tisdag 17 maj 2011

Symöte - Om garn och stickor!Välkomna på symöte!

Jag stickar vidare på min "trädgårdströja". Har hunnit mer än halvvägs... Så i brist på färdiga projekt att visa upp tänkte jag idag ställa till med en liten garn-, stickskola.
Eftersom jag stickar så mycket har jag många olika typer av stickor i mina gömmor. Jag försöker hålla en viss ordning på dem, så att jag lätt finner det jag behöver för ett nytt projekt. Till detta har jag två tygrullar med fack för förvaring av stickor. Väldigt praktiskt.

Det finns stickor av metall, plast och trä. Själv gillar jag trä allra bäst!

Systemet för att ange en stickas storlek skiljer sig åt mellan länder och kontinenter. I Sverige använder vi milimeter-storlekar. Eftersom vi svenskar stickar allt mer efter engelska och amerikanska mönster kan det vara bra att ha tillgång till en konverteringstabell. Genom den kan man räkna ut vilken milimeter-storlek som ersätter en engelsk eller amerikansk storleksangivelse.

Detta kan också vara bra att känna till:

Stickor = Knitting needles/Straight needles
Rundsticka = Circular needle
Strumpstickor = Double pointed needles

Min bästa rundsticka genom tiderna köpte jag på "Garnverket" i fredags. Den heter Pony Bamboo. Både bekväm och vacker med små mässingshylsor som fäster plaströret till stickorna. Tyvärr har jag inte sett den någon annanstans tidigare. Men de här är också bra!
Det blåvita stick-etuiet köpte jag för en spottstyver vid en utförsäljning en gång i tiden. Det innehåller en uppsättning trä-stickor som jag haft mycket användning av eftersom där till och med finns kvarts-storlekar (3.75 mm till exempel) och väldigt tunna stickor. Bra om man behöver vara precis i stick-valet.


Mina strumpstickor förvaras i det blå plaströret jag fick av min mormor en gång för längesedan.


Och så några ord om garn och garnbanderoller (alltså det lilla pappersomlaget som medföljer de flesta nystan). Där står all viktig information man kan behöva. Nämligen garnkvalité, vikt på nystanet, garnlängd, tvättråd, rekommenderad stickstorlek, stickfasthet, färgnyans och färgbad.

Om man vill ersätta ett garn med ett annat är det förutom garnkvalitén - stickfastheten (hur många maskor och varv det går på 10*10 cm), stickstorleken, vikten och garnlängden som är viktiga att jämföra. Om man har den informationen om båda garntyperna kan man räkna ut om de kan ersätta varandra. Det är viktigt att tänka på att garnlängden kan skilja sig åt mellan olika fabrikat. Står det till exempel 450 gram i ett mönster kanske det innebära att det går åt 500 gram av annan garnsort eftersom garnlängden är kortare.

Om man köper flera nystan av en sorts garn bör man alltid kontrollera att de kommer från samma färgbad! Annars kan färgskiftningar förekomma även om garnet "på pappret" har samma nyans.

Ordlista för garnbanderoll:

Stickfasthet = Gauge
Färg = Shade
Färgbad = Lot

Det är smart att spara en garnbanderoll från varje garntyp man stickat med. Skulle man glömma tvättråden eller fundera på vilket garn som kan passa för att laga plagget kan man alltid gå tillbaka och se efter


Med en praktisk måttsticka kan man mäta vilket nummer en sticka har. Väldigt bra när det gäller strumpstickor som inte är märkta!Det finns verkligen stickor av alla de slag... Vad sägs om denna genomskinliga glittervariant;)


Jag avslutar med de sötaste paret i hela min samling: Barnstickorna! Extra korta, med en glad mun och små öron... Är de inte underbara? Hoppas att min dotter vill lära sig sticka med dessa om något år:)

Vad gör ni andra? Har ni något roligt på gång? Lämna gärna en länk till er syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:


14 kommentarer:

 1. Hej Maja
  Bra och informativt inlägg. Här kommer lite mer tips om banderoller:
  Jag brukar också skriva vad jag har stickat för plagg/sak av garnet på banderollen samt sätta fast en liten bit av själva garnet i banderollen när jag sparar den för efter ett tag blir det ganska många och efter nåt år kan man ha glömt vad det var för typ och färg på garnet. Tejpa upp allt på ett papper och spara i en pärm där du tex har dina mönster. Kan också vara bra att skriva vilken sticka du använt för att få den stickfastheten eftersom det kan skilja mot vad som står på pappret med hur hårt/löst handlag du har.

