torsdag 16 september 2010

Koka lingondricka!Jag städar min frys... Det är så många äpplen och plommon som ska få plats där nu;) 1 kg frysta lingon tänker jag göra lingondricka av. Så här kan man göra det:

Lingondricka

1 kg bär
500 gram socker
3 dl vatten
1 krm natriumbensoat

ger ca 1,5 liter lingonsaft

Mosa ihop de rensade bären med socker i en gryta och tillsätt vatten. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter. Häll av saften i en saftsil, silduk eller sil. Blanda natriumbensoat med lite varm saft. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma. Förvaras mörkt och svalt. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efterhand. Öppnad saft förvaras i kyskåp.När lingondrickan är färdig kan man servera den så här läskande. Supergott som måltidsdryck!

3 kommentarer:

 1. Varför tog ni bort kommentarerna till panerad fisk?? (falukorven)

  SvaraRadera
 2. Hej
  Blir saften drickfärdig eller ska den spädas med vatten?

  SvaraRadera
 3. Inte behöver du sätta till konserveringsmedel. Det finns naturligt i lingonen. Jag själv glömde en lingonsyltburk i ett uteförråd som stod där tre år, sommar som vinter. Den sylten var det inget fel på. En liten färgförändring bara mot det mörkare.
  / Björn

  SvaraRadera