torsdag 5 maj 2011

Två paj-tips!Visst är det gott med paj! Passar så fint som sommarmat - antingen varm hemma i trädgårdsmöblerna eller kall i picnic-korgen...

Idag tänkte jag tipsa om ett alternativ till äggstanning som jag använder allt oftare:

Istället för äggstanning breds ett lager med creme fraiche och/eller gräddfil, blandat med lite majonäs ovanpå pajfyllningen. Sedan strös ost över och pajen gräddas som vanligt i ugnen.

Hur mycket som behövs av creme fraiche-blandningen beror förstås på hur stor paj man gör. Men som riktmärke kan jag säga att när jag gjorde pajen på bilden ovan blandade jag ungefär 2 dl creme fraiche + 1 dl gräddfil med 0,5-1 dl majonäs. Och den pajen gräddades i en ganska stor pajform.

Det här är ett bra sätt att använda upp "slattar" av creme fraiche eller gräddfil och har man vispad grädde ståendes i kylen kan man blanda i det också... Personligen tycker jag att detta blir väldigt gott samtidigt som det känns ganska skönt att slippa vänta på att äggstanningen ska stanna (vilket har en tendens att dra ut på tiden...).

Mitt andra tips gäller den rivna osten - antingen på pajer eller gratänger:

Ganska ofta river vi ner överblivna ostbitar och fryser in. Osten används sedan som gratängost. Om ostens egen smak känns för blek (alltså till exempel när man har att göra med riven hushållsost eller någon annan neutral ostsort) brukar jag riva lite parmesanost över osttäcket. Det ger sting åt helheten! Tråkig ost förvandlas i ett huj till spännande ost;)

Har ni några favoriter när det gäller pajfyllning? Min är nog köttfärs med trattkantareller, eller broccoli, tomater, fetaost och pinjenötter...

3 kommentarer:

 1. Överbliven tacoköttfärs, rester från grönsaker som använts till tacos. Precis den blandningen som skriver om :-) faktiskt, och så blandar vi i lite tacosås också. Serveras med ruccola och avocado. Och turkisk yoghurt som blivit en favorit till det mesta.
  Kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Tacopaj är supergott! Och ruccola, avokado och turkisk yoghurt också;)

  Kram fr Maja

  SvaraRadera
 3. Hos oss är favoritpajen renskav och svamp!

  SvaraRadera