söndag 2 januari 2011

Tillverka små sagofigurer!Här är några små vänner som vill bekanta sig mer er;) Låt mig presentera: Snövit, Babushka, Ponyo och Rödluvan!

Innan jul funderade jag mycket på leksaker som man kan göra själv. Det är ju så lätt att känna sig vilse bland leksaksbutikernas dignande hyllor... Vad ska man välja av alla tusentals saker? Och kommer de där prylarna att betyda något i slutänden, eller bara bli liggandes i en låda tillsammans med andra bortglömda föremål?

Hur ger man saker ett värde? Jo, ett sätt kan vara att fylla dem med sina händers kärlek - dvs skapa dem själv... Och så såg jag det här underbara inlägget hos Ginny som driver bloggen "Small things". Sådana där vill jag också göra, tänkte jag! Och på något underligt sätt hann jag med att måla och lacka de här fyra figurerna, mitt i övrigt julstök och matlagande...


Jag valde att göra sagogestalter som min dotter är bekant med...


...men kunde inte låta bli att göra en "Babushka" också. Det var så roligt!!! Jag utgick från en rysk docka som jag har i min ägo. Och så överförde jag delar av mönstret till den här lilla trädockan.


Materialet, både trädockorna, penslarna och hobbyfärgerna köpte jag på Panduro. Där finns omålade träfigurer i olika modeller. Sist av allt lackade jag dockorna för att färgen skulle hålla bättre.(Leksaker måste ju tåla en del...) Trälacken köpte jag på en vanlig färghandel.
Ett tips är att välja figurer som barnet känner till/tycker om. Det underlättar om figuren man ska måla har tydliga attribut, so t.ex. Rödluvans röda cape´... Ett annat tips är att göra en docka som liknar barnet själv, eller tillverka små docksåpsfigurer, t.ex. en familj.

Sist men inte minst, sydde jag en liten rutig påse att förvara dockorna i. Roligt för små barn att plocka upp och ner med dockorna i påsen. Zigzag-band blir fint som dragsko!
Jag hade så roligt när jag gjorde de här små träfigurerna! Och nästan ännu härligare är det att se lillan leka med de nu... Rekommenderas varmt!

5 kommentarer:

 1. Hej Maja...du jag kan faktiskt tänka mej att lillan din leker med dessa söta figurer du gjort..:)Tror nästan mej höra hur leken låter oxå:)....På "andra vingen" där jag jobbar mest finns det sångpåsar m.m lite samma stuket faktiskt.. och något som barnen gillar.. Nu har jag varit ute på Kyrkvikens is och gått runt hela sjön.. alltså det är sanslöst vad fint det är nu.. åka skidor och bara gå, sen en sol som värmer.. kan de vara bättre tro:) Pia

  SvaraRadera
 2. Söta dockor! Såna ska jag kanske göra när min dotter (nu 5 månader) blir lite äldre.

  SvaraRadera
 3. Pia: Åh vad härligt det låter med ispromenad! En sådan ska vi också ta någon dag! Sångpåsar är himla roligt. Bra leksak!

  Anna: Tack! Roligt att du gillade idén. Snabbare än vad man någonsin kan ana är ens fem-månaders bebis plötsligt tre år;)

  Hälsningar från Maja!

  SvaraRadera
 4. Mycket fina små dockor. Om jag får en flicka till någongång så ska jag göra sånna. Stella börjar bli för stor tror jag.

  Jag läste i Minnenas Journal. Trevlig artikel om dig.

  kram, dorro

  SvaraRadera
 5. Dorro: Tack! Kul att du tyckte de var fina:) Och roligt att du gillade artikeln!

  Kram!

  SvaraRadera