläder som räcker mer än en säsong!

Tänkte passa på att göra lite "reklam" för den här socktypen. De stickas på strumpstickor och idén är att man stickar en vriden resår. Sockorna blir alltså som en lång "tub". Det betyder att man inte stickar någon särskild häl. Enkelt på alla sätt och vis! Har man aldrig stickat med strumpstickor kan det förstås vara lite klurigt innan man får in tekniken. Det viktigaste är att man drar åt lite extra "mellan stickorna" så att det inte blir hål där. Man måste också vara nog med att se till att maskorna inte vrids under första varvet.

Rekommenderar det här sockmönstret å det varmaste, både för nybörjare och stickproffs! Både barn- och vuxenvarianten finns för fri nedladding på Drops hemsida.Här finns ett liknande mönster för vuxenstorlekar. Den här typen av "raggisar" är perfekt för att sticka upp restgarn. Se bara till att ha två uppsättningar strumpstickor så att du kan sticka lite i taget på varje socka. Gör två lika stora nystan av varje garnsort, och sticka sedan upp en sort i taget. Sockorna du ser på bilden är mina egna gamla trotjänare. De stickades av mormor för många år sedan. De måste förresten snart stoppas i hälen! Här läser du mer om hur man gör det...

Ha en lugn helgdag!

2 kommentarer:

 1. Hej

  Ville bara tipsa dig om Magic Loop tekniken där man stickar båda strumporna på samma gång på en lång rundsticka

  Helt susveränt, i och för sig inte lite "vintage" som att götra som mamma och mormor med 5 strumstickor som kirrar i ett. Men har man bara sticka ett par på detta sätt så vill man aldrig mer se åt sina strumpstickor (suck jag har en jättebunt av gamal fina i stål som jag av nostalgiskäl inte kan göra mig av med).

  Ett sista beskäftigt råd om du funderar på Magic Loop köp en ny lång rundsticka och se till att kabeln är smidig (Själv kör jag med Knit Pro och dom är fantastiska). Försökte först med svärmors gamla rundstickor från 60-70 talen med kabeln var mycket tjockare än på nya och framför att var den mycket stelare.

  SvaraRadera
 2. Hej, Hanne!

  Tack för de fina tipsen!

  Förra vintern hittade jag en bok på biblioteket med magic loop-tekniken. Det där måste jag testa - tänkte jag, men har inte kommit mig för ännu... Knit Pro har jag också stått och tittat på i butiker men äger ännu inga. Kanske blir ett sådant Kit framåt vintern;)

  Fast jag kommer nog aldrig att överge strumpstickorna helt. Tycker lite för mycket om det där "klirret";) Har också nyligen köpt extra korta trästickor. De funkar jättebra t.ex. när man stickar barnsockor. Tar inte så mycket plats och gör det hela lite smidigare...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera