måndag 23 maj 2011

Starta en surdeg med hjälp av bakferment!I Saltå Kvarns butik säljer de förutom de fina jäskorgarna en surdegsstart (s.k. bakferment). Det torra pulvret består av vete, majs, ärtmjöl och honung som man blandar med vetemjöl, grahamsmjöl och vatten. Som den novis jag är när det gäller surdegsbak tänkte jag att surdegsstarten kunde vara ett bra sätt att komma igång. Igår satte jag den lilla surdegen och idag ska jag tillföra mer mjöl och vatten. Ska bli spännande att se om det funkar att baka med den sedan?

Skulle någåt gå fel har jag som tur är expertisen nära tillhands... Min man är surdegsproffs sedan långt tillbaka! Nu var det dock ett tag sedan vi hade någon deg på gång. Det var därför jag tänkte försöka dra mitt strå till stacken.

Får se vilket recept jag ska pröva först. På Saltå Kvarns hemsida finns många att välja bland, och sedan har jag ju en hel del varianter i mina kokböcker också.

Återkommer med en rapport om hur det går...

3 kommentarer:

 1. Jag har i flera år tänkt att jag ska starta upp en surdeg, men av någon anledning kommer man aldrig riktigt igång, trots att det ju egentligen inte tar särskilt mycket tid. Ska bli kul att höra om det fungerar med surdegsstarten! Lycka till med surdegsbakandet!

  SvaraRadera
 2. Jag startade min surdegsgrund före jul när Pain de Martin hade sin lilla surdegsskola.
  Och den mår prima, matar den ca en gång i veckan. Och varje gång när jag öppnar kylen så ser jag "min vän" där inne och blir glad :)

  SvaraRadera
 3. CT: Tack! Känner igen det där... Har också dragit på det länge. Men nu äntligen blev det av:)

  Hanna: Vad roligt att höra att du har lyckats med din:) Rolig idé det där med surdegsskolan... Hoppas att jag också får en sådan där "kylskåpsvän";)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera