måndag 2 maj 2011

Maja och Marabous handbok i bakpulverbak, del 2!Ni minns kanske min egen lilla bakboks-utmaning - den som går ut på att jag ska baka mig igenom recepthäftet Marabous handbok i bakpulverbak! Om inte går det att läsa mer om det hela här...

Under påsklovet tog jag itu med recept nr 2 - Apelsinkaka. Kakan är en av flera föreslagna varianter på häftets mest kända recept, klassikern Marabous sockerkaka. Med andra ord en traditionell sockerkaka där man låter apelsinsaft ersätta mjölken. Enkelt och sällsynt gott! Dessutom tyckte jag att det passade bra med en gul kaka till påsk.


Apelsinkaka

Smet:

150 g (3 dl vetemjöl)
2 tsk (Marabous) bakpulver
2 ägg
60 g (2 msk) smör
180 g (2 dl) socker
1 dl pressad apelsinsaft

Formen:

Smör eller margarin
skorpsmulor

Beredning:

Tag fram alla ingredienserna. Smörj och brödbeströ en rund eller avlång kakform. Smält fettet och låt det svalna.

Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman. Vispa ägg och socker poröst och blanda i rivet skal av 1-2 apelsiner och fettet. Tillsätt mjölblandningen växelvis med den pressade apelsinsaften. Häll smeten i formen. Grädda i svag-medelgod ugnsvärme. (175-225 grader) omkring 45 minuter. Pröva med sticka. Låt kakan stå kvar i formen en kort stund innan den stjälpes upp.


Omdöme: Jag har sagt det förr och jag säger det igen; sockerkaka är en tidlös klassiker som alltid känns rätt! Särskilt de här anspråkslösa recepten med enkla smaker... Apelsinkakan blev med andra ord till belåtenhet.

När det gäller ugnstemperatur och gräddningstid får man vara lite uppmärksam, med tanke på vad som står i receptet. Jag gräddade kakan i 200 grader i 30 minuter. Blev lagom i min ugn. Men det där beror ju på hur "effektiv" ugn man har... Finns man bara i närheten och håller koll på kakan, samt använder sig av en provsticka precis som receptet föreslår så går det oftast bra.


Nu är vår påsklovsvecka till ända. Och fint har det varit, både vädret och familjelivet! Det är jag så tacksam för.

2 kommentarer:

 1. Hej Maja!
  I somras fick jag ett recept på apelsinsockerkaka i långpanna. I den kör man ner hela apelsiner med skal och allt: http://kyrkkaffe.libris.se/?p=154
  De är jättegoda, men smeten var ännu godare. Dumt va?
  Många hälsningar,

  Anna

  SvaraRadera
 2. Hej, Anna!

  Jaha, man kör ner hela apelsiner. Vad spännande det låter... Måste testas i sommar! Det där med att smeten blir lite för god är ju ett återkommande problem! Vet inte riktigt hur man ska komma åt det;)

  Många hälsningar från Maja

  SvaraRadera