fredag 3 september 2010

Sy en förvaringspåse till skafferiet och några fler äppeltips!

Man kan använda tygpåsar till förvaring av frukt och grönt eller till torrvaror som gryn och pasta. Har man skafferi som jag är det perfekt att låta påsen hänga på insidan av dörren.

Den här typen av förvaringspåsar syr du enkelt själv!


Förvaringspåse i tyg för skafferidörren

Du behöver:
bomullstyg, 2 bitar a´45 cm * 45 cm
bommulsband, eller det du har i gömmorna (jag använde grovt paketsnöre)
sytråd + symaskin

1. Zick-zacka alla sidor på tygbitarna.

2. Nåla ihop tygen med varandra med avigan inåt. Sy raksöm, med 1 cm sömsmån längs med tre av sidorna.

3. Längst upp, alltså längs med den sida som är öppen ska du nu sy en kanal. Vik först ned kanten mot avigan 2 cm. Nåla. Sy sedan raksöm 1 cm in från kanten. Upprepa samma sak igen fast denna gång viker du in kanten ca 4 cm. Nåla. Sy raksöm 2 cm in från kanten. (Detta blidar kanalen.) Obs! Lämna öppet i ett av hörnen där bandet sedan träs i.

4. Trä i bandet genom att fästa det i en säkerhetsnål som du sedan skjuter igenom kanalen. Se till att bandändarna få lagom länd. Knyt sedan en dubbelknut i änden. Fixa till öppningen för banden med hjälp av nål och tråd, dvs sy för hand igen det som behövs för att det ska se snyggt ut.

5. Fyll din förvaringspåse med något bra:)


Bjuder också på några fler äppeltips inför helgen:

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplen. Dela upp dem i fryspåsar. Ta till lagom mängd för en paj eller kaka, eller kanske kräm eller kompott. Frys in! På så sätt är vintern räddad. Bara att gå till frysen och hämta när du behöver!

2. Om du vill variera äppelmoset kan du smaksätta det med en kanelstång eller en bit torkad ingefära som får koka med. Bara att prova sig fram...


Ha en fin helg!

2 kommentarer:

  1. Lite OT men vilka vackra färger du har i ditt kök (paneler, lister etc.)

    SvaraRadera
  2. Tove: Vad kul att du tycker det! Köket är ett av mina vardagliga glädjeämnen... Orginal från sent 20-tal. Tack och lov orört när vi köpte huset. Bara en ny diskbänk och elspis insatt efteråt. Känns som en ynnest att få förvalta det! Och färgerna blir man lugn av;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera