söndag 23 januari 2011

Sy lavendelpåsar!Att förvara lavendelpåsar i linneskåp och garderober är ett gammalt husmorsknep. Förutom att skänka väldoft håller det också ohyra borta. Klädmal skyr doften som lavendeln utsöndrar.


Torkad lavendel brukar finnas att köpa i lösvikt. Eller så planterar man några plantor i sin egen trädgård. Då kan man skörda blommorna i slutet av blomningen och hänga dem på tork. Lavendel är min absoluta favoritväxt. Så i min trädgård finns det mycket av den;)


Jag gjorde lavendelpåsarna efter samma princip som julgirlangen av filt. Alltså med hjälp av pepparkaksmått. En sko och ett hjärta blev det den här gången. Roligt att få användning av alla fina mått även vid andra tidpunkter än jul!


När man arbetar med filt är detta supertrixet: Att klippa ut den ena formen, nåla fast på en större bit, sy längs konturerna med raksöm och sedan klippa ut hela formen ur det andra filtlagret. På det viset går sömmandet som en dans! Annat är det om man ska försöka passa ihop två färdiga bitar med varandra samtidigt som man syr på maskin. Lätt att det hela hamnar på sniskan och så tappar man humöret...


Glöm inte att lämna en liten öppning för att fylla påsen med lavendel. Sist av allt syr man igen påsen med raksöm. Färdigt!


De här små lavendelpåsarna ska få sprida väldoft bland mina sybehör. Den ena hamnade tillsammans med mina brodyrgarner och den andra i mitt syskrin.


Det finns många sätt att göra lavendelpåsar på!


Man kan t.ex. sticka dem. Den här gröna har min mamma gjort med hjälp av en slags dubbelstickning. Fick tre stycken i julklapp av henne. De ligger nu bland mina dukar.


Eller så kan man sy påsar av linnetyg. Den här gjorde jag för något år sedan: Sy en enkel påse, fyll med lavendel och knyt ihop med ett vackert band. Lätt som en plätt!

Ha en fin söndag!

10 kommentarer:

 1. Jag älskar lukten av lavender men har faktiskt inga lavenderpåsar.Får försöka komma ihåg att torka lite lavender i år så jag kan sy till hösten.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset att man kan sticka en påse. Har en liten ask med lavendel men trots min nya symaskin kan jag inte sy för det går inte att sitta för mig, än, mer än korta stunder!

  SvaraRadera
 3. Dorro: Ja, lavendel är en av mina favorit dofter. Lavendel och syrén:) Fint höstprojekt att sy lavendelpåsar! Ha det så bra idag!

  4U2:Att sticka små påsar är jättetacksamt. Gårt fort som attan och så kan man använda restgarner!

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera
 4. Vilken fiffig och läcker idé!

  SvaraRadera
 5. Underbara! JAg har gjort ett gäng lavendelpåsar i linne som jag stämplat på! Så kul att se hur många ideer det finns!
  Kram MArja

  SvaraRadera
 6. Maja: Kul att du gillade den!

  Marja: Tack! Ja, det är härligt att byta idéer!

  Kram fr Maja

  SvaraRadera
 7. Hej, håller med er! Jag älskar lavendelblommor det doftar barndom för mig. Brukar baka med lavendel också fast med ekologisk lavendel,då!
  Det smakar jättegott.
  Doftande Hälsningar Britt på Lavendela-Linneglädje

  SvaraRadera
 8. Tack för sytipset, att sy filtfigurer :)Fina lavendelpåsar!

  SvaraRadera
 9. Lärde mig i Frankrike att man plockar dem innan blomming för bättre lukt och starkare doft.

  SvaraRadera
 10. Finns många bra husmorstips i appen fiffiga frun

  SvaraRadera