  SvaraRadera
 2. idag har jag varit pysslig igen =)

  SvaraRadera
 3. Tack för alla översättningar från engelska. Själv har jag inte provat något engelskt mönster... ännu. Och vilket barn skulle inte vilja lära sig sticka med sådana små stickor :-)
  Men stickat har jag den här veckan. Och precis som mylla har jag hämtat både inspiration och mönster från 365 saker du kan slöjda.

  SvaraRadera
 4. Såna små stickor funderar jag på att införskaffa och ha när jag ska sticka små barnplagg. De blir ju så otympligt med jumperstickorna.
  Den här veckan har jag stickat på några olika projekt och påbörjat ett nytt :)

  SvaraRadera
 5. åh, vilka fina barnstickor. de gör säkert succe...

  Själv har jag sytt klart en kjol, med motveckade slitsar...ny modell som blev riktigt bra...Nu har jag förresten fått hem internet äntligen, fasiken vad man kan sakna det även om det bara gått en vecka...skönt att kunna blogga och läsa bloggar på normalt sätt igen. :)

  /hare gott....

  SvaraRadera
 6. Jättebra tips om stickor och garn. Vilka fina fodral du har. Jag har övertagit stickor från min mamma och mormor men skulle behöva fler fodral.

  SvaraRadera
 7. Informativt och bra inlägg! Jag har varit på gång att sy ett fodral till mina stickor länge nu men det verkar aldrig finnas tillräcklig entusiasm för projektet. Jag menar - det funkar ju att ha sina stickor i en tidskriftsamlare... hmm.... får kanske lust till det nu när du visar hur fint du har dina stickor.

  Själv bidrar jag med ett litet broderi.
  Har också tillbringat helgen med att försöka få tag på det där numret av Burda som du tipsade om. Slut i hela Kalmar! Min moster passerar Malmö dagligen och hon kunde hjälpa mig. Gillade klänningen med krage och byxorna.
  Nu ska jag kika runt på allting. Önskar trevlig kväll!

  SvaraRadera
 8. Hej på er alla! Värst vad ni är produktiva - själv har jag inte riktigt hunnit med annat än att sticka på min tröja/tunika. Nu vill jag ha den klar innan jag kör igång med annat! Jag stickar nästan alltid (även framotillbaka) med rundstickor. Jag tycker det är bekvämt, de tar mindre plats och det är lätt att ha med sig. Strumpor och vantar stickar jag alltid med Magic loop på rundsticka istället för med strumpstickor.

  SvaraRadera
 9. Vilket bra inlägg! Väldigt informativt! Själv använder jag rundstickor till allt. De är mycket lättare när man har ont i handlederna.

  Idag har jag gjort ett par spetsmuddar och grävt ner mig i linnetyger.

  Sen har jag en utlottning av en bok om accessoarer gjorda av virkning, stickning, mm! Delta gärna!

  SvaraRadera
 10. Jag har följt symötestisdag ett tag nu och tycker att idéen är jätte kul. Finns det några krav på att få vara med eller är det öppet för alla? Jag håller på med allt möjligt pyssel, även om det just nu är mest sömnad och virkning.

  SvaraRadera
 11. Hej, Linda! Vad roligt att du gillar idén. Syföreningen är öppen för alla! Du är hjärtligt välkommen att vara med om du vill!

  Ska jag lägga till dig som medlem?

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 12. Precis så gör jag också. Jätteroligt att kunna bläddra bland sina alster. Dessutom fotar jag det färdiga plagget, helst på personen som fick det som ett sött minne. Det är ju snabbt gjort nu för tiden med mobilen. /Käthe

  SvaraRadera
 13. Jag ser att min kommentar hamnade sist även om jag valde att svara kommentaren om att spara en banderoll samt anteckningar om plagget.
  Men man hamnar tydligen kronologiskt och då är jag ju sist �� /Käthe

  SvaraRadera
 14. Jag ser att min kommentar hamnade sist även om jag valde att svara kommentaren om att spara en banderoll samt anteckningar om plagget.
  Men man hamnar tydligen kronologiskt och då är jag ju sist �� /Käthe

  SvaraRadera