lördag 21 maj 2011

Trädgårdsliv!
Jag lever trädgårdsliv. Så fort jag har en minut över. Här kommer en liten bildrapport tillsammans med några små tips.


Smultron är fantastiskt fina som marktäckare! De sprider sig med våldsam kraft genom att skjuta ut sina revor. Tack vare det kan de snabbt täcka en öppen jordyta och stänga ogräset ute. Bladverket är vackert och de söta blommorna ger så småningom efterlängtad frukt i form av solmogna smultron.

Smultronen som växer runt mina björnbär är lite speciella. De blir vita och extra stora - alltså inte röda när de mognar. Jag fick "urplantorna" av en snäll granne som tyckte att det skulle passa med smultron hos en barnfamilj. Trädgården som de kom ifrån är gammal, så det känns extra roligt att bevara dem! Vi har också rikligt med vanliga röda smultron som växer längs med stenmuren.Släng inte överblommade vårlökar! Nej, gräv istället ned dem någonstans i trädgården så får du njuta av dem nästa vår igen. Med hjälp av den metoden håller jag på att försköna en liten kulle intill komposten där det mest växer nässlor och ogräs. Så fort jag har en lök "över" stoppar jag ner den där. Hoppas på en blomstrande kulle om några år;)


Lavendel är min favoritväxt! Igår fann jag billiga småplantor vid matbutiken. Köpte ett helt gäng. En del ska jag använda för att förnya en befintlig "lavendelhäck", men några hamnade i småkrukorna vid entrén. Stora lavendelplantor brukar vara ganska dyra, därför är det fint när man hittar de här mindre i flerpack. De växer sig stora relativt fort... Man kan också fixa egna plantar genom att ta sticklingar från en större planta och sätta ner i lucker jord.


Jag hittade så härliga rädisfrön igår(- en blandning av olika sorter och färger. Nu måste jag så lite fler rädisor!


Stickar vidare på trädgårdströjan... Snart är den färdig! Boken är en annan av mina favoriter när det gäller trädgårdslitteratur. Där finns mycket att lära om hur man bäst förvaltar en gammal trädgård.

Ha en fin trädgårdshelg!

2 kommentarer:

  1. Vad roligt med rädis-mixen! Jag måste genast leta efter denna sort! Jag brukar plantera mixade morötter, det rekommenderas om du inte redan provat dem! Kanske inte så mycket för smaken, men de blåa blir ju så himla fina!

    SvaraRadera
  2. Jenny: Tack för tipset om morots-mixen! Den ska jag leta efter! Blåa morötter låter ungefär lika oemotståndligt som vita rädisor;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera