lördag 22 januari 2011

Gör äppelgömmor av överblivna julpepparkakor!



Den här efterrätten komponerade jag hastigt och lustigt häromdagen. Det gick till så att jag fick syn på en fruktkorg med äpplen i och vår pepparkaksburk i ungefär samma stund! Och så kom idén... Pepparkaksburken är fortfarande halvfull med goda julpepparkakor av olika form och smak. Men jag kände att det var dags att försöka göra slut på dem nu innan de tappar stinget. Så jag tog en grabbnäve kakor och krossade i en skål. (Kanske 5-6 stycken.) Sedan hällde jag över 2 msk amaretto (mandellikör), lite smält smör (mindre än 50 gram) och rörde ihop det.



Jag skar "locken" av två urkärnade äpplen och lade dem på ett ugnsfast fat. Sedan fyllde jag äpplena med pepparkaksröran och lade locken på.



In med härligheten i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera ljumma med vaniljglass eller vaniljgrädde. Enkelt och mycket gott!



Man borde kunna använda sig av vilka överblivna kaksmulor som helst. Men jag måste säga att pepparkakorna gjorde sig väldigt bra ihop med äpplena. Gott med en gnutta mandelsmak i form av amaretto också... Förövrigt tycker jag att äpplen är världens bästa "efterrätts-virke"! Det finns så oändligt mycket gott man kan göra med dem! Jag längtar till sommaren:) Om någon vill drömma sig bort till ljusare tider och dofter av nykokt äppelmos och äppelkaka, hittar ni "Husmorsskolans alla äppelrecept" samlade här. Man kan säga att inlägget var en slags sammanfattning av förra sommarens äppelskörd.


Ha en fin helg och varför inte ägna några minuter av den åt att göra något gott av eventuella julrester!

6 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut. Ha en fin helg/Gela

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än att hålla med föregående talare. Det ser otroligt smarrig ut! :)

    SvaraRadera
  3. Men tack! Nu vet jag vad jag ska göra av de stackars pepparkakorna som ligger bortglömda i kakburken och annars hade blivit hönsmat om någon månad.

    SvaraRadera
  4. hej maja. häromdagen bakade jag ditt smarriga hälsobröd och ojojoj vilken succé det var här hemma. kommer jag definitivt baka fler gånger. Jag hade dessutom i både russion och torkade aprikoser för att göra det extra lyxigt. idag har jag lagt upp ett inlägg om det på bloggen om du vill kika=) kram på dig.

    ps, de där äppelgömmorna lät inte heller fy skam de =)

    SvaraRadera
  5. Vilket bra sätt att göra åt de där gamla pepparkakssmulorna som jämt blir över framåt januari. Man har inte samma "behov" av dom nu.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  6. Gela: Ja, smarrigt blev det;) Hoppas din helg är bra!

    Kryddiga damen: Vad roligt att det tilltalade dig! Välkommen hit också!

    Rebeccasdiy: Kul att du gillade tipset! Det är ju en klassiker att pepparkakorna hamnar i soporna en tid efter julen, och det är "synd på så rara ärtor", som det heter...

    Eddy: Vad roligt att höra om brödet! Alltid fint att få reda på att recepten funkar bra!Gott med russin och aprikoser i också... Ska definitivt titta in på din blogg och läsa om det hela... Kram!

    Elsamarianne: Nej, det känns inte så aktuellt med pepparkakorna efter jul. Toppen med ett sätt att tillvarata dem. Slänga är trist... Kram!

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera