söndag 21 augusti 2011

Baka bästa äppelbrödet!


I förrgår bakade jag för första gången i mitt liv bröd med dinkelsikt. Receptet jag utgick ifrån kombinerar rivna äpplen (det gäller ju att hitta nya användningsområden för äpplena), dinkelsikt, havregryn och vetemjöl. Resultatet blev något av de bästa kuvertbröd jag någonsin lyckats åstadkomma. Både smak och konsistens var helt umärkt. Nästan som trolleri... Vet inte om det berodde på kombinationen vetmjöl-dinkelsikt, eller på att jag använde ekologiskt vetemjöl (vilket jag tycker brukar ge extra bra konsistens åt brödet), eller något helt annat? Det viktigaste är ju att det blev bra och att jag kommer att baka det här brödet många gånger framöver!


Äppelbullar

ca 16 bröd

50 gram jäst
7 dl vatten
2 äpplen
5 dl havregryn
1 msk salt
5 dl dinkelsikt
10 dl ekologiskt vetemjöl

Pensling:
Smält smör eller margarin.

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplena. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Rulla bitarna till släta bullar med mjölad händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. (Jag brukar strunta i att baka ut brödet på bakbord när jag gör kuvertbröd - tar lagom stora bitar direkt ur bunken och rullar...) Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med smält smör. Grädda ca 15 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.

(Receptet kommer från den oumbärliga "Vår kokbok" - senaste utgåvan.)

9 kommentarer:

 1. Det här måste jag testa, frysen gapar tom på bröd och jag hade ingen inspiration, men väl ett par paket dinkelsikt ståendes i skåpet. Perfekt!

  SvaraRadera
 2. Detta recept måste testas, det verkar enkelt och gott. Det vattnas i munnen bara av att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Detta kommer jag helt klart baka när våra äpplen blir mogna. Vi har vinteräpplen, Ingrid Marie, och verkar få massor i år igen!

  SvaraRadera
 4. Johanna: Men så roligt att jag kunde inspirera! Känner igen den där känslan av att tappa baklusten... Då behöver man någon ny ide´! Jag tyckte dinkelsikt var en höjdare! Vet inte varför jag inte provat det tidigare?

  Englagård: Ja, det här receptet var en riktig höjdare! Måste nog göra en ny sats redan imorgon;)

  Dorro: Vad härligt att ni har många goda äpplen att vänta på! Våra äpplen är en sommarsort så de är mogna nu:)

  Emma: Ja, just äpplena var en av anledningarna som gjorde att jag fastnade för receptet! Känns tjatigt att säga det igen, men det här är faktiskt ett av de mest lyckade matbröd jag någonsin bakat! Vet inte rikigt hur det gick till;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Jag igen. Hur många grader ska bullarna gräddas i?

  SvaraRadera
 6. Hej igen, Dorro! Vad knäppt att jag glömde skriva det! 225 grader ska det vara. Tack för att du uppmärksammade mig på missen!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Åh låter hur gott som helst! Vet att mamma har äpplen som väntar på mig, jag ska nog testa detta jag med, min frys är visst också tom.

  Och jag måste få säga: så himla gulligt att du letar efter alla möjliga sätt att ta vara på äpplena! Fint och roligt att läsa. Du har väl för all del inte missat äppelkräm?

  SvaraRadera
 8. Mycket bra recept, jag tackar! Hade lite missbedömt hur stora bullarna blev efter sista jäsningen, men det blev mycket saftigt och matigt bröd av det! Rekommenderas även för noviser som migsjälv!

  SvaraRadera