fredag 20 maj 2011

Svar på läsarfråga om sockerkaksbak!Det kom en fråga från Evy som vill ha tips på hur man lyckas med sitt sockerkaksbak. Så här skriver hon:

Hej!

Jag har under de senaste åren misslyckats med att baka mjuka kakor. Först går de upp så fint men när det gått 10-15 min så sjunker de ihop i mitten. Beror detta på att jag vispat ägg och socker för länge eller kan det finnas någon annan anledning. Jag placerar formen ganska långt ner i ugnen om inget annat är angivet och följer receptet till punkt och pricka.

Skulle vara mycket tacksam för svar ty då skulle det bli mycket roligare att baka igen. Kakor där jag rör socker och smör och sedan rör ner äggen lyckas jag med.

Tack för frågan, Evy! Jag svarar dig här på bloggen. Förhoppningsvis kan fler läsare ha glädje av svaret:

En låg och platt kaka kan komma sig av att smeten har vispats för lite (ägg och socker) - eller för mycket - sedan mjöl och bakpulver blandats i. Använd inte elvisp till att röra ner mjöl och bakpulver med! Tänk också på att inte öppna ugnsluckan för tidigt eller för ofta. Luckan får heller inte slås igen för häftigt, då kan kakan sjunka ihop. Andra orsaker kan vara att formen rubbats i ugnen eller att kakan helt enkelt inte var färdiggräddad när den togs ur ugnen. Kontrollera alltid kakan med en provsticka - när stickan är torr är kakan färdig!

Här kan du läsa hela Husmorsskolans felsökningsguide för sockerkaksbak! I den finns en hel del information om vad man bör tänka på för att lyckas med sina sockerkakor. Om någon har fler tips att dela med sig av vore det fint om ni lämnar en kommentar!

Sommaren är sockerkakornas tid, eller hur? Inget riktigt trädgårdskalas utan en mjuk kaka på bordet:) Lycka till med sockerkaksbakandet - både Evy och alla övriga läsare!

3 kommentarer:

 1. Myskanksägg kan jag rekommendera till sockerkakssmeten om man vill få en kaka med bättre höjd,som är mindre känslig för dessa olika misstag.

  SvaraRadera
 2. Sådan visp skulle jag jätte gärna vilja ha! Har du hittat din på loppis?

  SvaraRadera
 3. Tove: Tack för tipset. Har aldrig provat att baka med ankägg... Det dräller ju inte direkt av sådana här;) Men ett bra tips till den som har myskankor. Har hört att ankägg funkar att äta för äggallergiker. Stämmer det?

  Matilda: Javisst, du gissade rätt! Vispen är köpt i en antikaffär... Har man tur kan man nog fortafarande hitta dem för en femma på second hand men den här betalade jag lite mer för. kunde inte motstå trädetaljerna, och så var den i så fint skick! Lycka till med letandet efter en liknande!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera