torsdag 20 januari 2011

Sy en smart komihåg-vepa!Jag trivs så bra vid min syplats nu. Ordning och reda gör verkligen susen! När det är lätt att hitta bland tyger, knappar och band får jag en väldig lust att sy saker. Sy är också vad jag gjort. Men inte det jag hade planerat...

Nej, jag har sytt sådant som kommit över mig i plötsliga infall! Som t.ex. den här komihåg-vepan:Den är ett komplement till snöret med klädnyporna, som jag hittils använt för att hänga upp saker på. De färgglada clipsen har jag haft i många år. Ibland som komihåg-klämmor på min anslagstavla, men just nu utan nytta i en låda.Tillsammans med en bit rutigt tyg, en snutt zigzagband och en mässingsring blev de en smart komihåg-vepa att hänga vid syplatsen. Fort gick det också. Sådant är kul!

Att göra den här typen av "textila-anslagstavlor" är praktiskt. Då har man ju möjlighet att utnyttja ett visst utrymme till fullo, alltså anpassa vepans storlek efter den lediga plats som finns att tillgå. På tyget kan man sedan sy fast clips (som jag gjorde) eller klädnypor, fickor, resårband att hänga saker i (ungefär som jag gjorde på skafferivagnen). Är man lite klurig kan man skaffa kardborreband och sy fast. Om man sedan limmar den ena delen av bandet på exempelvis ett anteckningsblock, så kan man ju fästa det på tyget också. Fina knappar i olika storlekar kan bli bra hängare! På dem kan man t.ex. hänga små tygpåsar att förvara gem och liknande i. Det finns hur mycket finurligt som helst att göra... Egentligen ett perfekt projekt för stuvbitar, överblivna bandsnuttar, udda knappar och annat spännande som man kanske samlat på sig! Istället för att ligga i lådorna och ta plats, eller slängas kan en massa små restprodukter få bli en personlig och praktisk anslagstavla.

Så här sydde jag min lilla vepa:

Jag klippte till ett tygstycke som var dubbelt så långt som vepans format + sömsmån. Därefter zick-zackade jag runtom. Sedan vek jag tyget dubbelt med rätsidan inåt och sydde raksöm längs båda långsidorna (sömsmån ca 1,5 cm). Efter det vrängde jag tyget ut och in så att rätsidan kom utåt. När jag hade strukit fållen vek jag in kortsidans kanter 1, 5 cm, nålade och kantstickade runtom hela vepan ca 1 cm från kanten. Därefter sydde jag fast ett zigzagband över kantstickningen. Som hängare sydde jag fast en mässingsring för hand på baksidan (finns att köpa i sybehörsaffärer). Sist av allt sydde jag på clipsen för hand.På komihåg-vepan tänker jag hänga viktiga saker som t.ex. de här:


Söta små loppis-knappar som jag fick av mor och far i julklapp. "Latest style" som ni ser...

Ha det fint!

3 kommentarer:

 1. så söt!Du verkar ju ha den mest underbara syhörna man kan önska sig.
  Vill säga det att jag flyttar min blogg från marjas verkstad till http://marjasblogg.blogspot.com/
  så kan man lägga energin på ett ställe..
  Undrar också om ens projekt i syföreningen måste vara tillgängligt för alla typ gratis mönster mm eller är det ok att man visar upp vad man håller på med för stunden??
  Ha det så gott

  Marja

  SvaraRadera
 2. Mycket trevlig kom ihåg-vepa men jag kan inte komma på vart jag skulle hänga den. Har ingen plats. Får fundera vidare på det.

  Önskar en trevlig kväll.

  kram dorro

  SvaraRadera
 3. Hej, Marja! Ja, min syhörna börjar bli riktigt mysig nu. Den växer fram lite i taget, vartefter jag organiserar sånt jag redan har och hittar nya saker som passar där... Det är ett roligt pyssel. Bra att du informerade om din bloggflytt!

  "Syföreningsbidraget" behöver inte alls vara tillgängligt för alla i form av mönster eller så! Inga måsten i HNS;) Känn dig fri att visa det du har för händerna just då! Det ger ju så mycket inspiration att se vad andra håller på med:)

  Hade fint!

  Dorro: En vacker dag kanske du hittar en plats... Och då är det bara att sätta igång;)

  Ha en fridfull kväll!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera