tisdag 3 maj 2011

Symöte - Noro-magi!




Hej, på er! Varmt välkomna till den här tisdagens symöte.

Jag hade velat visa er en färdig tröja idag... Men eftersom jag inte riktigt hann blir det istället en nästan färdig tröja ni får se på bild;) Jag har för första gången i livet stickat med Noro-garn (Silk garden, färg 275) . Alltså, ni vet det där kända japanska garnet som finns i så många färgställningar - nästan alltid färgstarka och överaskande? För många år sedan, innan jag hade blivit en sådan "vane-stickare" som jag är nu, vet jag att jag såg Noro-garn i en butik och liksom stannade upp. Men på den tiden var jag en "fattig student" så prislappen skrämde nog bort mig från garnhyllan fortare än kvickt. Noro-garn är dyrt, annat kan man inte säga. Men så är det också väldigt speciellt!

På senare år har jag inte varit så intresserad av de där olikfärgade garnerna. Men som jag skrev för en tag sedan, har jag liksom fått upp ögonen för den typen av garner nu på sista tiden. Kanske var det därför jag utan att riktigt veta hur det gick till, plötsligt fann mig själv sittandes på en sten i trädgården stickandes på en Noro-tröja till min dotter?

Det var ju det där mönstret också - ett barnmönster från Ullcentrum på Öland som jag så länge tänkt provsticka. Tröjan stickas nedifrån och upp på rundsticka. Sedan plockas maskor för kragen och ärmarna upp. Inte en enda söm på hela tröjan, till och med axlarna stickas ihop! Egentligen är mönstret tänkt för 1 år, men med Noro-garnet på sticka nr 4.5 och 5 blir den lagom stor för min treåring. (Skulle jag sticka den igen sulle jag välja sticka 4 och 4.5, gillade strukturen som 4.5 gav bättre än 5...)

Mönsteridéen är fantastisk, men beskrivningen lämnar tyvärr en del övrigt att önska i tydlighet. Så man får klura ut vissa saker själv. Men är man en van stickare är det inga problem! Jag rekommenderar definitivt mönstret till er som gillar att sticka sömlöst. Smidigare än så här kan det knappt bli!


Det har varit ett så fint litet stickprojekt, det här. Ska bli roligt att avsluta ärmarna!

Ja, det är något med det här garnet som berör mig... Färgerna är så jordnära och ändå starka. De blir liksom en förlängning av vårträdgårdens alla nyanser. Och så är det strukturen i också... Den påminner om ett garn som min mamma stickade en tröja av på 80-talet när jag var liten. Lite bubbligt, liksom ojämnt.

Och så tycker jag att tröjan blir så perfekt som "jag-fryser-fast-det är-sommar-tröja". Varm, men luftig. Vem vill inte gå kvällsrundan i trädgården iklädd en sådan här mjuk och vacker tröja? Det vill i alla fall jag, därför blir nästa projekt att sticka en vuxen-variant till mig själv. Vet inte riktigt vilket mönster jag ska utgå ifrån, men jag vill ha samma enkelhet som i lillans tröja.

Förresten, vad smart det är att sticka rullkrage! Har av någon konstig anledning aldrig gjort det tidigare... Ett väldigt enkelt sätt att avsluta ett plagg och det ger en mjuk, skön krage.

Så här gör man: Plocka med rundsticka upp ett lagom maskantal kring halskanten. Sticka först några varv resår (1 r, 1a) med en tunnare sticka än de ordinarie och sedan slätstickning med "huvudstickan" till önskad längd på "rullen". Maska av löst.



Jag har en annan spännande grej på gång också. Jag håller på att virka ett förkläde, och igår lyckades jag äntligen få det resultat jag var ute efter. Nu måste jag bara virka klart det också... Bilder och mönster kommer framöver - håll utkik efter det!

Hur går det för er med handarbetet? Det var en fröjd att se allt det fina ni visade upp förra veckan. Jag tittade allt in hos er alla, men det blev tyvärr inga personliga kommentarer eftersom jag var magsjuk just då och ganska medtagen... (Inte kul;) Men bara så att ni vet så uppskattar jag verkligen alla spännande inlägg ni delar med er av!

Välkommen att lämna en länk till ert syföreningsinlägg i länkverktyget nedan:

18 kommentarer:

  1. Du beskriver garnet så, så inspirerande att jag skulle vilja ha råd just nu att köpa mig några nystan själv!:)

    SvaraRadera
  2. Den här veckan presenterar jag klänningen som jag stickat till min lilla systerdotter på 1½ år. Då jag också har använt mig av ombrégarn. Tycker att garnet du stickat i är fantastiskt vackert! :)

    SvaraRadera
  3. Hej! Ser att jag inte är med på din lista på flitiga handarbetare. Men här är i alla fall mitt bidrag denna vecka. En rumbakjol.
    Sen plitar jag på med balklänningen till min dotter, som för övrigt ska broderas på också. Så det kommer att bli stressigt dessa dagar framöver. Bilder nästa vecka.

    Vilket fint garn du stickar med! Kan riktigt känna hur det andas och färgerna gör en glad. / Hella

    SvaraRadera
  4. 4U2: Vad roligt! Och, garnet rekommenderas varmt;)

    Hemmafrun: Vad roligt det ska bli att se din klänning!

    Hej, Hella!

    Nu är du med i listan. Trodde bestämt att jag hade lagt till dig och Makena, men måste missat att spara på något vis...

    Vad roligt att du är med oss idag! Låter spännande med rumbakjolen!

