onsdag 4 maj 2011

Utöka kryddträdgården!
Som jag redan nämnt, håller jag på att förvandla min gamla odlingsram till ett kryddland. Där växer redan libbsticka, citronmeliss, vitlök och sparris. Hittills har jag fyllt på med en tuva gräslök som jag flyttat dit från ett annan rabatt och ett par nykomlingar som jag köpt på handelsträdgården.

Det är roligt att samla på sig flera varianter av en viss krydda. Ovan skymtar en liten tuva kinesisk gräslök som jag nyss planterat, förutom den vanliga hederliga gräslöken som ni ser i förgrunden. Kinesisk gräslök sägs smaka lite åt vitlökshållet, är något mindre härdig och blommar med vita vackra blommor. Får kanske förvara den inomhus i vinter? Eller täcka väl. Ska bli roligt att se om den breder ut sig i sommar!


Och så går vi vidare till mina myntor. Jag har samlat dem i en zinkbalja för myntans rötter behöver ha ett stopp omkring sig. Sätter man ner dem i ett öppet land tar de över fullständigt... Ett alternativ till att plantera dem i en separat kruka/låda är att gräva ner exempelvis en hink i landet och sedan sätta dem i den. Då är det något som stoppar...

I år har jag planterat vanlig mynta, eau-de-cologne-mynta och ingefärsmynta. De kommer att fylla zinklådan så fort det blir lite varmare. Myntans växtkraft är som sagt var enorm!

Mynta är väldigt gott att göra te av. Bara att ta några färska blad och lägga i varmt vatten. Eller torka och använda under vinterhalvåret!


Här är två andra favoriter - ananassalvia och vanlig salvia! Ananassalvian har jag haft i flera somrar nu. Några år har jag lyckats övervintra plantan inomhus (den är ej härdig, så man måste ta in den på vintrarna), men inte i år. Så detta är ett nytt exemplar. Salvian brukar också växa så att det knakar om den får stå varmt och ljust! Ananassalvian kan bli som en liten buske och doftar ljuvligt! Har man tur blommar den också med röda blommor.

Det var en liten glimt av vad som hänt hittills. Förresten, jag har satt ner ett par minisolrosor också. Det gula blev en så fin kontrast till allt det gröna. Och frön har inhandlats. Så fort jag fyllt min nya odlingsram med jord ska jag plantera. Mer om det och om mitt kryddland en annan dag...

Vill avsluta med ett boktips för den som är intresserad av att odla kryddörter. Det här är min absoluta favorit: Annas örtagård: Om glädjen att odla och använda kryddörter, av Anna Bergenström. Jag läser den titt som tätt under vår och sommar. Den är så fin för att den innehåller både odlingsinstruktioner, recept och andra tips på hur man kan använda sina kryddor. Underbar läsning, helt enkelt!

Ha det fint i det gröna!

6 kommentarer:

 1. Vad kul med en kryddträdgård! Jag har min i köksfönstret eftersom vi saknar trädgård. Tar gärna emot fler tips på vad man kan göra med mynta! Jag fick en planta nyss och den växer så det är inte klokt!

  SvaraRadera
 2. Så mysigt med en massa örter i trädgården! Själv har jag ingen trädgård än, så jag får nöja mig med att plantera basilika oc gräslök i krukor i fönstret :) Har i alla fall införskaffat mig en rejäl örtabok så att jag kan förbereda mig inför den dagen då jag faktiskt kan börja odla utomhus.

  Var inte med på symötet igår eftersom jag inte hunnit pyssla så mycket (mer än ett hemligt projekt som avslöjas först efter en möhippa om två veckor). Igår var jag iaf i Ullared och köpte en ny kamera på netonnet. Här ska det fotograferas!

  SvaraRadera
 3. Ananssalvia är en av mina favoriter, älskar att klappa på den och känna doften! Däremot tycker jag att den kan vara lite svår att använda, hittade dock ett recept på muffins med ananas i, och en vanlig florsockerglasyr kryddad med ananassalvia, jättegott!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Växthuset skickade jag efter från Jula. Det är bara 5 kvm och jag har tänkt att i stort sett bara ha tomater där. Jag ska sätta upp växthuset i grönsakslandet så att jag kan utnyttja det som redan är grävt och få en trevlig köksträdgård som inte blir för tungarbetad. Jag tror att det kan bli bra. Längtar att få sätta igång.

  SvaraRadera
 5. Lisa: Jag ska nog kunna bjuda på ett och annat mynta-tips i sommar!

  Lillstrumpan: Wow, vad spännande med ny kamera! lätt att bli fast i fotandet, det kan jag intyga;) Nya tag på nästa symöte då!

  Mylla. Vad spännande med muffinsreceptet! Vore roligt om du kunde dela med dig av det på bloggen! Ska också klura på hur man kan använda ananassalvia... Har hittils bara använt den att garnera efterrätter med.

  Kerstin: Vilken bar idé med växthuset i landet! Låter som att det kommer att bli jättefint!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Will do! Men då blir dt utan bild i väntan på att jag hittar en ananassalvia igen ;-)

  SvaraRadera