    /Maja

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga färger det fanns på det där garnet. Ja rullkragar är väldigt praktiska på speciellt barntröjor, då man kan "rulla upp" dem i halsen då man skall dra upp dragkedja för att slippa klämma skinn under hakan!och då man inte alltid behöver en sjal under jackan.
    Den här veckan har det blivit några stickade disktrasor för min del. Har efterlyst skötselråd också.

    SvaraRadera
  6. Noro är fantastiskt - som så många andra garnen. Man kan undra när man ska ha tid med allt man skulle vilja sticka. Jag försöker i alla fall nu göra klart det jag har hemma redan. Just nu funderar jag på att ta itu med det fina garnet jag vann här. Snart är det ju sommar vetja! Jag tänkte ju att det skulle kunna bli en fin sommartopp.

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för tipset den skall jag försöka sticka sen. Vad mycket jag har på sen kontot... Just nu har jag ju snöat in på att virka med jute men tycker egentligen att jute kommer lite för långt bortifrån transporter och så, så nu har jag riktat in mig på lin snöre ja det går ju alltid att prova att göra något av det. Ha en fin fin tisdag/Gela

    SvaraRadera
  8. å vilket härligt garn maja. jag förstår att du blir förälskad. färgerna är magiska!!!

    SvaraRadera
  9. Vilka fina färger. Det låter spännande med virkat förkläde, det har jag funderat på också. Jag har virkat mycket mer än jag har stickat. Magsjuk var jag för två veckor sen, det är inte roligt.

    SvaraRadera
  10. Jättehärlig färg på det garnet!! Själv håller jag mig ännu till gratis garn jag fått, men blir jag duktigare så kanske jag skulle börja unna mig köpegarn :)

    Denna vecka visar jag början till en socka stickad efter det där tubsockemönstret du tipsade om. Jättetack för det! Jag hoppas jag lyckas!!

    SvaraRadera
  11. Hej hallå!
    Nu har jag äntligen bidragit med min länk. Inlägget har varit klart hela dagen men jag har inte suttit ned länge nog att posta upp länken...
    Har gjort lite leksaksmat till min dotter. Hon gillade skarpt att få lägga något i sina kastruller och stekpanna :)

    Väldigt vackert garn det där Noro. Får pröva nån gång. Näst på tur står något garn från Pickles tror jag, har tänkt att få tummen ur och beställa något av deras.

    Vill också tipsa virkintresserade om Pias fina blogg Virkpia på http://virkning-crochet.blogspot.com/
    Massor av fina teknik-tips och mönster!

    Ha det gott så ska jag kika runt på allas bidrag nu.
    /Alma

    SvaraRadera
  12. Jag är här på ett litet hörn, är sugen på att vara med men avvaktar tills jag ser hur mycket tid jag har. Såg kjolen, jättefin. Och norogarn har jag suktat över ett tag, men det har inte blivit ännu. Tur att det finns massor av tid framöver :-) Jag har inget blogginlägg idag, men i torsdags sydde jag en tunika av ett bäckiböljatyg med fjärilar till min dotter, idag blev en virkad hjärtkudde klar (för sent för att ta bilder så det blir bloggande imorgon) och ikväll syr jag på en röd klänning till dottern. Trist med magsjuka! Ska föresten prova det där mönstret i en tröja till min son framöver föresten tror jag, kanske norogarnet skulle passa honom...

    SvaraRadera
  13. Vilken vacker randning det blev också! :)

    Själv har jag inte hunnit med några stick -eller syprojekt den senaste veckan. Har fullt upp med uppsatser. Men till sommaren ska jag sätta igång ordentligt igen. Sy, virka, sticka. :)

    /C

    SvaraRadera
  14. Sent omsider fick jag dit en länk! Har varit lite snurrigt här på sistonde, så dagens pyssel tog lite tid.. Det är en tröja stickad av allehanda garnssnuttar som jag hade hemma. Charmig och praktisk!

    Jag älskar norogarnet och har länge varit sugen på att sticka en enkel tröja i det, men har inte riktigt ro att köpa garn när jag har ett helt lager med andra garner hemma.. Jag får sticka upp lite andra garner först! tack för den enkla beskrivningen på rullkrage! Måste prova!

    SvaraRadera
  15. Hej!

    Nu har jag läst på din blogg i flera veckor och tänkt jag ska anmäla mig till Syföreningen. Skulle jättegärna vilja vara med. Brukar oftast virka, men syr och pysslar lite allmänt också.

    Tycker din blogg är helt underbar, så mycket härlig och inspirerande läsning. Lär mig så otroligt mycket nytt. Så tack för att du skriver om allt det handarbete och pyssel du gör!

    //C.T

    SvaraRadera
  16. Tjusigt garn, det är fina fisken med garn med ull/silke blandning, har en sån tröja som mamma stickade till mig när jag var liten typ 10-12, och som tur är gjorde hon den stor, för den passar fortfarande, fast nu är det modell tight istället...Underbart att ha på sig...

    jag har lite för mkt att göra just nu så jag har inte hunnit färdigt med något, men jag gjorde ett inlägg om en nästan färdig klänning iaf..

    /ha det gott/ Olivia

    SvaraRadera
  17. öh, menade förstås att jag hade en tröje i ull/silke, det är inte samma garn. ;) det fanns nog inte ens när min tröja kom till världen. :)

    SvaraRadera
  18. C.T: Vad roligt att du hitatt hit! Hjätligt välkommen som medlem i föreningen! Och vad glad jag blir för att du uppskattar min blogg!

    Vi ses nästa tisdag då:)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera